România, penultima din Uniunea Europeană la ponderea ocupării forței de muncă în sectorul financiar și asigurări

Luni, 10 Iunie 2024, ora 14:49
937 citiri
România, penultima din Uniunea Europeană la ponderea ocupării forței de muncă în sectorul financiar și asigurări

România este penultima din Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea ocupării forței de muncă în sectorul activităților financiare și de asigurări.

Cu toate acestea, ponderea valorii adăugate realizate de acest domeniu este mai mai mare decât în alte zece țări europene, care stau mai bine în ceea ce privește rata angajaților în sectorul economic amintit.

Mai mult decât atât, datele statistice prezintă un declin semnificativ în România, în 2022 față de 2021, al numărului angajaților în domeniul financiar și asigurări.

Peste 3% din totalul angajaților din UE

Aproape 5 milioane (4,9 milioane) de oameni erau angajați în 2021 în sectorul activităților financiare și de asigurări al Uniunii Europene, reprezentând 3,1% din totalul angajaților blocului comunitar.

Ei au lucrat pentru cele 759.159 de companii din domeniu, reprezentând 2,5% din totalul întreprinderilor active în economia de afaceri a Uniunii Europene.

Cifra de afaceri netă s-a ridicat la 2,3 trilioane de euro, în timp ce valoarea adăugată a fost de 1 trilion de euro.

Țările cu cea mai mare pondere în ceea ce privește ocuparea forței de muncă au fost Luxemburg (12,1% din economia de afaceri a țării), Cipru (5,7%) și Irlanda (5,6%).

Doar Lituania stă mai prost ca România

Între timp, cea mai mică pondere a ocupării forței de muncă în sectorul activităților financiare și de asigurări au fost în Cehia (2,2%), România (2,1%) și Lituania (1,8%), potrivit Eurostat.

În ceea ce privește valoarea adăugată, cea mai mare pondere a fost înregistrată în Luxemburg (34% din economia de afaceri a țării), Olanda (31,5%) și Suedia (18,9%).

Trebuie arătat că, dacă România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea angajaților în sectorul activităților financiare și de asigurări, valoarea adăugată realizată de acest domeniu în țara noastră o depășește pe cea din alte zece țări membre UE care stau mai bine la capitolul ratei angajaților în companiile financiare și de asigurări: Germania, Austria, Danemarca, Spania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia și Letonia.

Potrivit datelor Eurostat, analizate de Risco.ro, dacă în 2021 erau angajate în România un număr de 97.377 persoane în domeniu, estimările pentru 2022 prezintă o scădere abruptă, la 59.963 de angajați, ceea ce reprezintă un declin semnificativ, de 38,4%.

Alte sectoare economice

În 2021, 11,3 milioane de oameni din UE erau angajați în activități economice legate de turism. Dintre aceștia, 6,8 milioane au lucrat în industria alimentară și a băuturilor, 2,1 milioane în sectorul de cazare, 1,8 milioane în transport și 0,4 milioane pentru agenții de turism și tour-operatori.

Cele 3 industrii care se bazează aproape în totalitate pe turism (cazare, agenții de turism/turoperatori și transport aerian) au angajat 2,8 milioane de oameni în UE.

Sectorul de cazare și alimentație din UE a angajat în 2021 un număr de 9,9 milioane de oameni, adică 6,3% din persoanele angajate în economia de afaceri a Uniunii Europene.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

Crește numărul mașinilor noi vândute. Ultimele cifre de pe piața auto din România
Crește numărul mașinilor noi vândute. Ultimele cifre de pe piața auto din România
Datele raportului publicat joi de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că înmatriculările de mașini noi în România acestea au avut un avans de 14,7% comparativ cu...
Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Producția primei mașini electrice concepute în China și fabricate în Europa a început deja. Leapmotor T03 va intra la producție în masă în luna septembrie și va fi disponibilă și în...
#economie Romania , #economie politica
  1. Aerul condiționat arde la buzunare. Cu cât crește factura la energie în zilele caniculare
  2. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  6. Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare
  7. TikTok lansează Whee: O nouă aplicație de social media pentru partajarea fotografiilor
  8. Îmbunătățirea semnificativă pe care Samsung vrea să o aducă la noul Galaxy S25 Ultra
  9. Samsung lansează Galaxy Book4 Edge, primul laptop Copilot+. Ce știe să facă
  10. MediaTek dezvoltă un cip pentru PC-uri cu Windows: O nouă provocare pentru Qualcomm, Intel și AMD