Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Românii resimt mult mai dur inflația ridicată decât alți europeni. Care sunt cauzele

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 15:25
2386 citiri
Românii resimt mult mai dur inflația ridicată decât alți europeni. Care sunt cauzele

Deși România a avut a noua inflație anuală din Uniunea Europeană în decembrie 2022, lucrurile stau mult mai rău atunci când vine vorba de asigurarea celor necesare traiului zilnic.

Astfel, România s-a aflat în decembrie 2022 pe locul 5 în UE în ceea ce privește inflația alimentară, adică scumpirea alimentelor față de aceeași lună a anului trecut.

Mai mult decât atât, structura cheltuielilor de consum ale populației face ca românii să fie mult mai expuși în fața scumpirii alimentelor, în comparație cu alți europeni.

”Inflația este o taxă parșivă”

La nivelul Uniunii Europene, un sfert (25%) din cheltuielile de consum ale gospodăriilor au fost dedicate în 2021 pentru ”Locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili”, cel mai mare element de cheltuieli ale gospodăriilor, înaintea ”Alimentelor și băuturilor nealcoolice” (14%).

Situația în România este inversă, în condițiile în care românii au alocat pentru alimente și băuturi nealcoolice 33,4% din totalul cheltuielilor de consum, cel mai mare procent, și ”doar” 15,7% pentru cheltuielile cu locuința, apă, electricitate, gaze și alți combustibili.

”Inflația este o taxă parșivă, care îi afectează în mod special pe cei cu venituri reduse, pentru că în cazul lor produsele alimentare au o pondere semnificativă în coșul de consum.

În anul 2022, în România produsele alimentare s-au scumpit cu 22%, o evoluție asemănătoare înregistrându-se în mai multe state europene. Noi trăim în țara în care o treime din coșul de consum constă în produsele alimentare, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.”, a scris Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, pe rețelele sociale.

Scumpiri ample pentru mărfurile alimentare

”O radiografie a inflației, această dezordine a prețurilor: în luna decembrie 2022 față de decembrie 2021 zahărul s-a scumpit cu 63%, untul cu 45%, cartofii cu 35% și întreaga categorie a mărfurilor alimentare a cunoscut scumpiri ample (...).”, a adăugat reprezentantul BNR.

Cu un procent de 22,7%, România s-a situat în decembrie 2022 pe locul 5 în UE la capitolul inflație alimentară anuală, după Ungaria – 47,9%, Estonia – 29,6%, Cehia – 26,3% și Bulgaria – 26%.

Structura cheltuielilor de consum ale românilor, care alocă cel mai mare procent din UE pentru alimente, îi face însă mult mai expuși la scumpirea mărfurilor alimentare decât pe europenii din țările în care inflația alimentară a înregistrat valori similare.

Trebuie amintit că indicii prețurilor de consum au crescut puternic în toată Europa, în urma exploziei prețurilor din zona energiei în 2022.

Dar, dacă în prima jumătate a anului trecut prețurile mărfurilor nealimentare (energia) au contribuit cel mai mult la creșterea inflației în România, ulterior cele care au crescut cel mai mult au fost prețurile alimentelor.

Potrivit datelor INS, această tendință a început în august 2022 și se păstrează și în prezent în țara noastră, spre deosebire de media europeană, în care energia aduce încă cea mai mare contribuție la scumpiri.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#economie Romania , #stiri economice