Decizie istorică pe care o anunță Banca Centrală Europeană: Majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani!

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 09:22
2886 citiri
Decizie istorică pe care o anunță Banca Centrală Europeană: Majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani!

Banca Centrală Europeană a decis majorarea cu 50 de puncte procentuale a dobânzii de politică monetară.

BCE este presată de explozia prețurilor în Europa și de perspectiva tot mai îndepărtată a țintei de inflație de 2%.

Inflația anuală a ajuns în luna iunie la 8,6% în zona euro, aruncând o mare urmă asupra mandatului BCE privind stabilitatea prețurilor.

Decizie umbrită de temeri

În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de credit marginal și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00%, cu efect de la 27 iulie 2022.

Mai mult decât atât, comunicatul BCE anunță o foarte probabilă nouă majorare a dobânzii de politică monetară la viitoarea întrunire a Consiliului guvernatorilor, din septembrie.

În ciuda temerilor legate de recesiunea în zona euro, dar și de o nouă posibilă criză a datoriilor suverane, BCE se înscrie astfel pe drumul deschis de Rezerva Federală a SUA și de Banca Angliei, care au operat deja majorări agresive ale dobânzilor.

Noi majorări la orizont

”Traiectoria viitoare a ratei de politică a Consiliului guvernatorilor va continua să fie dependentă de date și va contribui la îndeplinirea obiectivului său de inflație de 2% pe termen mediu.

În contextul normalizării politicii sale, Consiliul guvernatorilor va evalua opțiunile de remunerare a excesului de lichidități.”, se arată în comunicatul dat publicității joi de BCE.

Trebuie menționat faptul că decizia de a majora dobânda de politică monetară cu 50 de puncte procentuale nu a fost una adoptată ușor, din contră, a existat un adevărat ”război” între guvernatorii băncilor centrale din țările europene care au susținut o măsură mai agresivă în lupta împotriva inflației și cei care au optat pentru un avans de doar 25 de puncte de bază, dând curs temerilor legate de recesiune și de datoriile suverane tot mai dificil de finanțat.

Totuși, Consiliul guvernatorilor a considerat că este oportun să se facă un prim pas mai amplu pe traiectoria de normalizare a ratei de politică monetară decât s-a semnalat la reuniunea sa anterioară.

BCE înăsprește controlul

Suplimentar, BCE a decis înființarea unui Instrument de Protecție a Transmisiei (Transmission Protection Instrument –TPI), considerat necesar pentru a sprijini transmiterea efectivă a politicii monetare.

Pe măsură ce Consiliul guvernatorilor continuă să normalizeze politica monetară, TPI se va asigura că orientarea politicii monetare este transmisă fără probleme în toate țările din zona euro.

Unicitatea politicii monetare a Consiliului guvernatorilor este o condiție prealabilă pentru ca BCE să își poată îndeplini mandatul de stabilitate a prețurilor, precizează comunicatul instituției.

TPI va fi o completare la setul de instrumente al Consiliului guvernatorilor și poate fi activat pentru a contracara dinamica nejustificată și dezordonată a pieței care reprezintă o amenințare serioasă la adresa transmiterii politicii monetare în zona euro.

Cum ne afectează războiul comercial dus de Trump. Impactul taxelor SUA asupra economiei României
Cum ne afectează războiul comercial dus de Trump. Impactul taxelor SUA asupra economiei României
Tarifele majorate ale preşedintelui Donald Trump pentru toate importurile de oţel şi aluminiu în SUA au intrat în vigoare miercuri, 12 martie. Războiul comercial pornit de SUA afectează...
Șoferii dau mai puțin pe un plin. O nouă ieftinire a carburanților la început de săptămână
Șoferii dau mai puțin pe un plin. O nouă ieftinire a carburanților la început de săptămână
Prețurile motorinei a scăzut din nou luni, 17 martie, continuând o serie de ieftiniri din ultima perioadă. La benzină, cele mai multe stații din Capitală vând un litru de carburant standard...
#economie Romania , #stiri economice
  1. Șomajul în T4 2024 – TradeVille
  2. Șoferii dau mai puțin pe un plin. O nouă ieftinire a carburanților la început de săptămână
  3. Reînarmarea Europei și reconstrucția Ucrainei ar putea salva combinatul siderurgic de la Galați. Planurile pentru viitorul fabricii
  4. Un analist economic cunoscut susține că România poate să devină principalul furnizor de gaze al Europei. Ce trebuie să facă pentru asta
  5. Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului
  6. SUA, din ce în ce mai aproape de recesiune, după talmeș-balmeșul taxelor lui Trump. Europa își ascute armele în fața unui război comercial
  7. Orașul din România care a investit peste un miliard de lei în modernizarea transportului în comun. "Avem o strategie clară, știm unde vrem să ajungem și muncim pentru asta"
  8. Noua actualizare din Google Maps le-a făcut pe plac utilizatorilor. Aplicația, din ce în ce mai asemănătoare cu Waze
  9. Un nou hormon descoperit ar putea revoluționa tratamentele pentru obezitate. Partea cea mai bună? Fără efectele secundare ale Ozempic
  10. Avertismentul lui Nicușor Dan: România se îndreaptă spre datorii mai scumpe și riscă să rămână fără noi investitori. „Știu ce trebuie făcut pentru a ne reveni”