Volumul investițiilor publice în infrastructură a scăzut cu peste 9% în prima parte a anului!

Joi, 18 August 2022, ora 14:48
958 citiri
Volumul investițiilor publice în infrastructură a scăzut cu peste 9% în prima parte a anului!

Datele oficiale prezintă o creștere economică de 5,8% în primul semestru din 2022, în comparație cu primele șase luni din 2021.

Între timp, volumul lucrărilor de construcții inginerești, altfel spus, al investițiilor publice în infrastructură, a scăzut, pe date ajustate sezonier, cu peste 9%.

De cealaltă parte, investițiile private în sectorul imobiliar rămân pe o tendință ascendentă.

Scădere de 9,1%

Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2022, comparativ cu primul semestru al anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%.

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (+14,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%).

Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,1%, potrivit datelor INS.

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 8,7%, iar lucrările de construcţii noi cu 0,5%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-4,9%).

Pe serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 4,3%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+3,2%).

Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,9%.

Au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+16,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%).

Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%.

Evoluția anuală în iunie

În iunie 2022, raportat la iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe total, cu 4,1%.

Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,2%).

Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 13,9% şi la clădirile rezidenţiale cu 3,2%.

Construcţiile inginereşti au rămas la acelasi nivel.

Pe serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,7%).

Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 6,0%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale (+16,0%), clădirile rezidenţiale (+4,1%) şi la construcţiile ingineresti (+3,3%).

Comparația cu mai 2022

În iunie 2022 comparativ cu mai 2022, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,1%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-3,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,8%).

Lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-7,9%) şi la clădirile rezidenţiale (-6,8%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 2,2%.

Citește și:
România nu resimte încă influențele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!
România nu resimte încă influențele negative externe. Sentimentul economic a revenit la valoarea din ianuarie!
În timp ce indicele sentimentului economic marchează în septembrie o nouă prăbușire în zona euro, economia românească pare imună la influențele externe. Astfel, economiile din...
Managerii din economie văd un final de an cu noi creșteri accentuate de prețuri
Managerii din economie văd un final de an cu noi creșteri accentuate de prețuri
Managerii din economia românească vorbesc în continuare despre creșteri de prețuri în următoarele luni, în toate sectoarele importante ale economiei naționale. Finalul de an va fi...