Economie de consum: În timp ce estimările legate de PIB cresc, producția industrială se prăbușește

Vineri, 12 August 2022, ora 12:27
1643 citiri
Economie de consum: În timp ce estimările legate de PIB cresc, producția industrială se prăbușește

Producția industrială este în acest moment sub nivelul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus.

Mai mult decât atât, tendința este una de contractare a industriei, în condițiile în care este ramura economiei care ar trebui să aducă un avans economic organic, sănătos.

De cealaltă parte, estimările oficiale vorbesc de un avans economic de 3,5% al României pentru 2022, în timp ce deficitul comercial a explodat.

Scădere pe linie

În prima jumătate din 2022, producţia industrială a scăzut cu 1% ca serie brută și cu 2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în comparație cu primele șase luni din 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică – INS.

În luna iunie 2022, producţia industrială a scăzut faţă de luna mai 2022 cu 4,7% ca serie brută și cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna iunie 2021, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-2,0%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-3,7%).

Deficitul comercial a sărit în aer

În același timp, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a îmbunătăţit previziunea de creştere a economiei românești pentru 2022, la 3,5%, de la 2,9% cât estimase în primăvară.

CNSP își explică estimările optimiste prin prisma ”evoluţiilor peste aşteptări pentru unele servicii reprezentative (transporturi, servicii informatice, servicii pentru întreprinderi), precum şi a accelerării creşterii activităţii în construcţii în semestrul II, stimulate de măsurile de implementare a PNRR, cât şi de măsurile guvernamentale privind condiţiile de ajustare a costurilor din contractele de construcţii”.

Trebuie precizat și că deficitul balanţei comerciale (importurile mai mari decât exporturile) în prima jumătate a anului în curs a fost de 15,44 miliarde euro, mai mare cu 4,74 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, ceea ce se traduce printr-o creștere cu 44% a dezechilibrului.

Industria prelucrătoare, în suferință

INS precizează că în prima jumătate a lui 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,0%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%) și industriei extractive (-4,4%).

Pe serie brută, industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%.

În schimb, pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producția industrială a scăzut în intervalul de timp menționat în toate cele trei sectoare de activitate: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,4%) și industria prelucrătoare(-1,6%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în iunie 2022 industria prelucrătoare a scăzut, pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,3%.

Citește și:
România, cel mai abrupt declin procentual din UE în privința populației de porci, în ultimii zece ani
România, cel mai abrupt declin procentual din UE în privința populației de porci, în ultimii zece ani
România a pierdut din 2013 și până în prezent un număr de 1,2 milioane de porci vii și aproape 200.000 de bovine. În termeni procentuali, este cel mai mare declin din UE în privința...
Creșterea dobânzilor la nivel internațional lovește România: Nouă depreciere a riscului de țară
Creșterea dobânzilor la nivel internațional lovește România: Nouă depreciere a riscului de țară
Riscul de țară al României a înregistrat o nouă depreciere în ochii investitorilor străini, la finalul săptămânii trecute. De la începutul anului și până în prezent, cotațiile...