Document BNR: România se îndepărtează tot mai mult de zona euro

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 15:37
4955 citiri
Document BNR: România se îndepărtează tot mai mult de zona euro

Dezechilibrele macroeconomice ale României au îndepărtat-o tot mai mult de posibilitatea de a fi admisă în uniunea monetară.

Perspectivele îndeplinirii criteriilor pentru a putea adopta euro depășesc în acest moment orizontul uzual de prognoză, mai concret nu se știe când va putea fi atins acest obiectiv.

Un document publicat de BNR arată către crizele din ultimii ani ca principala cauză a deteriorării perspectivei privind atingerea convergenței nominale.

Convergența reală și convergența nominală

Pentru a adopta moneda unică europeană, România, ca orice țară din UE dealtfel, ar trebui să îndeplinească două seturi de convergență.

Este vorba despre convergența reală și convergența nominală. Prima face referire la reducerea discrepanțelor cu privire la nivelul de trai și calitatea vieții față de media Uniunii Europene, iar cea de-a doua presupune aducerea unor indicatori macroeconomici în proximitatea celor din uniunea monetară.

Dacă în privința atingerii convergenței reala România a avut mereu de recuperat un decalaj foarte mare și acest criteriu a fost întotdeauna în calea trecerii la euro, convergența nominală a părut un obiect mai ușor de atins în trecut.

Ultimii ani și crizele care au venit cu ei, pandemia, raăzboiul, au adus însă și o îndepărtare a indicatorilor macroeconomici ai României de cerințele impuse pentru trecerea la euro.

Indicatorii macrofinanciari prevăzuți de setul de criterii de convergență nominală au continuat, în al treilea trimestru al anului curent, să evolueze în ritmul înregistrat în trimestrul anterior.

Dar deviațiile de la exigențele criteriilor de la Maastricht exprimate în termeni relativi au continuat să înregistreze majorări, pe fondul unei dinamici superioare a indicatorilor corespunzători, comparativ cu evoluțiile valorilor de referință, se arată în documentul România – Zona Euro Monitor, publicat sub egida Băncii Naționale a României.

Situație internațională complicată

Pe fondul unei situații internaționale extrem de complicate și cu șocuri multiple, procesul de convergență nominală al României a înregistrat noi deviații, unele inevitabile, în trimestrul al treilea al anului curent, în pofida stabilității cursului de schimb și menținerii îndatorării guvernamentale în proximitatea pragului de 50%.

România a continuat să se îndepărteze de exigențele aderării la zona euro în planul ratei dobânzii pe termen lung și, într-o măsură inferioară, privind rata inflației.

Contorul deviațiilor de la valorile de referință corespunzătoare consemnează extinderea perioadelor de abatere de la exigențele criteriilor de la Maastricht, după cum urmează: 20 trimestre consecutive de depășire a limitei în cazul criteriului privind rata dobânzii, 18 în cazul ratei inflației, și 15 pentru soldul bugetar.

Iar perspectivele revenirii acestor indicatori la niveluri compatibile cu exigențele criteriilor de la Maastricht depășesc în continuare orizontul uzual de prognoză, arată sursa citată.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#economie Romania , #stiri economice