Crește decalajul dintre BCE și celelalte bănci centrale: FED și BOE anunță creșteri de dobânzi fără precedent

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 14:10
2208 citiri
Crește decalajul dintre BCE și celelalte bănci centrale: FED și BOE anunță creșteri de dobânzi fără precedent

Banca Angliei – BOE și Rezerva Federală a SUA – FED au anunțat în ultimele zile înăsprirea drastică a politicilor monetare.

Mai mult decât atât, ambele bănci centrale au anunțat creșteri de dobânzi într-un ritm alert, fără precedent, pentru a tempera inflația istorică.

De cealaltă parte, Banca Centrală Europeană – BCE ezită să ia măsuri împotriva inflației, de teama unor consecințe negative de proporții.

Ritm de înăsprire fără precedent decis de BOE

BCE a anunțat abia pentru luna iulie o posibilă primă creștere a dobânzii de politică monetară.

Între timp, anunțul privind stoparea de la 1 iulie a programului de achiziții de active a crescut brust costul datoriilor pentru cele mai expuse țări din zona euro, existând temeri mari cu privire la o nouă criză a datoriilor suverane în uniunea moentară.

În chimb, Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor pentru a cincea ședință consecutivă și a transmis cel mai puternic semnal de până acum că este pregătită să declanșeze mișcări mai ample dacă va fi nevoie pentru a controla inflația.

Comitetul de politică monetară, format din nouă membri, a votat cu 6-3 pentru a majora rata dobânzii de referință pentru împrumuturi cu 25 de puncte de bază, până la 1,25%. O minoritate de oficiali și-a menținut solicitarea pentru o mișcare de două ori mai mare.

Investitorii au estimat noi creșteri de rate în acest an, previzionând o rată de bază de 3% până la sfârșitul anului.

Acest lucru ar necesita probabil trei creșteri de jumătate de punct și încă una de un sfert de punct la celelalte patru ședințe din acest an, un ritm de înăsprire fără precedent, arată Bloomberg.

FED, majorare peste așteptările specialiștilor

Și Rezerva Federală a SUA - FED și-a majorat săptămâna aceasta rata de referință a politicii monetare cu 0,75 puncte procentuale, peste așteptările analiștilor, care estimau un nou pas de jumătate de punct procentual.

În plus, o nouă ajustare de această dimensiune este posibilă la următoarea întâlnire de politică monetară, a indicat FED, ca parte a unui plan agresiv de înăsprire a politicii monetare, deoarece banca centrală a SUA se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

La sfârșitul reuniunii sale de două zile, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă al FED a anunțat majorarea dobânzii de politică monetară la un interval țintă de 1,50-1,75%, menționând că anticipează noi majorări.

Oficialii Fed și-au crescut drastic previziunile privind ratele comparativ cu trei luni în urmă, când au creionat că rata fondurilor federale va ajunge la 1,9% până la sfârșitul anului și 2,8% în 2023.

Noile proiecții de politică monetară indică un nivel de 3,4% până la sfârșitul lui 2022, care sugerează că FED ar putea implementa cel puțin încă o creștere de 0,75 puncte procentuale în acest an și două de jumătate de punct procentual, înainte de a reveni la cadența tipică de 0,25 puncte procentuale, potrivit Financial Times.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie Romania , #stiri economice