Optimism neașteptat privind economia germană, deși condițiile actuale ”arată sumbru”

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 14:08
1868 citiri
Optimism neașteptat privind economia germană, deși condițiile actuale ”arată sumbru”

Mediul de afaceri din Germania și-a îmbunătățit ușor perspectiva asupra evoluției economice în următoarele șase luni, în ciuda dificultăților majore.

Prognozele oficiale anunță deja recesiunea pentru 2023, pe fondul crizei energerice și al inflației fără precedent.

Iar imaginea generală asupra condițiilor economice prezente este în cădere liberă în ochii investitorilor.

Analiștii economici se așteptau la o nouă prăbușire

Încrederea investitorilor germani a urcat ”ușor” în octombrie, dar a rămas la un nivel scăzut în timp ce motorul economic al Europei se pregătește pentru o recesiune declanșată de creșterea costurilor energiei.

Indicele sentimentului economic publicat de institutul ZEW a crescut în mod neașteptat în octombrie, până la -59,2 puncte, de la -61,9 puncte în luna anterioară.

Evoluția contrazice așteptările analiștilor economici, care estimaseră o a patra depreciere consecutivă, pe fondul problemelor mari cu care se confruntă economia germană.

Astfel, după aprecierea consemnată în iunie 2022, când indicele ZEW a crescut până la -28 de puncte, iulie a adus o tendință puternic descrescătoare: -53,8 puncte în iulie, -55,3 puncte în august, respectiv -61,9 puncte în septembrie.

Inflaţia record şi explozia preţurilor la energie în urma războiului din Ucraina afectează economia germană, mai ales în zona producției industriale.

Imagine generală ”sumbră”

Iar președintele ZEW, Achim Wambach, a declarat că, în ciuda așteptărilor ”ușor” îmbunătățite ale respondenților pentru următoarele șase luni, imaginea generală a rămas sumbră.

El a menționat că sondajul, în care un număr negativ înseamnă că majoritatea investitorilor sunt pesimiști, a înregistrat și o scădere abruptă a încrederii investitorilor în ceea ce privește situația economică actuală a Germaniei.

Această valoare a scăzut cu 11,7 puncte în octombrie, până la -72,2 puncte.

”Situația economică actuală este din nou evaluată ca fiind semnificativ mai proastă decât în luna precedentă”, a arătat Wambach într-un comunicat.

”Probabilitatea ca produsul intern brut real să scadă în cursul următoarelor șase luni a crescut, de asemenea, considerabil. În general, perspectivele economice s-au deteriorat din nou”, a spus el.

Recesiune în 2023

Guvernul german a declarat săptămâna trecută că țara va intra în recesiune anul viitor și economia va scădea cu 0,4% din cauza consecințelor războiului din Ucraina.

Un posibil element care să fi condus la optimismul neașteptat al investitorilor se leagă de eforturile guvernului de la Berlin de a re-echilibra balanța energetică a Germaniei.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat la începutul săptămânii măsuri suplimentare pentru a atenua criza energetică, permițând ca trei reactoare nucleare care urmau să fie închise până la sfârșitul anului să funcționeze cel puțin până în aprilie anul viitor.

În același timp, facilitățile de depozitare pentru gaze naturale ale Germaniei sunt pline în proporție peste 96%, în timp ce la nivelul UE au ajuns la 92,3% din capacitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#economie Romania , #stiri economice