Românii se tem să mai cumpere case și terenuri. Criza și dobânzile mari la credite, principalele motive

Joi, 07 Iulie 2022, ora 09:10
6714 citiri
Românii se tem să mai cumpere case și terenuri. Criza și dobânzile mari la credite, principalele motive

Apetitul românilor pentru achiziții imobiliare a scăzut în ultima lună. Creșterea inflației, scumpirile și majorarea dobânzilor la credite, la care se adaugă lipsa de predictibilitate, sunt factorii principali ai reducerii numărului tranzacțiilor.

Puțini sunt cei care se mai aventurează să se împrumute sau să-și cheltuie economiile pentru o casă, un teren sau un apartament.

Tranzacțiile imobiliare, în scădere

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a publicat statistica aferentă lunii iunie în privința tranzacțiilor încheiate în România.

Astfel, datele arată că în luna iunie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 52.946 de imobile, cu 11.660 mai puține față de luna mai.

Scăderea este una bruscă și semnificativă. În luna mai 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 64.606 de imobile. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu 1.835 mai mic și față de perioada similară a anului 2021.

Având în vedere contextul economic actual, românii nu mai au curaj să își asume achiziții care să-i lase cu datorii în bancă pe zeci de ani. Nici cei care au făcut economii, nu se mai grăbesc să cheltuie banii.

De altfel, specialiștii recomandă răbdare și cumpătare. 2022 va fi un an cu o cerere mai mică pe piața imobiliară. Motivele sunt reprezentate de scumpirile din piață, inflația galopantă, dar și dobânzile fluctuante la credite. Și este abia începutul, având în vedere că, BNR a majorat săptămâna aceasta dobânda cheie până la 4.75%.

Deși scopul BNR este diminuarea inflației, efectele vor fi resimțite de populație prin scumpirea creditelor și creșterea ratelor.

Măsura va duce la creșterea ROBOR și IRCC, iar asta se traduce în dobânzi chiar duble.

Județele cu cele mai multe tranzacții în iunie 2022

Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București – 10.616, Ilfov – 3.495 și Brașov – 2.714.

Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 292, Covasna – 309 și Teleorman – 313. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole luna trecută sunt: Dolj – 1.005, Buzău – 713 și Brăila – 555.

Bilanțul primelor șase luni din 2022 arată un total al imobilelor tranzacționate de 341.073. numărul este mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, dar specialiștii susțin că a doua parte a acestui an va fi marcată de o scădere considerabilă.

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
#economie Romania , #stiri economice