O nouă lovitură pentru credibilitatea României: Riscul de țară a crescut și mai mult

Joi, 19 Mai 2022, ora 17:27
4310 citiri
O nouă lovitură pentru credibilitatea României: Riscul de țară a crescut și mai mult

O nouă lovitură la adresa credibilității României în fața investitorilor străini a avut loc la începutul acestei săptămâni.

Percepția investitorilor asupra riscului de țară a suferit o nouă deterioarare puternică, care se va resimți în costul la care se finanțează țara noastră.

România continuă să aibă un risc de țară cu mult peste cel al regiunii, dublu față de Ungaria și Polonia, statele cu care ne comparăm.

Singura țară din regiune cu deficite gemene

Astfel, cotațiile titlurilor CDS (Credit Defaul Swaps) în dolari, cu maturitatea de 5 ani, asociate riscului de țară al României, au sărit luni, la începutul acestei săptămâni, la 248,54 puncte de bază, de la nivelul de 218,86 puncte de bază, consemnat la sfârșitul lui aprilie.

Marți cotațiile CDS au scăzut la 228,40 puncte de bază, iar miercuri au crescut din nou, la 238,87 puncte de bază.

Ultimul nivel la care s-au oprit cotațiile a fost cel de 238,25 puncte de bază. Trebuie amintit că la jumătatea lunii aprilie, în data de 14, titlurile CDS erau la nivelul 178,95 puncte de bază.

Percepția investitorilor asupra riscului suveran al României s-a deteriorat abrupt începând cu data de 1 martie, după începerea războiului din Ucraina, costurile la care țara noastră se împrumută fiind în plină tendință puternic crescătoare.

Creștere fulminantă a riscului de țară

Deteriorarea abruptă a situației geo-politice a adus și o creșterea costurilor de îndatorare pentru toată regiunea.

La această situație însă, România vine cu caracterul particular ale economiei sale, afectată de grave dezechilibre macroeconomice, fiind singura țară din Europa de Sud Est cu deficite gemene importante (de cont curent și fiscal).

Prin urmare, evoluția cotațiilor pentru titlurile CDS în cazul României, de la finele anului trecut și până în prezent, este fulminantă.

Nivelul cotației a crescut de mai mult de trei ori, în condițiile în care pe 31 Decembrie 2021 era de 76,31 puncte de bază.

La un pas de ”junk”

Pentru comparație, al doilea stat din regiune în privința riscului de țară crescut este Ungaria. În timp ce România se situează la nivelul de 238,25 puncte de bază, Ungaria e la 124,77. Urmează Polonia – 114,91 puncte de bază, Bulgaria – 77,11 și Cehia – 43,25.

De precizat că CDS-urile sunt instrumente derivate de pe piața de capital care permit transferul riscului de credit. Astfel, cel care vinde un CDS – credit default swap – se obligă să acopere pierderile atunci când debitorul intră în incapacitate de plată.

La nivelul unui stat, CDS-urile reflectă prețul riscului de țară. În consecință, cu cât CDS-urile cresc, cu atât costul de finanțare al țării se majorează.

România este și singura țară membră UE din regiune care, potrivit Standard&Poor’s, are un rating de țară de BBB -, cel mai aproape de categoria ”junk”, nerecomandată investitorilor.

Ungaria și Bulgaria se află la BBB, în timp ce Polonia are un rating de țară de A-, iar Cehia AA-.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#economie Romania , #stiri economice