România: Gaura neagră a importurilor. Unde se va opri declinul abrupt al balanței comerciale?

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 16:23
2434 citiri
România: Gaura neagră a importurilor. Unde se va opri declinul abrupt al balanței comerciale?

Deficitul comercial al României continuă să se adâncească de la lună la lună cu o viteză amețitoare, depășind noi praguri ce nu cu mult timp în urmă păreau imposibil de atins.

România continuă să importe cu mult mai mult decât exportă, decalajul de anul acesta păstrându-se la peste 3 miliarde de euro în fiecare lună.

Prin urmare, deficitul comercial a crescut în perioada ianuarie-octombrie 2020 cu 9,2 miliarde de euro, față de același interval din 2021, depășind 28,4 miliarde de euro.

Avans în preajma lui 50%

Deși ușor inferior celui din septembrie 2022, este tot un avans exploziv, de 48%, față de valoarea deficitului comercial înregistrat în perioada similară a anului precedent.

Astfel, se poate remarca o evoluție extrem de îngrijorătoare a comerțului internațional al României, în condițiile în care deficitul comercial practic s-a dublat (a crescut cu 100%) în doar doi ani de zile.

În perioada ianuarie- octombrie 2020 deficitul comercial a fost de 14,9 miliarde de euro.

Doar în lua octombrie a anului în curs importurile României au depășit exporturile realizate cu peste 3,4 miliarde de euro.

Faţă de luna octombrie 2021, exporturile din luna octombrie 2022 au crescut cu 21,7%, iar importurile au crescut cu 26,2%.

Importurile, plus 31% în 2022

Exporturile au însumat 76,8 miliarde de euro, în perioada ianuarie – octombrie 2022, în creștere cu 25,8% față de același interval de timp al anului trecut.

De cealaltă parte, importurile totale s-au ridicat la suma de 10,5 miliarde euro, fiind cu 31,15% mai mari decât în perioada ianuarie-octombrie 2021.

Deficitul comercial al României era la finele lui septembrie 2022 de 25,06 miliarde euro, cu 8,3 miliarde euro mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, adică un avans de 49,6%.

Comisia Europeană și-a exprimat deja îngrijoararea în legătură cu evoluția deficitului de cont curent al României. Trebuie precizat că deficitul comercial este principala sursă de alimentare a dezechilibrului balanței externe.

Ce produse sunt cele mai exportate/importate

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (41,5% la export şi 32,5% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 28,7% la import), precizează Institutul Național de Statistică.

În schimb, în cazul produselor ce aparțin de categoria ”Combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate”, se poate remarca cea mai mare creștere a valorii, atât în cazul importurilor cât și al exporturilor, în comparație cu perioada similară a anului trecut:

Exporturile au crescut cu peste 185%, în perioada ianuarie – octombrie 2022, în timp ce importurile s-au majorat cu peste 127%.

De asemenea, la produsele din categoria ”Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală” poate fi remarcată o creșterea semnificativă, atât pentru exporturi, care au crescut cu peste 113%, cât și pentru importuri, care s-au majorat cu peste 91%, în comparație cu 2021.

Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
Deși utilizarea plăților digitale a crescut considerabil în România, volumul numerarului în circulație a ajuns la un nivel record, de patru ori mai mare față de acum 15 ani. Potrivit...
Marile bănci internaționale au început să se teamă de o posibilă depreciere a leului românesc. Cum arată următoarea perioadă pentru România, conform piețelor globale
Marile bănci internaționale au început să se teamă de o posibilă depreciere a leului românesc. Cum arată următoarea perioadă pentru România, conform piețelor globale
Leul a rămas stabil în ultimele două luni extrem de turbulente pentru România, după anularea fără precedent a alegerilor prezidențiale. Deși politica Băncii Naționale a României a...
#economie Romania , #stiri economice
  1. Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
  2. Marile bănci internaționale au început să se teamă de o posibilă depreciere a leului românesc. Cum arată următoarea perioadă pentru România, conform piețelor globale
  3. Măsurile de austeritate ale Guvernului îi lovesc pe cei mai săraci români. Statul taie din cheltuielile sociale. „Este grav, vom vedea cât de dramatic va fi efectul”
  4. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  5. Statul român câștigă în justiție un litigiu pe tema energiei regenerabile. Va primi aproape 2 milioane de euro de la un grup de investitori
  6. Legea care scutește investițiile cripto de impozit, la mâna CCR. România, între două luntri în legătură cu pariurile speculative. „Măsura nu are nicio șansă”
  7. Angajații de la CFR și Metrou prinși cu alcoolemie sub 0,8 la mie nu pot fi sancționați. În 2024 au fost 34 de cazuri de executare a serviciului sub influența alcoolului
  8. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  9. Angajații ELCEN continuă protestele: "Sperăm să nu ajungem la varianta finală de a afecta locuitorii Municipiului București"
  10. Trump începe mandatul cu un pas mare în piața cripto. Liderul SUA poate face avere dintr-o „glumă”. „Este un instrument de mare risc, cu potențial negativ pentru piață”