Managerii din economie văd un final de an cu noi creșteri accentuate de prețuri

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 15:36
1522 citiri
Managerii din economie văd un final de an cu noi creșteri accentuate de prețuri

Managerii din economia românească vorbesc în continuare despre creșteri de prețuri în următoarele luni, în toate sectoarele importante ale economiei naționale.

Finalul de an va fi caracterizat de un nivel ridicat al inflației, concomitent cu stagnarea activității economice.

De cealaltă parte, BERD și FMI și-au revizuit ascendent estimările cu privire la evoluția economiei românești în 2022.

Activitatea economică stagnează

Cu excepția sectorului Servicii, unde managerii estimează o creștere moderată a cifrei de afaceri în perioada septembrie – noiembrie 2022, volumul producției în celelalte sectoare ale economiei va rămâne stabil.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2022, realizată de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru perioada septembrie – noiembrie o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).

În schimb, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +38%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Scumpiri accentuate în construcții

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2022, și în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%), concomitent cu o creștere accentuată a preţurile lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +42%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Iar managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%), iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).

BERD și FMI, mai optimiste

Trebuie amintit faptul că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2022, prognozând un avans PIB de 5,4%, în comparație cu 2,9%, cât arăta estimarea din luna mai.

La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit pozitiv prognoza de creştere economică a României pentru 2022, în comparație cu estimările de 3,5% - 4,5% pentru 2022 și 2023 din luna iunie, respectiv de 2,2% pentru 2022 din primăvară.

Potrivit FMI, avansul economiei româneşti este estimat la 4,8% pentru acest an, susţinut în principal de cererea internă.

Dar preţul la energie şi alimente va menţine inflaţia la un nivel ridicat până la finalul lui 2023. FMI prognozează o inflaţie medie de 13,3% pentru acest an şi una de 10% pentru anul viitor.

Citește și:
Ce rușine! România, ultima din UE cu privire la intensitatea cercetării–dezvoltării
Ce rușine! România, ultima din UE cu privire la intensitatea cercetării–dezvoltării
România a alocat în 2021 cel mai mic procent din PIB pentru domeniul cercetării, în comparație cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Mai mult decât atât, în perioada 2011 –...
Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?
Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?
Guvernele europene trebuie să își sprijine păturile defavorizate ale populației să treacă peste prăbușirea nivelului de trai, susține reprezentanta Germaniei în Comitetul executiv al...