Avertisment sumbru al FMI: Costurile sociale ar putea crește semnificativ în perioada următoare

Marti, 16 August 2022, ora 14:08
1586 citiri
Avertisment sumbru al FMI: Costurile sociale ar putea crește semnificativ în perioada următoare

Deși marile bănci centrale vorbeau la începutul anului despre o creștere graduală a inflației, evoluțiile ulterioare ale prețurilor s-au dovedit mult mai bruște.

Băncile centrale au fost obligate să opereze majorări puternice ale politicilor monetare, cu consecințe directe asupra evoluției economice.

Fondul Monetar Internațional avertizează că, deși necesare, noi majorări ale dobânzilor s-ar putea reflecta puternic în nivelul de trai al populației.

Inflație peste cea prognozată de băncile centrale

Piețele internaționale par să mizeze semnificativ pe posibilitatea ca inflația să depășească țintele băncilor centrale în următorii câțiva ani.

Mai exact, piețele semnalează o probabilitate mare ca ratele inflației de peste 3% să persiste în următorii ani în Statele Unite, zona euro și Regatul Unit.

Consumatorii și întreprinderile manifestă, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la riscurile de inflație în creștere în ultimele luni.

Pentru Statele Unite și Germania, studiile în gospodării arată că oamenii se așteaptă la o inflație ridicată în următorul an și iau foarte serios în calcul posibilitatea ca aceasta să depășească ținta în următorii cinci ani, arată un articol publicat pe blogul FMI.

Inflația ridicată, înrădăcinată

Deși băncile centrale au anunțat că se așteaptă la o plafonare a vitezei de creștere a prețurilor în a doua parte a anului în curs, există un risc substanțial ca o inflație ridicată să devină înrădăcinată, iar riscurile de inflație par puternic înclinate în sus, arată sursa citată.

Prin urmare, costurile reducerii inflației s-ar putea dovedi a fi considerabil mai mari dacă riscurile de creștere se materializează și inflația ridicată devine înrădăcinată.

În acest caz, băncile centrale vor trebui să acționeze și mai hotărât și să înăsprească mai agresiv politica monetară, pentru a răci economia.

În aceste condiții, șomajul va trebui probabil să crească semnificativ, avertizează FMI.

Costuri sociale în creștere

Iar sprijinul public pentru o politică monetară strictă, cu inflația care rulează la maxime de mai multe decenii, poate dispărea, în condițiile unei creșteri a costurilor economice ale vieții și a unei creșteri a șomajului.

Chiar și așa, revenirea la stabilitatea prețurilor este de o importanță capitală și este o condiție necesară pentru o creștere economică susținută, susține sursa citată.

O lecție cheie a inflației ridicate din anii 1960 și 1970 a fost că lipsa de acțiune a băncilor centrale pentru a tempera creșterile de prețuri a implicat o înăsprire ulterioară mult mai costisitoare a politicii monetare, pentru a reancora așteptările inflaționiste și a restabili credibilitatea politicii, precizează FMI.

Trebuie amintit că Rezerva Federală, Banca Canadei și Banca Angliei au crescut deja semnificativ ratele dobânzilor și au semnalat că se așteaptă să continue cu creșteri mai mari în acest an.

Iar Banca Centrală Europeană a ridicat recent ratele pentru prima dată în mai bine de un deceniu.

Citește și:
Analiză Risco.ro: Mai există ceai de tei în rezervele BNR?
Analiză Risco.ro: Mai există ceai de tei în rezervele BNR?
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, declara în luna mai a acestui an că este nevoie de mai mult calm în fața exploziei prețurilor. ”Agitația e caracteristică...
Germania crește salariul minim pe economie, România ezită. Ce prevede directiva europeană
Germania crește salariul minim pe economie, România ezită. Ce prevede directiva europeană
În timp ce Germania și-a majorat, începând cu 1 octombrie, salariul minim, factorii de decizie de la București ezită încă să anunțe o decizie pentru 2023. Sindicatele europene fac...