Creșterea dobânzilor la nivel internațional lovește România: Nouă depreciere a riscului de țară

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 14:18
2142 citiri
Creșterea dobânzilor la nivel internațional lovește România: Nouă depreciere a riscului de țară

Riscul de țară al României a înregistrat o nouă depreciere în ochii investitorilor străini, la finalul săptămânii trecute.

De la începutul anului și până în prezent, cotațiile titlurilor CDS au crescut de mai mult de 4,2 ori, reflectând poziția externă precară a României.

Dincolo de condițiile internaționale, care pun în dificultate guvernele ce au nevoie de finanțare externă, România iese în evidență prin dezechilibrele interne, reliefate prin deficitele gemene.

Din nou peste pragul de 300

Noul val de majorare a dobânzilor de politică monetară de către băncile centrale majore, în frunte cu Rezerva Federală americană, consemnat săptămâna trecută, pune din nou în dificultate statele care trăiesc pe datorie.

România este unul din aceste state și scumpirea finanțării externe a atras o nouă deteriorare a riscului de țară în ochii investitorilor străini, în condițiile în care țara noastră stătea deja cel mai prost în regiune la acest capitol.

Astfel, săptămâna trecută s-a încheiat cu un nou salt al cotațiilor pentru titlurile CDS – credit default swaps -, în dolari, cu maturitatea la 5 ani, asociate riscului de țară al României, care au ajuns la nivelul 321,87 puncte de bază.

Pe parcursul lunilor august și septembrie acest nivel s-a situat sub pragul de 300, oscilând în proximitatea a 270 - 280 puncte de bază.

Peste pragul de 300 de puncte de bază cotațiile titlurilor CDS s-au mai aflat în luna iulie a anului în curs, dar nu au atins nivelul consemnat în septembrie.

Cea mai proastă poziție din regiune

Trebuie amintit că în luna mai cotațiile titlurilor CDS au urcat la 248,54 puncte de bază, de la nivelul de 218,86 puncte de bază, consemnat la sfârșitul lui aprilie.

A urmat o fluctuație a cotațiilor, care au revenit pe parcursul lunilor mai și iunie sub nivelul de 230 puncte de bază, pentru sări apoi pragul de 250.

Menționăm că la jumătatea lunii aprilie, în data de 14, titlurile CDS erau la nivelul 178,95 puncte de bază, iar la finele anului trecut, pe 31 decembrie, la 76,31 puncte, ceea ce înseamnă că de la începutul anului și până în prezent s-a îregistrat o creștere de peste 4,2 ori.

Deși, după declanșarea războiului din Ucraina, riscul regiunii din care face parte țara noastră a crescut semnificativ, România stă cel mai prost în Europa Centrală și de Est (state membre UE) la acest capitol.

În timp ce cotațiile titlurilor CDS pentru România se află la un nivel mai mare de 320 de puncte de bază, în cazul Ungariei ele se află la 203,92, al Poloniei la 136,87, Bulgaria 104,97, iar Cehia 45,36.

Nu este o întîmplare deci că, potrivit agenției Standard&Poor's, ratingul suveran al României este de BBB- cu perspectivă la stabilă, cea mai slabă poziție între țările UE din regiune.

Pentru comparație, riscul suveran al Poloniei este A-, al Cehiei AA-, ambele cu perspectivă stabilă, iar al Bulgariei și Ungariei este BBB, cu perspectivă stabilă în cazul Sofiei, dar negativă pentru guvernul de la Budapesta.

Citește și:
Urgie pe bugetari! Ministerul de Finanțe îngheață cele mai multe sporuri și indemnizații în 2023
Urgie pe bugetari! Ministerul de Finanțe îngheață cele mai multe sporuri și indemnizații în 2023
Proiectul de buget pentru 2023 prevede o scădere a cheltuielilor cu asistența socială de la nivelul de 31,2% din total cheltuieli publice în 2022 la procentul de 29,8%. De asemenea,...
Trei ani de austeritate? Când vom reveni la inflația apropiată de 2%
Trei ani de austeritate? Când vom reveni la inflația apropiată de 2%
În ciuda exploziei fără precedent a prețurilor din 2022, inflația anuală încă nu și-a atins potențialul maxim de creștere. Vârful de inflației în Europa va avea loc în prima...