Haosul din economia României l-a adus pe comisarul european pentru buget la București. Previziuni îngrijorătoare: „creștere economică redusă”

Miercuri, 24 Mai 2023, ora 12:10
2583 citiri
Haosul din economia României l-a adus pe comisarul european pentru buget la București. Previziuni îngrijorătoare: „creștere economică redusă”
Comisarul pentru buget s-a văzut cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu FOTO Facebook/ Ministerul Finanţelor

Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie, s-a aflat zilele trecute în România, pentru a discuta cu liderii politici despre contextul european şi pregătirea revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE.

Comisarul pentru buget s-a văzut inclusiv cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Oficialul român i-a transmis că România este stabilă din punct de vedere macroeconomic și că datoria publică a țării este în scădere.

De fapt, Johannes Hahn a fost marți la București pentru a atrage atenția autorităților române că datele economice ale țării nu sunt chiar favorabile din perspectiva reintroducerii criteriilor Pactului de stabilitate începând cu anul viitor, potrivit cursdeguvernare.ro.

Hahn i-ar fi transmis lui Câciu că este îngrijorat și că ”o creștere economică redusă, suprapusă cu perspectiva anului electoral și cu un ritm scăzut în atragerea fondurilor europene, ar putea avea ca rezultat deficite bugetare mai ridicate”, scrie sursa citată, care citează surse din Comisia Europeană.

Ce a transmis Ministerul de Finanțe

România va respecta angajamentele asumate de reducere a deficitului bugetar, însă este nevoie de o strategie echilibrată la nivelul Uniunii Europene, care să ţină cont de continuarea măsurilor asumate de Guvern pentru accelerarea investiţiilor, a afirmat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-o întâlnire cu comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor, Adrian Câciu a discutat, marţi, cu delegaţia condusă de Johannes Hahn, despre principalele măsuri luate de România în ceea ce priveşte accelerarea atragerii fondurilor europene şi implementarea reformelor aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual.

"România este stabilă din punct de vedere macroeconomic, lucru confirmat şi de Comisia Europeană, în Raportul de prognoză economică de primăvară, pe anul 2023, unde ţara noastră figurează cu cea mai mare creştere economică din regiune. Aceasta se datorează, în principal, premiselor create de buna absorbţie a fondurilor europene împreună cu implementarea reformelor din PNRR. Un alt avantaj îl constituie evoluţia pozitivă a pieţei muncii, trend înregistrat şi pe partea de bunuri şi servicii", a precizat ministrul Finanţelor.

Un alt subiect de interes a fost revizuirea Cadrului Financiar Multianual, context în care Adrian Câciu a subliniat că aceasta trebuie să fie una ţintită, care să acopere problemele cele mai stringente ale Uniunii Europene, fără să afecteze alocările principalelor politici, cea de coeziune şi de politică agricolă comună, precum şi plafonul de resurse proprii.

Pe de altă parte, ministrul de Finanţe a apreciat flexibilizarea regulilor pe Pactul Fiscal, precizând că România se situează bine, la nivel european, în ceea ce priveşte nivelul datoriei publice, aflată în scădere şi estimată să ajungă la finalul anului 2023 la 47% din PIB.

Reacția Guvernului

Și prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie, discuţiile fiind concentrate asupra contextului european şi pe pregătirea revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE (MFF 2021-2027).

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la întâlnire au mai participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

"Partea română şi comisarul european şi-au exprimat încrederea că exerciţiul de revizuire al MFF va oferi răspunsuri adecvate la impactul provocărilor cu care s-a confruntat UE în contextul războiului Rusiei în Ucraina, al preţurilor ridicate la energie, dar şi la necesitatea accelerării tranziţiei energetice şi a creşterii competitivităţii industriei europene. Interlocutorii au arătat, de asemenea, nevoia de identificare a unui sprijin suplimentar pentru cheltuielile aferente susţinerii Ucrainei", se arată în comunicat.

În context, oficialii români au subliniat că solidaritatea şi coeziunea sunt principii cheie în perioada complexă pe care o traversează Europa, subliniind că România doreşte să fie parte a unei soluţii rapide, punctuale şi eficiente.

"Este esenţial ca revizuirea actualului cadru multianual să nu afecteze implementarea proiectelor iniţiate şi să nu aducă atingere finanţării deja agreate a politicilor tradiţionale ale UE (Coeziune şi Politica Agricolă Comună)", precizează sursa citată.

De asemenea, partea română s-a referit şi la conexiunea dintre discuţiile asupra bugetului şi dezbaterea în curs privind reforma Pactului de Stabilitate şi Creştere.

În context, a fost reiterat apelul scoaterii din calculul deficitului public a cheltuielilor pentru investiţii în apărare şi a ratei aferentă dobânzilor componentei de împrumut din PNRR.

Vizita comisarului Hahn la Bucureşti a avut loc în pregătirea discuţiilor privind revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE (MFF 2021-2027).

În acest sens, comisarul Hahn urmează să viziteze toate statele membre, în vederea explorării principalelor mize şi obiective ale acestora în perspectiva unei revizuiri a MFF la jumătatea perioadei de implementare.

În contextul implicaţiilor economice ale unor evoluţii recente la nivel regional şi global (conflictul din Ucraina, preţurile la energie şi tendinţa inflaţionistă, sprijinirea competitivităţii unei industrii europene cu emisii reduse de carbon etc.), Comisia Europeană a exprimat intenţia de a realiza o evaluare a stadiului implementării MFF, urmată de propuneri de modificare ţintite.

România este unul dintre principalii beneficiari ai alocărilor bugetare pentru politica de coeziune şi un beneficiar net al bugetului UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când vor fi încărcate cardurile sociale pentru alimente. O nouă tranșă de 250 de lei urmează să ajungă la 2,6 milioane de români
Când vor fi încărcate cardurile sociale pentru alimente. O nouă tranșă de 250 de lei urmează să ajungă la 2,6 milioane de români
Aproximativ 2,6 milioane de beneficiari ai cardului social pentru alimente vor primi o nouă tranșă de 250 de lei începând de luni, 15 aprilie, a anunțat duminică, 14 aprilie, ministrul...
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
#economie Romania, #crestere economica Romania, #comisar european, #buget, #adrian caciu , #stiri politice