Confuzie peste ocean: Cât de mare va fi și când va avea loc contracția economică?

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 12:51
2714 citiri
Confuzie peste ocean: Cât de mare va fi și când va avea loc contracția economică?

Majoritatea economiștilor de peste Atlantic prevăd o contracție în 2023 pentru economia americană.

Dacă în această privință este consens, cât de mare va fi contracția economică și când va avea loc rămân subiecte puternic dezbătute.

Semnalele emise de economie sunt amestecate, într-un mod cum nu a mai fost văzut până acum, spun specialiștii.

Estimări optimiste: Recesiunea va fi ușoară

Atunci când vine vorba de prognoza unei recesiuni, deși economiștii de astăzi au la îndemână o mulțime de instrumente și date, estimarea corectă rămâne totuși mai mult o artă decât o știință.

Multe țări definesc o recesiune ca fiind două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului, dar în SUA această evaluare este realizată de un grup de cadre universitare de elită, care se întâlnesc în secret și, de obicei, durează aproximativ un an pentru a lua o decizie.

Prin urmare, verdictul vine aproape întotdeauna la ceva timp după ce Wall Street a recunoscut deja că economia se confruntă cu recesiunea.

În acest moment, este un consens între economiștii americani că efectele restrângerii creditării asupra investițiilor corporative și a pieței forței de muncă, precum și asupra cheltuielilor consumatorilor, nu se vor traduce într-o contracție a produsului intern brut până în trimestrul al doilea din 2023, scrie Bloomberg.

Mulți dintre ei anticipează că daunele - cel puțin din perspectiva locurilor de muncă - vor fi ușoare în comparație cu alte episoade recesioniste prin care a trecut economia americană.

Alții nu sunt însă atât de optimiști.

Piesele de puzzle nu se potrivesc

Economiștii admit că prognoza momentului unei recesiuni este practic imposibilă. Exercițiul seamănă cu adunarea pieselor unui puzzle, fiecare indicator economic umplând o parte a unei imagini.

Momentan, piesele puzzle-ului nu se potrivesc prea bine. Sectorul de producție este probabil deja într-o recesiune, piața imobiliară a scăzut, dar ocuparea forței de muncă din fabrici și construcții rămâne ridicată.

”Semnalele sunt amestecate într-un mod pe care nu l-am văzut până acum”, spune Claudia Sahm, economist și fondatorul Sahm Consulting din Arlington, Virginia, potrivit Bloomberg.

Semnale negative

”Datele devin deja negative în general și de câteva luni”, spune James Knightley, economist șef internațional la ING. ”Sugerează că lucrurile se vor înrăutăți. De aceea îmi este foarte frică de o recesiune.”, arată el, potrivit sursei citate.

Dacă cele două recesiuni anterioare, criza creditelor ipotecare subprime și pandemia, au fost produsul unor evenimente de tip lebădă neagră (eveniment extrem de rar, neașteptat și cu un impact foarte mare), recesiunea viitoare poate fi una dintre cele mai anticipate din ultimii ani.

”Aceasta este cea mai tradițională dintre recesiunile tradiționale ale ultimelor decenii – aproape de manual”, spune Knightley. ”Când Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor în cel mai agresiv ciclu de peste 40 de ani, activitatea economică nu are cum să fie afectată.”, explică el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#economie Romania , #stiri economice