Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună.
Pentru cine?!
Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la neluarea unor decizii esențiale. Ca să nu fie liniște totală, s-au exprimat în ultimul timp, o serie de opinii privind rotația la guvernare din mai 2023, ocazie cu care diversele facțiuni din PNL au încercat să vadă potențialul de reacție al noii conduceri, care nu e pe placul unora sau care îi regretă pe dl. Câțu sau Orban, mai știi, in paralel, incercând si rezilienţa PSD la presiuni neobişnuite într-o democraţie normală.
Și ce e frumos în aprecierea fruntașilor PNL, e că ei constată că economia merge bine, că nu e chiar lapte și miere, dar nu e chiar așa de rău, și asta datorită măsurilor “inspirate”, luate de membrii PNL din guvern. Drept urmare, n-ar mai fi oportună rocada din mai 2023, să nu destabilizăm țara, să nu pierdem încrederea partenerilor străini și altele, care mai de care, mai gogonate. Dacă aș fi mai credincios, mi-aș face cruce. Dar cum eu respect tradiția părinților mei în această materie, spun numai ”Iartă-i Doamne, că nu știu ce fac! ”, în virtutea credinței creștin-ortodoxe, prin care, chiar și păcătoșii mai au o șansă.
Interminabilele discuții din coaliție, din vara asta, nu au dus la nici o concluzie privind piața energiei și a combustibililor. Degeaba s-au consumat ore de emisiuni TV, s-a scris în toate canalele media, degeaba specialiștii în energie au arătat diferența imensă între costurile de producție și cele de facturare, la consumatorul final. Nimic nu a mișcat hotărârea PNL (deși, lipsiti de curaj și conștienţi de reculul politic, nu au recunoscut niciodată că, prin măsurile luate, din 2020 și 2021, au nenorocit o țară întreagă), “liberalizarea” fiind numai o altă metodă de spoliere a consumatorilor casnici și a întreprinzătorilor care mai au curajul să mai investească în economia României. Curat “Prin noi înșine”. Și încă n-a venit nota de plata la compensările din aprilie. Pe care tot noi le vom plăti.
Dl. Ludovic Orban e preocupat de vacanța d-lui Victor Orban, compromisă de dezumflarea bărcii sale pneumatice. Pentru că nu a avut, și nici acum, nu are ce spune, s-a gândit să se bage în seama cu perdaful dat tizului său maghiar, ce recomandă Balaton pentru vacanță, dar el se duce în Croația la mare, în vacanță. Să vorbești de funie în casa spânzuratului, e un gest de mare curaj. Ca și când colegii d-lui L. Orban s-ar fi dus numai la Mamaia sau Neptun în vacanță și singura excepție de la regulă, era premierul maghiar… Mai și dorește să candideze la postul de Președinte în viitoarele alegeri. Nu-i așa că e frumoasă clasa politică de la noi?
Ca replică la bățul băgat prin gard de cei de la PNL, dl. Ciolacu revine cu solicitarea făcută încă din decembrie 2021, de revenire la prețuri reglementate la energie, ca singura soluție pentru redresarea economiei și reducerea inflației, ridicată la cote greu suportabile de întreaga națiune. Și iar vedem că discuțiile sterile din coaliția de guvernare nu rezolvă nimic. Mă întreb dacă membrii PNL, care se confruntă și ei cu prețurile imense la facturile de energie și gaze, sunt mulțumiți de felul în care cei aleși de ei, gestionează piața de energie și gaze. Nu văd pe nimeni dintre ei să ia atitudine vis-à-vis de bătaia de joc a ministrului energiei și a ANRE. Greu de spus că le-ar conveni starea de lucruri actuală și că nu au nici o problema să plătească facturile umflate de furnizorii de energie, disperați după câștiguri speculative. Măcar de-ar ieși în public, să știm și noi, ce părere au simplii membri despre șefii lor politici.
S-a dovedit încă o dată, că reglarea pieței nu se poate face prin entitățile autorizate de lege să vegheze la buna funcționare a mecanismelor de formare a prețurilor, să sancționeze drastic pe cei care distorsionează această piață, vitală pentru orice economie, încremenirea în luarea deciziilor corecte aducând mai degrabă cu complacerea în pozițiile bine remunerate – sinecuri politice, în cele mai multe cazuri – restul populației fiind ignorată, pentru că, nu-i așa, nu e an electoral.
