Christine Lagarde trage cu toate tunurile în criptomonede: ”Nu valorează nimic!”

Luni, 23 Mai 2022, ora 14:13
5386 citiri
Christine Lagarde trage cu toate tunurile în criptomonede: ”Nu valorează nimic!”

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut declarații foarte tranșante cu privire la activele virtuale.

Criptomonedele ”se bazează pe nimic”, prin urmare ”nu valorează nimic” spune Lagarde.

Reglementarea pieței

Ea cere reglementarea lor pentru a-i împiedica pe oameni să își riște economiile în condițiile unor posibilități foarte mari de ale pierde.

Astfel, Christine Lagarde s-a declarat îngrijorată de oamenii ”care nu înțeleg riscurile, care vor pierde totul și care vor fi teribil de dezamăgiți”.

Prin urmare a cerut introducerea unor reguli cât se poate de clare pe piața criptomonedelor.

Comentariile vin pe fondul vremurilor agitate pentru piețele cripto, cu monedele digitale bitcoin și ethereum în scădere cu 50% față de vârful de anul trecut.

În același timp, clasa de active considerate riscante se confruntă cu o supraveghere mai dură din partea autorităților de reglementare, îngrijorate de pericolele pe care le poate reprezenta pentru sistemul financiar mai larg.

Moneda euro digitală

Lagarde a spus că este sceptică cu privire la evoluția criptomonedelor, în contrast cu moneda euro digitală a BCE – un proiect care se poate realiza în următorii patru ani.

”Evaluarea mea foarte umilă este că nu valorează nimic, nu se bazează pe nimic, nu există niciun activ de bază care să acționeze ca o ancoră de siguranță”, a spus președintele BCE despre criptomonede în weekend la o televiziune din Olanda, citată de Bloomberg.

”În ziua în care vom scoate moneda digitală a băncii centrale, voi garanta pentru orice euro digital”, a adăugat Lagarde, arătând că lucurile vor diferi foarte mult între moneda euro digital și criptomonede, în condițiile în care Banca Centrală Europeană se va afla în spatele primeia.

”Vest Sălbatic financiar”

Trebuie amintit faptul și că alți oficiali ai BCE și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la criptomonede, inclusiv membrul consiliului executiv Fabio Panetta, care a declarat în aprilie că activele cripto ”creează un nou Vest Sălbatic” și a făcut paralele cu criza creditelor ipotecare subprime din 2008.

Christine Lagarde a arătat că ea însăși nu deține niciun activ cripto pentru că dorește să transpună în practică ceea ce îi sfătuiește pe alții.

Dar a recunoscut că urmărește cu atenție investițiile făcute în active virtuale, împotriva sfatului său, de unul din proprii fii. ”Este un om liber”, a spus Lagarde.

În context, trebuie amintit faptul că activele considerate riscante au suferit o depreciere puternică a valorii pe bursele americane, în urma temerilor exprimate de investitori că majorarea de dobândă monetară operată de Rezerva Federală Americană va aduce recesiunea economiei SUA.

Așa-numitele acțiuni tehnologice, ale marilor companii din domeniu, au avut cel mai mult de suferit, atrăgând și deprecierea puternică a valorii activelor virtuale, care se tranzacționează în strânsă legătură cu ele.

Citeste si:
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România
Parcursul globalizării este pus în acest moment sub semnul întrebării, după schimbările aduse de pandemia Covid-19 și accelerate de războiul din Ucraina. Lanțurile de producție și...
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană Summitul G7, al celor mai puternice economii liberale, se desfășoară în 2022 sub...