Indiferente la riscul de curs? Scumpirea finanțării în lei a făcut ca firmele să se reorienteze către valută

Marti, 27 Decembrie 2022, ora 14:14
1762 citiri
Indiferente la riscul de curs? Scumpirea finanțării în lei a făcut ca firmele să se reorienteze către valută

Datele privind evoluția creditului neguvernamental publicate de BNR arată o creștere anuală substanțială, de aproape 40%, a împrumuturilor luate de companii în valută.

Flămânde de bani și încercând să evite explozia costurilor finanțării în lei, firmele din România nu mai țin cont de riscul de curs valutar.

Risc cu atât mai pregnant cu cât 2023 se anunță un an cu incertitudini economice majore, atât pe plan național, cât și internațional.

Creditul neguvernamental, plus 13% în noiembrie

Îngrijorată de ritmul rapid de majorare a creditului neguvernamental, care, în contextul unor condiții economice neprielnice, crește riscurile asupra sistemului financiar, Banca Națională a României - BNR a adoptat pe parcursul lui 2022 măsuri de creștere a costurilor finanțării în lei.

Dacă în termeni reali datele publicate de BNR pentru luna noiembrie a anului în curs arată o ușoară scădere a creditului neguvernamental în lei, creditul neguvernamental în valută a consemnat o creștere anuală în procent de două cifre.

Astfel, creditul neguvernamental a înregistrat în noiembrie 2022, comparativ cu noiembrie 2021 o creștere cu 13,2% (-3,1% în termeni reali).

Acest avans a survenit pe seama majorării cu 9,2% a componentei în lei (-6,5% în termeni reali) și a creșterii cu 23,4% a componentei în valută exprimată în lei (24,2% în cazul exprimării indicatorului în euro).

Contracție în termeni reali pentru creditarea în lei

Pe componenta în lei, împrumuturile acordate de instituțiile de credit au înregistrat în noiembrie 2022 o creștere anuală de 8,4% pentru gospodăriile populației și de 10,4% pentru alte sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare).

Pentru a se calcula evoluția în termeni reali, se scade influența inflației anuale, de 16,7%, deci creșterea va deveni o contracție în termeni reali: minus 8,3% în cazul populației, respectiv minus 6,3% pentru companii.

De cealtă parte însă, componenta în valută a creditului neguvernamental a înregistrat o majorare anuală de 23,4%: Deși creditele acordate în valută gospodăriilor populației au scăzut cu 11,7%, pentru companii se constată un avans major de 39,2%.

Devalorizarea leului, dată ca sigură

Dacă împrumuturile în valută (preponderent în euro și dolari) au avantajul dobânzilor incomparabil mai mici față de creditul în lei, nu este însă de neglijat riscul de curs valutar, în condițiile în care cei mai mulți analiști economici anticipează o depreciere a monedei naționale în 2023 în raport cu principalele valute.

De menționat că analiștii CFA România se așteaptă, în ultimul sondaj publicat, la un curs valutar pentru orizontul de 6 luni de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.

Mai trebuie arătat că soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna noiembrie 2022 cu 0,2% față de octombrie 2022 (-1,0 % în termeni reali), până la nivelul de 364,42 miliarde lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#economie Romania , #stiri economice