Sustenabilitatea externă a României provoacă îngrijorări la Bruxelles! Dezechilibrele vor continua să se adâncească

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 14:52
2095 citiri
Sustenabilitatea externă a României provoacă îngrijorări la Bruxelles! Dezechilibrele vor continua să se adâncească

Comisia Europeană a lansat ciclul de coordonare a politicilor economice din Semestrul european 2023, pachet ce se bazează pe Prognoza economică din toamna anului 2022.

Raportul Mecanismului de Alertă este un exercițiu de screening pentru a detecta riscurile de potențiale dezechilibre macroeconomice.

Raportul avertizează că deficitul de cont curent al României s-a adâncit în 2021 şi o nouă creştere este în derulare, prin urmare îngrijorările cu privire la sustenabilitatea externă şi deficitul guvernamental continuă să se agraveze.

Prioritățile Comisiei

După o primă jumătate a anului puternică, economia UE a intrat acum într-o fază mult mai dificilă, iar consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia confruntă blocul comunitar cu provocări multiple și complexe, precizează executivul Uniunii Europene.

Astfel, prețurile ridicate din punct de vedere istoric la energie, ratele ridicate ale inflației, deficitul de aprovizionare, nivelul crescut al datoriilor și creșterea costurilor îndatorării afectează activitatea întreprinderilor și erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Cele patru priorități din cadrul semestrului european rămân: promovarea durabilității mediului, productivității, echității și stabilității macroeconomice, în vederea promovării durabilității competitive.

Prin urmare, statelor membre cu datorii mari li s-a recomandat să asigure o politică fiscală prudentă, în special prin limitarea creșterii cheltuielilor curente primare finanțate la nivel național sub creșterea potențială a producției pe termen mediu.

Raportul Mecanismului de Alertă identifică statele membre pentru care sunt necesare analize aprofundate pentru a evalua dacă sunt afectate de dezechilibre care necesită acțiuni politice.

Bilanț aprofundat pentru România

Raportul din acest an privind mecanismul de alertă concluzionează că evaluările aprofundate sunt justificate pentru 17 state membre: Cipru, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România, Spania și Suedia (care au făcut obiectul unei evaluări aprofundate în cadrul ciclul anual anterior de supraveghere a procedurii de dezechilibru macroeconomic), precum și Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg și Slovacia (care nu au făcut obiectul unei evaluări aprofundate în 2021/2022).

”În România, îngrijorările cu privire la sustenabilitatea externă şi deficitul guvernamental continuă să se agraveze. Deficitul de cont curent s-a adâncit în 2021 şi o nouă creştere este în derulare.

Deficitul guvernamental s-a îmbunătăţit şi este preconizat să continuă să se reducă, dar rămâne unul ridicat...La precedenta procedură de dezechilibru macroeconomic, Comisia a derulat o analiză amănunţită şi a ajuns la concluzia că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice.

În acest an, Comisia consideră oportun să examineze persistenţa dezechilibrelor într-un bilanţ aprofundat pentru România”, se arată în documentul executivului comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#economie Romania , #stiri economice
Comentarii