Jumătatea lunii iulie aduce un nou val de scumpiri pe litoralul românesc. Creșteri de peste 30%.

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 12:29
1539 citiri
Jumătatea lunii iulie aduce un nou val de scumpiri pe litoralul românesc. Creșteri de peste 30%.

Sunt ultimele zile cu prețuri acceptabile pentru buzunarul romanilor, pe litoralul românesc.

De la jumătatea lunii iulie, prețurile cresc din nou, cu peste 30%, iar tarifele vor fi de lux pentru veniturile românului de rând.

Iulie și august, luni de lux la malul Mării Negre

Sezonul estival traversează mai multe etape, pe litoralul românesc.

Debutul verii a venit cu pachete turistice și cu 70% mai mici decât în vârf de sezon, datorită programului social „Litoralul pentru toți”, derulat în perioada 22 mai-19 iunie 2022.

Turiștii s-au putut caza cu prețuri începând de la 34 de lei de persoana, pe noapte, având la dispoziție peste 4000 de locuri de cazare la preț redus, în hotelurile de la malul Mării Negre.

Odată cu încheierea programului, au fost resimțite primele scumpiri. Turiștii au plătit mai mult pentru cazare, masă, dar și pentru șezlong și activitățile de petrecere a timpului liber în stațiuni.

Pentru o noapte de cazare, la un hotel de trei stele, turiștii au scos din buzunar până acum între 200 și 300 de lei, cu mic dejun inclus.

De la jumătatea lunii iulie și până la finalul lunii august prețurile vor fi extreme de piperate. Aceasta este perioada de vârf de sezon, cei mai mulți români având concediu în luna august, iar lor li se adaugă și românii veniți în vacanță din străinătate.

Majorările vor fi între 30-40%, potrivit hotelierilor. Toate serviciile se scumpesc de săptămâna viitoare. Cu toate acestea, reprezentanții domeniului HoReCa se așteaptă ca gradul de ocupare al hotelurilor și al altor structuri de cazare clasificate să crească. De fapt, cererea mare este unul dintre factorii care conduc la creșterea prețurilor pe litoral.

Este o piata liberă bazată pe relația cerere-ofertă, iar hotelierii susțin că atât timp cat solicitările pentru sejururi vin în număr mare, înseamnă că turiștii fac față costurilor și nu există motiv pentru reduceri.

Bugetul pentru o vacanță de câteva zile pe litoralul românesc

Deși fiecare își stabilește bugetul în funcție de cât îl ține buzunarul, pentru un sejur de doar câteva zile, turiștii trebuie să pregătească o sumă minimă. La o simplă estimare, la prețurile din prezent, pentru un sejur de 3 nopți, la un hotel de 3 stele, cu mic dejun inclus, costul este de aproximativ 1000 de lei pentru două persoane.

Se adaugă șezlonguri la prețuri între 50 și 100 de lei, mesele zilnice minimum 200 de lei pe zi și activități la parc acvatic, Delfinariu sau Acvariu, unde tarifele variază între 60- 100 de lei/zi/adult. Pentru o plimbare cu telegondola, un adult scoate din buzunar 25 de lei. De săptămâna viitoare, o parte din tarifele de mai sus vor crește din nou.

Din luna septembrie, preturile vor începe să scadă. Odată cu reducerea numărului de turiști, debutează și etapa a doua a programului Litoralul pentru toți 2022. In perioadă 1 septembrie- 15 octombrie, tarifele pentru cazare și servicii vor fi reduse din nou.

Citeste si:
Economie de consum: În timp ce estimările legate de PIB cresc, producția industrială se prăbușește
Economie de consum: În timp ce estimările legate de PIB cresc, producția industrială se prăbușește
Producția industrială este în acest moment sub nivelul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus. Mai mult decât atât, tendința este una de contractare a industriei, în condițiile...
Scandalul ROBOR capătă amploare: Acuzații foarte grave la adresa BNR!
Scandalul ROBOR capătă amploare: Acuzații foarte grave la adresa BNR!
Intervenția guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care a ”certat” în mod public băncile comerciale, nu a rămas netaxată. Isărescu este acuzat că de fapt este complice cu...