Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Summitul G7, al celor mai puternice economii liberale, se desfășoară în 2022 sub semnul gravelor probleme cu care se confruntă economia globală.
Inflația în zona euro este așteptată să atingă un nou record în iunie, decidenții UE confruntându-se cu o nouă posibilă criză a datoriilor suverane.
Iar oprirea alimentării cu gaz rusesc a Germaniei ar declanșa consecințe mult mai grave decât o simplă recesiune economică.
Dezbinare între țările europene
Starea de spirit este ”mai întunecată” și devine ”sumbră” la întâlnirea din acest an a liderilor G7 din Alpii Bavarezi, din cauza popularității slăbite a președintelui american Joe Biden și a șocurilor repetate asupra economiei globale, cauzate de războiul din Ucraina, scrie azi Bloomberg.
Securitatea alimentară, inflația și condițiile economice în continuă depreciere la nivel global sunt principalele teme de discuție, cu atât mai mult cu cât nu apar semnale cu privire la o îmbunătățire a situației, din contră.
Inflația din zona euro a atins probabil încă un record în această lună, economiștii prevăzând că datele datele ce vor fi publicate vineri de Eurostat vor arăta o valoare de 8,5%.
Decidenții Băncii Centrale Europene au programată o întâlnire în Portugalia, existând sentimentul profund că graba lor de a aborda șocul inflaționist pe care nu l-au prevăzut riscă atât o recesiune, cât și ecouri ale crizei datoriilor suverane din zona euro.
Mai ales că premierul olandez Mark Rutte a declarat deja într-un interviu că guvernul italian ar trebui să se ocupe de gestionarea costului datoriei sale pe piețele financiare, indicând reticența de a extinde sprijinul pentru a preveni alunecarea Italiei într-o criză a datoriilor suverane.
Germania, la un pas de o criză fără precedent
Germania, cea mai mare economie a UE, se confruntă cu amenințarea reală a unei întreruperi de gaze din Rusia, îngrijorările cu privire la situația economică fiind uriașe.
Timp de zeci de ani, Germania a prosperat de pe urma gazului ieftin rusesc, dar acum riscurile se extind dincolo de o posibilă recesiune până la o iarnă, incluzând case înghețate și fabrici închise.
Nici situația din Franța, unde președintele Macron a pierdut majoritatea parlamentară și există o gravă instabilitate politică nu ajută la destinderea atmosferei de la Summitul G7, mai scrie sursa citată, care vorbește despre riscul ca problemele economice grave să aducă o dezbinare nemaintâlnită.
Jumătate din averea netă globală
Grupul celor Șapte - G7 este un forum politic interguvernamental format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite . În plus, Uniunea Europeană este un ”membru neenumerat”.
Membrii G7 sunt cele mai mari economii avansate ale FMI din lume și cele mai bogate democrații liberale.
Începând cu 2020, statele membre G7 reprezintă peste 50% din averea netă globală și 32 până la 46% din produsul intern brut global . Populația statelor G7 reprezintă aproximativ 770 de milioane de oameni sau 10 procente din populația lumii.