România nu resimte încă influențele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 16:49
1756 citiri
România nu resimte încă influențele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!

În timp ce indicele sentimentului economic marchează în septembrie o nouă prăbușire în zona euro, economia românească pare imună la influențele externe.

Astfel, economiile din Germania, Italia, Franța, Belgia și Olanda dau puternice semnale de slăbiciune, iar în România indicele sentimentului economic crește.

Crizele anterioare au arătat însă că există un decalaj de timp, în care economiile puternice și cea autohtonă reacționează la stimulii negativi.

Căderea a început din martie în zona euro

Indicele sentimentului economic (ESI) din zona euro a scăzut în septembrie 2022 cu 3,6 puncte față de o lună mai devreme, pâna la 93,7, cel mai de jos nivel din noiembrie 2020 și sub așteptările pieței de 95,0, potrivit tradingeconomics.com, ce citează Eurostat.

Evoluția vine pe fondul îngrijorărilor privind creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, precum și a slabelor perspective economice, în contextul crizei energetice care se intensifică din cauza războiului din Ucraina.

În august 2022 indicele sentimentului economic în zona euro a fost la nivelul de 97,3 puncte.

Trebuie notat că luna martie a anului în curs, prima de după declanșarea războiului din Ucraina, a fost prima din tendința puternic descrescătoare generată de contextul geo-politic.

Pentru comparație, în februarie 2022 indicele avea valoarea de 114,1 puncte, pentru ca în martie să scadă la 106,3 puncte.

Printre cele mai mari economii din zona euro, ESI a scăzut semnificativ în Germania (-4,8 puncte), Olanda (-3,7 puncte), Italia (-3,7 puncte), Franța (-3,2 puncte). Danemarca, Belgia și Slovenia dețin recordurile negative al zonei euro, cu minus 8,6 puncte, minus 7,4 puncte, respectiv minus 5,9 puncte.

România, în afara tendinței

În România, în schimb, valoarea ESI a crescut cu 1,7 puncte, ajungând în septembrie la 102,2, de la 100,5 în august. Valoarea indicelui a variat dealtfel foarte puțin pe tot cursul anului, fără a urma tendința puternic descendentă înregistrată de zona euro și de marile economii europene.

Astfel, ESI în cazul României a fost de 102,2 în ianuarie 2022, 102,4 în februarie, 103,2 în martie, 103,7 în aprilie (a se remarca tendința crescătoare!), pentru ca abia apoi să scadă puțin până la minimul de 100,5 din august și să revină la 102,2 în septembrie.

Pentru comparație, în februarie ESI era la nivelul de 113,9 în cazul Germaniei, pentru ca apoi să scadă la 106,7 în martie și la 92,2 în septembrie.

Vestitorul recesiunii

Germania a înregistrat dealtfel o nouă prăbușire abruptă în septembrie, de la valoarea de 97 de puncte consemnată în august.

Cu o economie integrată în proprorție de peste 70-80% în cea europeană, România nu poate fi imună la deprecierea condițiilor economice din zona euro. Anterioarele crize economice au arătat încă că influențele negative externe s-au făcut resimțite cu un decalaj de aproximativ o jumătate de an.

Indicele sentimentului economic este un bun indicator al condițiilor economice, prăbușirea ESI anunțând de obicei și intrarea economiei în recesiune.

Citește și:
Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?
Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?
Guvernele europene trebuie să își sprijine păturile defavorizate ale populației să treacă peste prăbușirea nivelului de trai, susține reprezentanta Germaniei în Comitetul executiv al...
Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%
Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%
România este țara din Uniunea Europeană care a avut cea mai mare creștere economică între anii 2000 și 2022, de aproape 800%, arată un grafic realizat de portalul Amazing Maps și devenit...
Comentarii