De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o problemă doar pentru România. Am devenit veriga slabă din lanțul NATO”

Joi, 09 Ianuarie 2025, ora 16:21
10711 citiri
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o problemă doar pentru România. Am devenit veriga slabă din lanțul NATO”
Potrivit fostului premier, investițiile străine directe scad din 2022 încontinuu FOTO Facebook.com/Florin Cîțu

În condițiile în care Agenția Standard & Poor's a programat o evaluare suplimentară a calificativului economiei României, care va avea loc înainte de prezentarea bugetului pe 2025, fostul premier liberal Florin Cîțu declară, într-o intervenție pentru Ziare.com, că S&P și Moody’s urmează calea pe care a deschis-o Fitch și vor scădea ratingul de țară.

Acesta a menționat că, în contextul în care situația catastrofală a economiei țării este deja cunoscută atât la nivel intern, cât și în UE, agențiile de rating ajung din urmă scăderea economică și, mai mult, validează deciziile proaste deja luate de guvernanți, în loc să ofere o direcție de ieșire din criză.

„Probabilitatea este foarte mare ca toate agențiile să urmeze ceea ce a făcut Fitch. Fitch era de obicei cea mai conservatoare și nu mișca lucrurile. De aceea m-a surprins că a fost prima Fitch – de obicei era Standard & Poor's. Consecințele sunt cele pe care le-a citit toată lumea: dobânzi mai mari la împrumuturile statului și, bineînțeles, o analiză mai atentă oricărui investitor care vrea să se uite la România. Sunt lucruri pe care le vedem de trei ani fără să fi avut reacția agențiilor de rating, care mie mi se pare tardivă”, a declarat fostul premier.

Potrivit lui Cîțu, investițiile străine directe scad din 2022 încontinuu, cu precădere de când a fost aprobată OUG nr. 16/2022. „Avem în 2024 investiții străine directe mai mici decât în 2021, când eram în pandemie. Sunt niște tendințe pe care agențiile de rating acum vin din urmă și de-abia le confirmă. Și îmi pare cumva că au încercat în acești ani să vadă dacă guvernul va corecta derapajele economice, și-au dat seama că acest lucru nu se va întâmpla și atunci nu au ce face decât să le confirme”, a mai spus fostul premier.

Florin Cîțu consideră că nu ar trebui să surprindă pe nimeni dacă Fitch, Moody’s sau S&P evaluează negativ România la următoarele raportări, în condițiile în care „realitatea economică din România este cunoscută și de Comisia Europeană, și de investitori. Investitorii pleacă, economia este în cap, iar BNR-ul nu mai poate să ascundă datele despre productivitate”, a adăugat el.

De ce a ales S&P să anunțe evaluarea înainte de apariția Bugetului

Florin Cîțu preconizează că un motiv pentru această cronologie a evenimentelor ar avea mai degrabă de-a face cu credibilitatea S&P decât cu România în sine. Amânând foarte mult deciziile cu privire la țara noastră, spune politicianul, aceștia vor să țină pasul cu Fitch.

„Este vorba de a-și păstra credibilitatea lor, nu despre altceva, și de aceea vin mai devreme. Au văzut și ”Ordonanța trenuleț” și și-au dat seama că nu vor exista schimbări majore în buget care să le modifice opinia. Agențiile de rating au cam dormit în ultimii doi ani și au girat, cumva, prin analizele lor derapajele din România. Numai că, atunci când au văzut că totul chiar este scăpat sub control, au încercat să facă un damage control, dar în ceea ce privește propria lor credibilitate față de alți investitori. România este un caz pierdut, din punctul lor de vedere. Ne mențin la negativ. Va fi complicat să ne ducă în junk, dar nu imposibil”, a mai declarat acesta pentru Ziare.com.