Ministerul Finanțelor a promis că va face auditul celor doi ani de guvernare 2020 și 2021, pentru clarificarea împrumuturilor de peste 50 mld. Lei, care au dus în 2022, la dobânzi pentru refinanțare, imense, neplătite de nici un stat membru UE. Dacă s-a făcut, probabil că nu a convenit devoalarea rezultatului - decisă tot în coaliție, cum altfel – opinia publică așteptând în zadar să vadă de ce plătesc impozite mărite și pe ce s-au dus banii. Desconsiderarea contribuabililor parcă nu a fost niciodată așa de mare ca acum. Unde sunt investițiile făcute de guvernele Orban și Câțu, prin care ni se tot spunea că sunt singura șansă de sustenabilitate a finanțelor țării?
În bunul obicei consacrat în politica românească, nimeni nu este tras la răspundere pentru acțiunile sale în timpul mandatului, mai ales al celor din Guvern, care dispun de finanțele țării și de viitorul națiunii.
Mai aflăm de la INS, că am scăzut demografic cu 1 milion de cetățeni, față de 2011. Din aceste calcule rezultă că, dacă luăm cu aproximație declarațiile d-lui M. Budăi, că sunt 4 milioane plecați la muncă în străinătate, ar rezulta că până în 2011 au plecat 3 milioane, și după 2011, numai 1 milion de persoane.
Dacă și dumneavoastră, cititorii, aveți rude sau prieteni plecați, știți, ca și mine că majoritatea celor plecați au fost în perioada 2012-2018, căci au văzut că nu se schimbă nimic, după încercarea USL.
Se poate spune că alegerile din 2020 au fost câștigate cu sprijinul masiv al diasporei, pricopsindu-ne cu USR, alături de PNL, la guvernare. Și s-a văzut cu ce rezultate. Cred că, după ce au văzut ce au făcut cei votați de ei, mulți s-au hotărât că nu se mai întorc, chiar și-au luat și familiile cu ei.
Chiar dacă tot INS ne spune că sunt 145 de bătrâni la 100 de nou născuți, deci se nasc tot mai putini copii, sporul demografic e greu de explicat. Pentru că în diaspora sunt mai mult de 4 milioane de cetățeni. Si in 1989 eram 23,16 milioane de români. Mai simplu de atât, nu se poate.
Doar dacă nu se dorește defiintarea UAT-urilor care sunt depopulate sau întreținute scriptic, pentru interese politicianiste, costurile ca de obicei, nefiind problema decidenților, ci a noastră, a contribuabililor, ar putea să menţină pe cei plecaţi la muncă pe cont propriu, in evidenţele locale.
Rectificarea din iunie s-a prelungit. Motivul: nu sunt bani pentru toate doleanțele și nevoile populației. E greu de înțeles construcția Bugetului de Stat, și mai greu de armonizat. Dar la valorile încasate din facturile mărite la energie, gaze și combustibili s-au adunat mult mai mulți bani decât erau proiectați în decembrie 2021. Sau nu știu eu cum s-au gandit, pe ascuns, cei de la “Finanțe”. Ce nu a performat, ca de obicei, au fost cei care trebuie să adune impozitele și taxele, deși și-au luat salariile întregi. Aici rezultatul e mai bun ca în 2021, dar departe de țintele prevăzute în Buget 2022. Avem onoarea să fim informați că s-au încasat cu 10 mld. Lei, mai mult față de 2021, pe primul semestru 2022. Poate în semestrul II va fi încasat și restul până la 80 mld. Lei, restanțele semestrului I precum și restanțele anului 2021, despre care nu se face vorbire, că nu dă bine. Neîncasarea duce la amânarea majorărilor de pensii și salarii, la seria de tragedii și drame îndurate de contribuabilii buni platnici, dar fără posibilitatea unui trai decent, singura speranță fiind și ea spulberată de ezitările și promisiunile viitoare ale Ministrului Muncii, dl. Marius Budăi, prins între ce trebuie să refacă în noua lege a pensiilor, și nedreptățile ce trebuiesc corectate, odată cu intrarea în vigoare a acesteia. După ce va termină de calculat, dacă va termina, și va comunica ce sume trebuiesc pentru acoperirea nedreptăților sărmanilor pensionari, probabil va fi trimis să recalculeze sau va fi demis. Unul din motive ar putea fi, că și domnia sa, în primul mandate, nu a cerut insistent intrarea în vigoare a Legii 127 imediat după promulgarea sa de către Președintele României, în 8 iulie 2019. “Ce n-ai făcut la timpul său, se răzbună” – săracul Murphy.
