România are de suferit o dezindustrializare masivă! Statisticile oficiale care relevă dezastrul

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 10:04
4687 citiri
România are de suferit o dezindustrializare masivă! Statisticile oficiale care relevă dezastrul

În timp ce României i se cere să facă economie, pentru a livra energie altor țări, realitatea greu digerabilă este că în 2021 industria a consumat doar trei pătrimi din consumul casnic.

Asta în condițiile în care românii sunt cei mai săraci energetic din Uniunea Europeană, potrivit ultimilor statistici oficiale.

În același timp, importurile de resurse energetice au crescut cu 13,8% în 2021, față de 2020, pe când producția internă de energie primară doar cu 2,9%.

Consumul casnic domină economia

Consumul final energetic în anul 2021 a crescut cu 1.857 mii tone echivalent petrol față de anul anterior, înregistrând creșteri în toate activitățile economice, cele mai semnificative fiind însă creșterile consumurilor populației, sectorului terțiar și transporturilor.

Enegia totală utilizată în 2021 a fost de 39.358 mii tone echivalent petrol - tep, din care 34.102 mii tep au reprezentat consum intern brut (inclusiv pierderi), iar 5.256 mii tep au revenit în dreptul exportului (creștere de 3,8%, raportat la 2020).

Consumul final energetic total a fost de 25.370 mii tep, cu 7,9% mai mare decât în 2020.

În 2021, potrivit INS, consumul final energetic al populației a fost de 8.765 mii de tone echivalent petrol, reprezentând 34,5% din totalul consumul intern de energie.

Populația a consumat mai multă energie decât toate ramurile majore ale economiei, luate separat.

Industria, sub transporturi

Pentru comparație, industria (inclusiv construcțiile) a consumat 6.849 mii de tone echivalent petrol, adică 27,1% din consumul total.

Transporturile au consumat 6.976 mii de tone echivalent petrol, adică 27,5% din total.

Agricultura și silvicultura au consumat 567 mii de tone echivalent petrol, adică 2,2% din consumul total.

Alte ramuri ale economiei au consumat 2.213 mii de tone echivalent petrol, adică 8,7% din total.

Mai mult decât atât, consumul populației a consemnat cea mai mare creștere față de anul precedent - 2020 -, în comparație cu ramurile economiei naționale.

Astfel, populația a consumat în 2021 cu 9,4% mai multă energie decât în 2020, în timp ce pentru industrie și construcții avansul a fost de 6,6%, agricultură și silvicultură 6,8%, transporturi 7,1%, alte ramuri ale economiei 8,7%.

Importurile de energie au crescut

În condițiile în care populația României este cea mai săracă energetic din Uniunea Europeană, datele de mai sus relevă dezastrul de la nivelul economiei naționale, cu precădere din industrie, care a consumat în 2021, cu tot cu sectorul construcții, doar trei pătrimi din energia consumată de cea mai săracă energetic populație din UE.

România parcurge un accelerat proces de dezindustrializare și de dezmembrare a economiei naționale.

INS arată că resursele de energie totale disponibile în anul 2021 au înregistrat o creștere față de cele din anul 2020: Comparativ cu anul precedent, producția de energie primară a crescut în 2021 cu 2,9%, în timp ce importurile de resurse energetice au crescut cu 13,8%.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie Romania , #stiri economice