Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pierderi masive ale economiei Rusiei, care se prăbușește. Dovezile ies la iveală, confirmând dezastrul lui Putin

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 03:27
18054 citiri
Pierderi masive ale economiei Rusiei, care se prăbușește. Dovezile ies la iveală, confirmând dezastrul lui Putin
Centru internațional de afaceri din Moscova FOTO: Washington Post

Când președintele rus Vladimir Putin a înființat luna trecută un nou consiliu pentru coordonarea aprovizionării armatei ruse, el părea să recunoască amploarea problemelor industriale cu care se confruntă țara.

Acum, ministerul de Finanțe de la Moscova a scos la iveală datele dezastrului economiei, arătând că veniturile din sectorul diferit de cel al petrolului și gazelor naturale au scăzut cu 20% în octombrie 2022 față de anul trecut.

Iar viitorul apropiat se anunță sumbru după ce Uniunea Europeană va da startul interzicerii exporturilor de petrol pe mare din Rusia, cu 5 decembrie, plus o plafonare a prețului țițeiului Moscovei, măsuri care vor lovi puternic bugetul de stat și implicit finanțarea războiului lui Vladimir Putin, potrivit The Washington Post.

Agenția rusă de statistică Rosstat a raportat că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10 la sută anual în septembrie, iar cifra de afaceri a mărfurilor a scăzut cu 7%. „Toți indicatorii obiectivi arată că există o scădere foarte puternică a activității economice”, a declarat Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energiei din Rusia, care este acum un politician de opoziție în exil. „Spirala este în creștere și nu există nicio cale de ieșire din asta acum”.

Merkel face dezvăluiri de la Moscova: Un lucru neștiut despre Putin aflat în ultima întâlnire cu președintele rus

Interdicția occidentală a importurilor de tehnologie afectează majoritatea sectoarelor economiei, în timp ce mobilizarea forțată de către Kremlin a peste 300.000 de recruți ruși pentru a servi în Ucraina, și combinată cu plecarea a cel puțin atât de mulți în străinătate care fug de război, au dat o nouă lovitură, au spus economiștii.

În plus, restricțiile proprii ale lui Putin privind aprovizionarea cu gaze către Europa, urmate de explozia inexplicabilă a gazoductului Nord Stream, au condus la o scădere bruscă a producției de gaze – în scădere cu 20% în octombrie față de anul precedent.

Kremlinul a trâmbițat o scădere mai mică decât se aștepta a PIB-ului Rusiei, estimată de Fondul Monetar Internațional la doar 3,5% în acest an, demonstrând că economia rusă poate rezista la valul de sancțiuni draconice impuse de Occident.

Dar economiștii și oamenii de afaceri au spus că cifrele principale ale PIB-ului nu reflectă starea reală a economiei ruse, deoarece guvernul rus a încheiat efectiv convertibilitatea rublei de când au fost impuse sancțiunile.

Dezvăluiri ale Serviciilor Secrete: Atuul cheie de care are nevoie Rusia pentru a învinge NATO în Ucraina

Probleme mai profunde pândesc și sectorul bancar din Rusia. Astfel, Banca Centrală Rusă a raportat săptămâna aceasta că un record de 14,7 miliarde de dolari în valută a fost retras din sistemul bancar rus în octombrie, pe fondul anxietății crescânde cu privire la mobilizare și starea economiei.

Un raport din noiembrie al Băncii Centrale a avertizat că PIB-ul Rusiei s-ar confrunta cu o contracție mai accentuată de 7,1% în trimestrul al patrulea din 2022, după ce a scăzut cu 4,1% și 4% față de anul trecut în ultimele două trimestre.

Oamenii de afaceri ruși au spus că dezastrul militar al Rusiei din Ucraina a scos la iveală imensele ineficiențe și corupția din complexul industrial militar al Rusiei.

Perspectiva pare să se înrăutățească atunci când UE va impune embargoul asupra vânzărilor de petrol rusesc, care intră în vigoare pe 5 decembrie, au spus economiștii. În combinație cu un plafon de preț care se preconizează că va fi impus tuturor vânzărilor de petrol rusesc în afara UE, măsura ar putea costa bugetul rus cel puțin 120 de milioane de dolari venituri pierdute pe zi, a spus Milov.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#economie Rusia, #economie rusia recesiune, #economie Rusia sanctiuni, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia UE , #stiri economice