Vin vremuri grele pentru românii cu credite! Analiștii CFA: EURO sare de 5 lei, dobânzile vor crește în continuare

Joi, 26 Mai 2022, ora 14:49
3203 citiri
Vin vremuri grele pentru românii cu credite! Analiștii CFA: EURO sare de 5 lei, dobânzile vor crește în continuare

Cursul de schimb euro/leu va depăși pragul psihologic de 5 lei în următoarele șase luni, estimează analiștii financiari certificați din România.

Pe fondul inflației în creștere, participanții la sondajul realizat în rândul analiștilor CFA România anticipează noi majorări ale dobânzii monetare din partea BNR.

Deprecierea leului, lucru sigur

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 82% dintre participanţii la sondajul CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro, se arată într-un comunicat de presă.

”Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie.

De asemenea, anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata prognozată a inflaţiei atingând un maxim istoric al sondajului.

În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobândă de către Banca Naţională în următoarele 12 luni”, susţine Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei, realizat de BNR.

Trebuie amintit că BNR estimează în Raportul asupra inflației din mai că, pe termen scurt, rata anuală a inflației IPC este anticipată să avanseze până în luna iunie, când ar urma să atingă un maxim de 14,2%, respectiv un nivel de 12,5% la finele lui 2022.

Reducerea avansului PIB

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%.

Iar evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3% faţă de 5,9% cât s-a prognozat anterior.

CFA România precizează că este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care considera că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.

Citeste si:
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România
Parcursul globalizării este pus în acest moment sub semnul întrebării, după schimbările aduse de pandemia Covid-19 și accelerate de războiul din Ucraina. Lanțurile de producție și...
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană Summitul G7, al celor mai puternice economii liberale, se desfășoară în 2022 sub...