Christine Lagarde: Stabilitatea prețurilor nu poate fi obținută fără a lupta cu schimbările climatice

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 16:25
1412 citiri
Christine Lagarde: Stabilitatea prețurilor nu poate fi obținută fără a lupta cu schimbările climatice

Stabilitatea prețurilor nu poate fi păstrată fără a înțelege modul cum afectează schimbările climatice economia, susține președintele BCE.

Prin urmare, Christine Lagarde arată că schimbările climatice trebuie încorporate în toate prognozele, analizele și modelele de date ale BCE.

Reducerea la zero cât mai curând posibil a emisiilor de gaze de seră va aduce beneficii economice pe termen lung, în viziunea președintei Băncii Centrale Europene.

Reducerea emisiilor de gaze de seră la zero

Lagarde insistă asupra faptului că unul din factorii care conduce la creșterea prețurilor este problematica schimbărilor climatice.

Revenirea inflației anuale la ținta BCE de 2% într-un termen mediu este principalul obiectiv urmărit, ține să precizeze Lagarde în ultima postare pe blogul BCE, dar politica monetară trebuie adaptată schimbărilor climatice.

Uniunea Europeană trebuie să își reducă emisiile de gaze de seră la zero net cât mai curând posibil, suține președintele BCE, care spune că beneficiile economice vor fi cu atât mai mari cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru.

Record de fenomene extreme

”Vara trecută, ne-am confruntat cu secete record pe tot globul și cu valuri de căldură și inundații care au cauzat suferință și daune pe fiecare continent. Știința ne spune că aceasta este doar o avanpremieră a impactului pe care îl vor avea schimbările climatice asupra planetei noastre.

De asemenea, știm că singura modalitate de a evita ce este mai rău este înverzirea economiei noastre. Trebuie să ne reducem emisiile de gaze cu efect de seră până la zero. Dacă facem acest lucru din timp, beneficiile pe termen lung vor depăși cu mult costurile pe termen scurt.”, se arată în comentariul făcut de Christine Lagarde pe blogul BCE.

Schimbările climatice sunt unul dintre factorii care conduc la creșterea prețurilor, având în vedere efectul lor pe scară largă asupra economiei, arată Lagarde.

Evenimentele meteorologice extreme pot deteriora infrastructura, pot distruge recoltele și pot perturba lanțurile de aprovizionare.

Schimbările climatice afectează misiunea BCE

Acest lucru poate duce la creșterea prețurilor la produsele cheie și, prin urmare, poate alimenta inflația, îngreunând misiunea BCE de a menține prețurile stabile.

Eforturile consolidate de a ne redirecționa furnizarea de energie către surse regenerabile mai economice ar trebui să contribuie în cele din urmă la încetinirea inflației, scrie președintele BCE, uitând însă să menționeze faptul că introducerea certificatelor de carbon a avut un efect de scumpire a prețului energiei electrice.

”Sarcina noastră de a menține stabilitatea prețurilor trebuie să o mai bună înțelegere a modului în care schimbările climatice ne afectează rolul.

Trebuie să încorporăm schimbările climatice în tot ceea ce facem: modelele, datele, proiecțiile și analizele noastre. În cele din urmă, trebuie să ne asigurăm că politica noastră monetară ține cont de impactul schimbărilor climatice.”, arată Christine Lagarde.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#economie Romania , #stiri economice