Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 10:59
1443 citiri
Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?

Guvernele europene trebuie să își sprijine păturile defavorizate ale populației să treacă peste prăbușirea nivelului de trai, susține reprezentanta Germaniei în Comitetul executiv al BCE.

Această susținere nu trebuie să se manifeste însă prin încurajarea consumului, care să adauge presiuni inflaționiste suplimentare, de runda a doua.

Prin urmare, guvernele ar trebui să susțină dezvoltarea economică bazată pe reforme și investiții, arată Isabel Schnabel, membru în forul de conducere al Băncii Centrale Europene – BCE.

Politica fiscală versus politica monetară

Ea admite însă că acest lucru nu se prea întâmplă. Iar România, țară în care creșterea economică este bazată de ani buni preponderent pe consum, poate fi cel mai bun exemplu în acest sens.

”În criza pandemică, politicile monetare și fiscale s-au întărit reciproc, prevenind colapsul economiei zonei euro.

În mediul actual, există riscul ca politicile monetare și fiscale să tragă în direcții opuse, conducând la un mix suboptim de politici.

Multe măsuri fiscale care sunt populare în rândul electoratului, cum ar fi plafonările stricte de prețuri sau subvențiile ample, riscă să alimenteze și mai mult inflația pe termen mediu, ceea ce ar putea forța în cele din urmă politica monetară să majoreze ratele dobânzilor peste nivelul care ar fi considerat adecvat (...)”, susține Isabel Schnabel.

BCE va crește în continuare dobânzile

Trebuie arătat că doamna Schnabel este unul dintre cei mai puternici avocați ai continuării politicii de majorare în ritm accelerat a dobânzii de politică monetară a BCE, în ciuda faptului că pentru economia zonei euro s-a anunțat deja că intrarea în recesiune pe final de an 2022 și prima parte a anului viitor este aproape imposibil de evitat.

Dealtfel, cele mai recente estimări ale Comisiei Europene arată un avans anual de doar 0,3% pentru economie în 2023, atât în cazul blocului comunitar, cât și pentru zona euro, similar unei stagnări.

Iar BCE a anunțat deja, prin vocea mai multor reprezentanți ai săi, că va continua să majoreze dobânzile și cu ocazia viitoarelor ședințe de politică monetară.

”Prioritate pentru reforme și investiții”

Politica fiscală trebuie să protejeze părțile cele mai vulnerabile ale societății de consecințele șocurilor prețurilor la energie și alimente, arată Isabel Schnabel.

În același timp, guvernele trebuie să evite o atitudine excesiv de expansionistă care alimentează presiunile inflaționiste și crește povara istorică ridicată a datoriei publice.

”Acestea ar trebui să acorde prioritate clară reformelor și investițiilor publice care susțin creșterea potențială și stabilizează dinamica datoriei într-un mediu cu rate ale dobânzilor mai mari (...).

În orice caz, politica fiscală trebuie să respecte constrângerile bugetare.

Angajamentele credibile păstrează sustenabilitatea fiscală și ajută la ancorarea așteptărilor inflaționiste pe termen mediu, susținând politica monetară.”, spune reprezentanta BCE.

Citește și:
România, campioana comerțului cu amănuntul din UE: Creștere de trei ori mai mare decât media europeană
România, campioana comerțului cu amănuntul din UE: Creștere de trei ori mai mare decât media europeană
România a înregistrat în ultimii șapte ani o creștere de trei ori mai mare decât media UE a volumului pentru comerțul cu amănuntul. În condițiile în care cea mai mare parte din acest...
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...