România, locul 2 în UE la ponderea mașinilor mai vechi de 10 ani în parcul auto

Vineri, 19 August 2022, ora 15:27
2323 citiri
România, locul 2 în UE la ponderea mașinilor mai vechi de 10 ani în parcul auto

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în privința ponderii în parcul auto a autoturismelor mai vechi de 10 ani.

În privința procentului autoturismelor mai vechi de 20 de ani, țara noastră nu se află în primele trei țări europene la acest capitol.

Cele mai puțin numeroase mașini în țara noastră sunt cele cuprinse în grupa de vârstă cu cei mai puțini ani de utilizare, 2 sau mai puțin.

Polonia, cele mai multe mașini peste 20 de ani

Polonia (40%), Estonia (33%) și Finlanda (28%) au cele mai mari procente consemnate în dreptul mașinilor cu 20 sau mai mulți ani vechime, cea mai veche clasă de autoturisme, potrivit datelor publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.

La combinarea celor mai mari două clase de vârstă, cea mai mare pondere a autoturismelor cu o vechime de peste 10 ani a fost înregistrată în Lituania (81%), urmată de România (80%) și Polonia (78%).

Acest lucru este în contrast puternic cu Luxemburg (24%), Irlanda (29%) și Belgia (32%), unde aceste cote reprezintă mai puțin de o treime din flotă.

Numărul de autoturisme pe grupe de vârstă în România

În România, cea mai numeroasă grupă de vârstă, în funcție de vechimea automobilelor, este cea cuprinsă între 10 și 20 de ani, care cuprinde peste 4 milioane de mașini.

Este urmată de grupa de vârstă 20 de ani de ani și peste, cu 1,8 milioane de autoturisme,apoi următoarea cea mai numeroasă grup de vârstă este cea cu autoturisme între 5 și 10 ani, cu 793.042 de autoturisme.

Apoi vine la rând grupa de vârstă între 2 și 5 ani vechime, cu puțin peste 391 de mii de autoturisme.

Cea mai puțin numeroasă grupă de vârstă este cea a mașinilor cele mai noi, sub 2 ani vechime, care număra doar 277.676 autoturisme, potrivit statisticilor europene pentru 2022.

Luxemburg, cele mai multe mașini sub 2 ani

La sfârșitul anului 2020, Luxemburg a fost țara europeană cu cea mai mare pondere a autoturismelor noi (doi ani sau mai puțin) în parcul auto național, dintre toate statele membre ale blocului comunitar.

Cu un procent de 22%, Luxemburg domină un clasament în care este urmată de Franța, Austria, Irlanda, Belgia și Suedia, toate cu procente cuprinse între 16% și 17%.

În același timp, cele mai mari ponderi pentru autoturismele care au la 2 la 5 ani vechime au fost înregistrate în Luxemburg și Irlanda (ambele 28%), urmate de Belgia (24%).

În ultimii ani, diferite țări au oferit programe care sprijină achiziționarea de mașini noi cu emisii scăzute, coccomitent cu casarea mașinilor vechi ale proprietarilor.

Scopul general al acestor programe a fost reînnoirea parcului de autoturisme cu mașini cu emisii mai reduse, stimulând în același timp economia.

Cu toate acestea, reînnoirea flotei a fost împiedicată de restricțiile legate de pandemia COVID-19 și de întreruperile lanțului de aprovizionare.

Citește și:
Analiză Risco.ro: Mai există ceai de tei în rezervele BNR?
Analiză Risco.ro: Mai există ceai de tei în rezervele BNR?
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, declara în luna mai a acestui an că este nevoie de mai mult calm în fața exploziei prețurilor. ”Agitația e caracteristică...
Germania crește salariul minim pe economie, România ezită. Ce prevede directiva europeană
Germania crește salariul minim pe economie, România ezită. Ce prevede directiva europeană
În timp ce Germania și-a majorat, începând cu 1 octombrie, salariul minim, factorii de decizie de la București ezită încă să anunțe o decizie pentru 2023. Sindicatele europene fac...