Document BNR: România se îndepărtează tot mai mult de zona euro

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 15:37
5044 citiri
Document BNR: România se îndepărtează tot mai mult de zona euro

Dezechilibrele macroeconomice ale României au îndepărtat-o tot mai mult de posibilitatea de a fi admisă în uniunea monetară.

Perspectivele îndeplinirii criteriilor pentru a putea adopta euro depășesc în acest moment orizontul uzual de prognoză, mai concret nu se știe când va putea fi atins acest obiectiv.

Un document publicat de BNR arată către crizele din ultimii ani ca principala cauză a deteriorării perspectivei privind atingerea convergenței nominale.

Convergența reală și convergența nominală

Pentru a adopta moneda unică europeană, România, ca orice țară din UE dealtfel, ar trebui să îndeplinească două seturi de convergență.

Este vorba despre convergența reală și convergența nominală. Prima face referire la reducerea discrepanțelor cu privire la nivelul de trai și calitatea vieții față de media Uniunii Europene, iar cea de-a doua presupune aducerea unor indicatori macroeconomici în proximitatea celor din uniunea monetară.

Dacă în privința atingerii convergenței reala România a avut mereu de recuperat un decalaj foarte mare și acest criteriu a fost întotdeauna în calea trecerii la euro, convergența nominală a părut un obiect mai ușor de atins în trecut.

Ultimii ani și crizele care au venit cu ei, pandemia, raăzboiul, au adus însă și o îndepărtare a indicatorilor macroeconomici ai României de cerințele impuse pentru trecerea la euro.

Indicatorii macrofinanciari prevăzuți de setul de criterii de convergență nominală au continuat, în al treilea trimestru al anului curent, să evolueze în ritmul înregistrat în trimestrul anterior.

Dar deviațiile de la exigențele criteriilor de la Maastricht exprimate în termeni relativi au continuat să înregistreze majorări, pe fondul unei dinamici superioare a indicatorilor corespunzători, comparativ cu evoluțiile valorilor de referință, se arată în documentul România – Zona Euro Monitor, publicat sub egida Băncii Naționale a României.

Situație internațională complicată

Pe fondul unei situații internaționale extrem de complicate și cu șocuri multiple, procesul de convergență nominală al României a înregistrat noi deviații, unele inevitabile, în trimestrul al treilea al anului curent, în pofida stabilității cursului de schimb și menținerii îndatorării guvernamentale în proximitatea pragului de 50%.

România a continuat să se îndepărteze de exigențele aderării la zona euro în planul ratei dobânzii pe termen lung și, într-o măsură inferioară, privind rata inflației.

Contorul deviațiilor de la valorile de referință corespunzătoare consemnează extinderea perioadelor de abatere de la exigențele criteriilor de la Maastricht, după cum urmează: 20 trimestre consecutive de depășire a limitei în cazul criteriului privind rata dobânzii, 18 în cazul ratei inflației, și 15 pentru soldul bugetar.

Iar perspectivele revenirii acestor indicatori la niveluri compatibile cu exigențele criteriilor de la Maastricht depășesc în continuare orizontul uzual de prognoză, arată sursa citată.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie Romania , #stiri economice