Experții de la Yale anunță cataclismul produs de Putin: Economia Rusiei este paralizată catastrofal

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 00:11
16306 citiri
Experții de la Yale anunță cataclismul produs de Putin: Economia Rusiei este paralizată catastrofal
Putin a alungat peste 1000 de companii străine din Rusia FOTO: Yale

Un grup de economiști și experți în business de la Universitatea Yale din Statele Unite, a publicat unul dintre primele studii cuprinzătoare legate de economia actuală a Rusiei, la 5 luni de la invazia din Ucraina, ordonată de Putin. Raportul arată că sancțiunile occidentale paralizează în mod catastrofal economia Rusiei, iar țara a pierdut companii străine care au reprezentat 40% din PIB-ul său.

Retragerile a peste 1.000 de firme străine din Rusia și sancțiunile occidentale produc un adevărat cataclism în economia Rusiei, potrivit studiului efectuat de către economiștii americani și publicat pe 20 iulie 2022, pe platforma Social Science Research Network.

Sancțiunile Occidentului lovesc Rusia mult mai puternic decât o arată Vladimir Putin. Retragerile masive ale companiilor străine din afacerile din Rusia și sancțiunile paralizează în mod catastrofal economia țării.

Analiza economiștilor de la Universitatea Yale, condusă de profesorul Jeffrey Sonnenfeld, reprezintă unul dintre primele studii cuprinzătoare privind economia actuală a Rusiei, la 5 luni de la invazia lui Putin din Ucraina.

Ce vrea Putin în continuare: Scenariul ascuns dezvăluit de oficiali de rang înalt din Israel

Studiul se bazează pe surse și date private din limba rusă, incluzând informații legate de consum, verificate din mai multe surse, rapoarte de la partenerii comerciali internaționali ai Rusiei și extrase din datele furnizate de operatorii de transport maritim.

Primele concluzii precizează faptul că producția internă a Rusiei a ajuns într-un blocaj complet, fără capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute (peste 1.000 de companii străine au anunțat că își scot afacerile din Rusia sau le diminuează masiv), golirea bazei interne de inovații și producție, ce a condus la creșterea prețurilor și la îngrijorarea consumatorilor.

Leul crește puternic față de euro: Maximum din ultimele 11 luni

Poziția strategică a Rusiei ca exportator de mărfuri s-a deteriorat irevocabil, deoarece acum se confruntă cu pierderea piețelor sale principale și cu provocări abrupte în executarea unei ”pivotări spre Asia”, cu exporturi nefungibile, cum ar fi gazele.

Importurile Rusiei s-au prăbușit în mare măsură, iar țara se confruntă cu provocări mari legate de asigurarea de piese și tehnologii esențiale de la partenerii occidentali. Ca urmare a retragerii masive a afacerilor străine, Rusia a pierdut companii ce reprezentau 40% din PIB-ul său, inversând aproape toate cele 3 decenii de investiții străine.

Exporturile Chinei către Rusia au scăzut cu 50%, iar industria auto este în colaps

Putin a spus că piețele estice (din China, India etc.) le pot înlocui cu ușurință pe cele occidentale. Dar aceste afirmații nu suportă prea multă atenție. Rusia nu poate redirecționa gazele spre Asia, deoarece mai puțin de 10% din ele sunt lichefiate și, prin urmare, ar fi necesare conducte speciale pentru a le exporta.

Este adevărat că China și India cumpără mai mult petrol rusesc, dar o fac la un preț avantajos pentru ele, cu o reducere de 35 de dolari pe baril. Datele de la Beijing arată că exporturile Chinei către Rusia au scăzut cu 50% de la începutul anului 2022 până în aprilie, de la 8,1 miliarde de dolari lunar la 3,8 miliarde de dolari.

Rusia trece la războiul viitorului: Câinii electronici care trag cu pistolul mitralieră AK 47, imagini înspăimântătoare VIDEO

Datele din raportul de la Yale spun totul despre paralizarea economiei Rusiei. Astfel, importurile Rusiei de gaze spre UE au căzut de la 12 miliarde de mc în iunie 2021, la 10 miliarde de mc în februarie 2022 până la 4,5 miliarde de mc în iunie 2022 (acestea au fost depășite de importurile de gaze lichefiate din SUA, cu 5,5 miliarde de mc).

China este mult mai importantă pentru Rusia, decât invers. Datele arată că schimburile dintre cele două țări sunt asimetrice. Importurile Rusiei din China sunt uriașe (China este pe primul loc în topul țărilor de unde Moscova importă) - 72,68 miliarde de dolari în 2021, pe când în topul țărilor unde China exportă, Rusia se află de-abia pe locul 11 (pe primul loc sunt SUA, unde Beijingul a exportat produse de 506 miliarde de dolari).

Jumătate din rezervele valutare ale Rusiei de 600 de miliarde de dolari sunt înghețate în străinătate, în SUA, UE și Japonia, ca urmare a sancțiunilor. Raportul arată că un sfert din rezervele rămase în Rusia (300 de miliarde de dolari), adică 75 de miliarde de dolari deja a fost cheltuit, de la începutul războiului. Vânzările și consumul au scăzut în luna mai 2022 în Rusia cu aproximativ 20%, industria auto e în colaps scăzând cu peste 90%.

Propaganda Moscovei care anunță că economia Rusiei și-a revenit pur și simplu nu este acoperită de date reale, iar faptele demonstrează că sancțiunile occidentale și retragerile de afaceri și capital paralizează catastrofal țara, iar inflația a ajuns la 20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#economie Rusia, #recesiune Rusia, #Putin razboi, #economia Rusiei, #economia Rusiei Putin, #rusia putin, #razboi Rusia , #Razboi Ucraina