Producția industrială în România, suferință continuă. A scăzut sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei

Vineri, 13 Mai 2022, ora 14:26
2204 citiri
Producția industrială în România, suferință continuă. A scăzut sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei

Producția industrială din România, cea care ar trebui să susțină o dezvoltare economică sănătoasă, nu reușește să producă un reviriment.

În ciuda declarațiilor și promisiunilor de la nivel politic, legate reindustrializarea României și sprijinirea firmelor românești, producția industrială se află la un nivel sub cel de la începutul lui 2020.

Asta în condițiile în care și înainte de pandemie producția industrială autohtonă se afla de ani buni pe o tendință descrescătoare.

Recul în primul trimestru

România a fost în martie 2022 una din cele șase țări din blocul comunitar european în care producția industrială a scăzut, în comparație cu luna similară a anului trecut.

Mai mult decât atât, în primul trimestru al anului în curs producția industrială a scăzut față de aceeși perioadă a lui 2021, ajungând la un nivel inferior și celui înregistrat în perioada pre-pandemie, la începutul lui 2020.

Astfel, în perioada ianuarie - martie2022, comparativ cu primul trimestru din 2021, producţia industrială a scăzut cu 0,2% ca serie brută și cu 1,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Efectele războiului din Ucraina

În martie 2022, faţă de luna martie 2021, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-1,6%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-3,9%).

La nivel european, producția industrială a înregistrat o scădere anuală în martie 2022 cu 0,8% în zona euro. La nivelul blocului comunitar, a fost înregistrat un avans anual de 0,7%, potrivit Eurostat.

Trebuie arătat că, atât la nivelul zonei euro, cât și al blocului comunitar, producția industrială a înregistrat o evoluție anuală în martie 2022 semnificativ inferioară celei din luna precedentă.

Astfel, în februarie 2022 zona euro a consemnat un avans de 1,7%, iar Uniunea Europeană o creștere anuală de 2,8%.

În martie 2022, cele mai mari avansuri față de martie 2021 au raportat Lituania (+25,9%), Bulgaria (+19,1%) și Polonia (+17,4%).

La polul opus, producția industrială s-a restrâns cel mai mult în Slovacia (-7,3%), Irlanda (-5,5%) și Germania (-4,1%).

Germania, printre cele mai afectate

De menționat că regresul de minus 4,1% consemnat în martie în Germania vine după un avans de 2,1% înregistrat în februarie.

Potrivit metodologiei Eurostat, România a consemnat în martie un regres de minus 2,3%, după ce în primele două luni ale anului a înregistrat ușoare avansuri față de lunile similare din 2021: plus 0,8% în ianuarie și plus 0,7% în februarie.

Se poate aprecia astfel că declanșarea răboiului din Ucraina la finele lui februarie a produs efecte negative vizibile pentru producția industrială din unele țări europene, Germania și România fiind printre cele vizate.

Citeste si:
EXCLUSIV Radu Soviani: Indicatorii economici anunță recesiunea. Avansul economic de 5% e demn de luat în râs
EXCLUSIV Radu Soviani: Indicatorii economici anunță recesiunea. Avansul economic de 5% e demn de luat în râs
Avansul economic de 5,2% anunțat de INS pentru primul trimestru al lui 2022 este puternic contestat de analistul economic Radu Soviani. Soviani spune că Statistica a subevaluat puternic...
Consiliul Fiscal cere reforma de urgență a colectării: Veniturile bugetare, problemă de securitate națională
Consiliul Fiscal cere reforma de urgență a colectării: Veniturile bugetare, problemă de securitate națională
Consiliul Fiscal cere majorarea de urgență a colectării la bugetul de stat, prin eliminarea evaziunii fiscale. De asemenea, se cere revenirea la cota unică de impozitare, prin dispariția...