Conform politicianului, „problema pe care o are România astăzi nu mai este o problemă doar pentru România. La fel ca Grecia în trecut, România a devenit, din păcate, o problemă pentru stabilitatea europeană. Suntem și la granița cu Ucraina, o zonă de război și, fiind în criză economică, țara noastră este mult mai ușor de manipulat, mult mai ușor de controlat, cam de toată lumea. Și, de aceea, pentru NATO și pentru Uniunea Europeană, România a trecut dintr-odată, în ultimii trei ani, în zona de țară care destabilizează, veriga slabă în lanțul NATO și al Uniunii Europene.

Una era să fie o economie care creștea, care era puternică, și alta este o economie în care cetățenii sunt nemulțumiți, ascultă mult mai ușor de manipulări dacă situația economică este gravă. Aceasta este o decizie pe care au luat-o guvernanții în ultimii trei ani, în spatele etichetei de „stabilitate”, să distrugă economia și acum trăim consecințele”, a punctat Florin Cîțu.

3 evaluări S&P în 2025. Primul semnal de alarmă, în ianuarie

S&P va evalua economia țării de 3 ori anul acesta, în lunile ianuarie, aprilie și octombrie. Este un semn de rău augur în contextul în care agenția de rating Fitch a modificat în decembrie 2024 perspectiva ratingului de țară al României de la stabil la negativ.

Prima evaluare economică Standard & Poor's a României din 2025 va avea loc pe data de 24 ianuarie, potrivit unui anunț recent, cu doar trei zile înainte ca Ministerul Finanțelor să publice proiectul de buget pe 2025 pentru consultare publică.

Evaluarea de către S&P chiar la începutul anului nu presupune în mod obligatoriu vreo decizie, cum ar fi o înrăutățire a perspectivei calificativului, dar graba agenției nu este de bun augur pentru România, scrie Profit.ro.

Ratingul agenției Standard & Poor's pentru România este în prezent BBB-, care reprezintă cea mai joasă treaptă din grupul recomandat investitorilor, însă include o perspectivă stabilă.

Fitch are tot un rating BBB- pentru România, dar cu perspectivă negativă, iar Moody's evaluează țara noastră cu ratingul Baa3, similar cu BBB- al S&P și Fitch. În acest context, România se află, pe toate cele trei grile de evaluare, la un pas de retrogradare către limita dincolo de care costurile de împrumut ale statului vor crește incredibil de mult și investițiile străine directe vor fi de neatins.

Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Românii care au credite au de plătit mai puțin în ianuarie, după scăderea unui indicator de referință. Exemplele de calcul arată că, la un credit nou de 70.000 de euro pentru un...
Imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Arma cheie a lui Trump împotriva Rusiei
Imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Arma cheie a lui Trump împotriva Rusiei
Chiar dacă au trecut peste 1.050 de zile de la începutul invaziei Kremlinului din Ucraina, trupele armatei roșii nu și-au atins obiectivele inițiale. Evoluția războiului se află într-o...
#economie Romania, #economie Romania declin, #evaluare standard poors, #Standard Poor s, #Fitch Ratings, #Fitch rating Romania, #Moody s rating , #analiza economica
  1. Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
  2. Imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Arma cheie a lui Trump împotriva Rusiei
  3. S-a dat drept Brad Pitt și i-a furat unei femei peste 800.000 de euro. Cum s-a folosit de Inteligența Artificială
  4. Ministrul Finanțelor îi îndeamnă pe români să investească în titlurile de stat: ”Sunt cele mai rentabile și accesibile pentru toată lumea”
  5. Meta, acuzată de utilizarea conținutului piratat de pe torrente pentru antrenarea inteligenței artificiale
  6. Al treilea pacient Neuralink a primit implantul creier-computer dezvoltat de Elon Musk. Ce proceduri include
  7. Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
  8. Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
  9. Locuirea, din ce în ce mai scumpă. Costurile pentru români au crescut cu 20% de la începutul lui 2023, printre cele mai mari salturi din UE
  10. De ce telefonul tău devine mai lent cu timpul și ce poți face pentru a-l accelera