Datele oficiale care îl contrazic pe Premierul Ciucă: România, a treia cea mai mare inflație lunară din UE

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 15:00
3706 citiri
Datele oficiale care îl contrazic pe Premierul Ciucă: România, a treia cea mai mare inflație lunară din UE

Premierul Nicolae Ciucă a încercat joi, 15 decembrie, să explice că avansul semnificativ al inflației în noiembrie este cauzat de faptul că rata anuală a inflației este calculată prin raportarea la luna similară a anului trecut.

Astfel, inflația a fost ceva mai mică în noiembrie 2021, de aici avansul mai mare înregistrat de inflația anuală în noiembrie 2022.

România a avut însă în noiembrie 2022 a treia cea mai mare inflație lunară din UE.

”Este doar un procent”

”Datele legate de inflație pentru luna noiembrie (...), s-a ajuns la aproape 17%, în comparație cu luna noiembrie din anul 2021. Deci, putem spune că inflația în luna noiembrie din anul 2021 a fost mult mai mică, în comparație cu celelalte luni din anul trecut.

În analiza pe care am făcut-o atunci când am primit aceste cifre a rezultat foarte clar, că, la sfârșitul anului, inflația pe 2022 nu va depăși 13%.

Este doar un procent, o cifră de comparație între inflația pe luna noiembrie 2022, comparativ cu cea din noiembrie 2021.”, a declarat șeful Guvernului.

Dar iată că datele oficiale, publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, contrazic afirmațiile Premierului Ciucă:

România a avut în noiembrie 2022 a treia cea mai mare inflație lunară (raportată la octombrie 2022) din Uniunea Europeană, la egalitate cu Finlanda: 1,2% (date calculate pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum).

Cele mai mari creșteri de prețuri față de octombrie 2022 s-au înregistrat în noiembrie 2022 în Ungaria: +1,7% și Cehia: +1,3%.

În zona euro, inflația lunară a scăzut cu 0,1%, în timp ce media blocului comunitar a consemnat un ușor avans de 0,1%.

România urcă în clasamentul creșterilor de prețuri

România a urcat de altfel două poziții, de pe 10 pe 8, în clasamentul țărilor membre UE cu cea mai mare inflație anuală.

”Indicele armonizat al prețurilor de consum (HICP) din țara noastră a ajuns la 13,5%, dar este al zecelea în UE, poziție mai favorabilă decât în alte țări din regiune sau din zona baltică.

Cu alte cuvinte, deși nu este bine, e totuși mai bine decât în alte părți.”, scria recent Cristian Popa, membru în Consiliul de administrație al BNR, pe o rețea de socializare, încercând să arate succesul luptei cu inflația în România.

Iată însă că doar într-o lună România a urcat două locuri în clasamentul creșterilor anuale de prețuri din UE. Trebuie precizat că în cea mai mare parte a anului 2022 România s-a plasat în clasament pe pozițiile 6-7.

În comparație cu octombrie 2022, inflația anuală a scăzut în 16 țări din UE, a rămas stabilă în trei și a crescut în opt țări, printre care și România.

Inflația anuală la nivelul blocului comunitar a scăzut la 11,1% în noiembrie 2022, de la 11,5% în octombrie 2022.

România, cu 14,6%, se află peste media europeană, fiind depășită de Ungaria 23,1%, Letonia 21,7%, Lituania 21,4%, Estonia 21,4%, Cehia 17,2%, Polonia 16,1% și Slovacia 15,1%.

În octombrie 2022, rata anuală a inflației a fost în România de 13,5%, conform indicelui armonizat al prețurilor de consum.

Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi, și alți europeni” GRAFIC
Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi, și alți europeni” GRAFIC
România se află printre țările cu cele mai scăzute prețuri din UE, fiind cu 46% sub media europeană. De la costurile pentru bunuri la servicii esențiale, cum ar fi sănătatea și...
CNAIR caută 11 ingineri „fără experiență”. Care sunt condițiile sumare pentru angajarea în cadrul instituției de stat
CNAIR caută 11 ingineri „fără experiență”. Care sunt condițiile sumare pentru angajarea în cadrul instituției de stat
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat organizarea unui „concurs pentru ocuparea a 11 posturi vacante de inginer fără experiență în cadrul Direcției...
#economie Romania , #stiri economice
  1. CNAIR caută 11 ingineri „fără experiență”. Care sunt condițiile sumare pentru angajarea în cadrul instituției de stat
  2. Mugur Isărescu, propus de PSD pentru un nou mandat de guvernator al BNR. Ce nume mai sunt pe lista social-democraților și care sunt următorii pași
  3. Fed scade dobânda de referință. Cum au perceput candidații americani la Casa Albă mișcarea băncii centrale
  4. Florin Pogonaru (AOAR) la The Real Estate Event: "Firmele din AOAR se uită la bazinul nostru mic și încearcă să înoate alături de pești mai mari"
  5. Despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă au fost anunțate de MADR. Când vor intra banii în buzunarele agricultorilor
  6. Prima reducere de dobândă din ultimii 4 ani – TradeVille
  7. Risc de explozie pentru telefoanele mobile după modelul pagerelor Hezbollah? Fizician faimos: ”Să ne gândim la o grenadă”
  8. Cum se adaptează investitorii în imobiliare la haosul PUZ-urilor. „Bucureștiul este o locomotivă care acum merge cu frâna de mână trasă"
  9. Înlocuirea unei baterii de iPhone 16 poate ajunge să coste cât un telefon nou de buget
  10. Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori în stradă. „Cel puțin cinci ani nu mai beneficiezi de nimic, poți să și mori" FOTO/VIDEO