Tot din calculele astea de politică electorală, probabil că, în 2023, se vor tergiversa aplicările prevederilor Legii Pensiilor, dacă va fi elaborată, până în anul 2024. Ei, atunci toți vor fi trup și suflet pentru punerea în aplicare a Legii, și vor exhulta numai elogii la adresa seniorilor, care vor mai fi, la vremea aceea, în viață.
Ce mai contează coșul lunar minim determinat de INS, ce mai contează că partenerii UE se tot miră cum rezistă românii cu salariile și pensiile de mizerie legiferate de guvernanții zilei, dar se bucură că pot alege forță de muncă ieftină și bine calificată, să nu mai vorbim de medici, asistente, profesori sau cei din serviciile sociale.
Și ca să nu disperăm, vine INS și ne spune că mai suntem 19 milioane de locuitori în ţară. Dar de coșul minim de consum n-a avut timp. De doi ani, INS n-a reușit să mai calculeze cât este necesar unui om, să trăiască decent în România. Oare de ce?
Cred că nu din cauză că nimeni din Guvernul României nu s-a sinchisit de ce au calculat cei de la INS, ba mai mult, le făcea rău, că aveau partenerii sociali din CES, motive de comparație autorizate, care erau în defavoarea celor care erau responsabili în guvern, de soarta a milioane de oameni.
Oamenii n-au înțeles și nu vor înțelege de ce nu pot avea un trai decent, dacă tot o autoritate a statului a stabilit, cu mijloace oficial recunoscute, de calcul statistic, că 2.800 lei era pragul minim decent pentru un om în România, ca venit minim pe lună, în anul 2020.
A trebuit să mai vină și criza alimentară datorată secetei prelungite, prin care comparațiile la produse similare din țări UE dezvoltate, arătau valori mai mici la produse de bază față de cele de la noi, la diferențe de 3-4 ori mai mari între salariul minim de la noi și cele din Germania sau Franța, în favoarea celor din urmă. Curată egalitate!
Distorsiunile induse în piață, de “liberalizarea”prețurilor la energie, gaze și carburanți, ne-au condus într-o fundătură, din care nu vom putea ieși decât dacă dărâmăm tot ce au făcut strâmb cei de la PNL, sprijiniți tacit de majorități din toate partidele (cum puteau să mai ceară sinecuri pentru ei și pilele lor, altfel), punând fundație sănătoasă la baza economiei naționale, cu prețuri reglementate cu date reale, corecte, care să poată fi suportate de nivelul actual de salarii și pensii. Dacă nu, trebuie modificat nivelul de salarizare și de pensii cu același procent cu care s-a majorat, speculativ, nu fundamentat economic, prețul la energie, gaze și carburanți. Atunci să vedem cui o să-i convină să se sacrifice pentru datoriile ce trebuiesc făcute, să înlăture nedreptățile și să aducă salarizarea la un nivel care să suporte tarifele împovărătoare ale energiei, gazelor și carburanților. Pentru ca cercul să se închidă – bani, marfă, bani - trebuiesc armonizate elementele componente, ca ciclul economic să fie funcțional. Economia capitalistă nu se face după ureche sau interese de grup.
Sau te pomenești că, din cei aflați la guvernare, nimeni nu mai dorește să continue să facă politică, căci dacă continuă așa și se vor prezența în 2024 la alegeri, vor avea mari surprize, neplăcute. Și nici cu zăhărelul nu mai merge, nici cu minciuna. Le-am cam văzut pe toate și le-am simțit al naibii, pe propria piele. Și astea nu se uită.
Până nu se pune piciorul în prag și se decide reîntoarcerea la prețuri reglementate, nu se va putea depăși colapsul în care a intrat țara cu oamenii săi și economia sa, de-a valma. Am văzut cum roade inflația din veniturile noastre. E momentul să terminăm cu ezitările și jocurile de glezne, atât de dragi unor “mari economiști”, ca dl. Câțu. Mă uimește inconștiența decidenților politici care se opun reglementării prețurilor în continuare, acum că dl. Câțu nu mai e în zona decizională.
Acum vom vedea adevărații oameni de stat, oamenii politici care fac cinste numelui, care se vor bate și vor izbândi, ca poporul, din care și ei fac parte, s-o ducă mai bine, decent și cu demnitate.
Greu e începutul…
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.