Rusia este condamnată: Putin împinge țara spre dezastru și nu va fi salvat de un prieten occidental

Vineri, 29 Noiembrie 2024, ora 01:00
4569 citiri
Rusia este condamnată: Putin împinge țara spre dezastru și nu va fi salvat de un prieten occidental
Economia Rusiei se prăbușește sub spectrul cheltuielilor lui Putin pentru război FOTO: X@IconicSettings

Dacă în aprilie 2024, FMI anunța în mod ciudat că economia Moscovei va crește mai repede decât oricare din țările Grupului G7, iată că acum după numai 7 luni se constată că Rusia este condamnată! Economia țării se îndreaptă spre dezastru apreciază analiștii, iar reputația lui Putin pentru competența economică este pe cale să se epuizeze și nu va fi salvat de prietenul Donald Trump, de la Casa Albă.

Aparența succesului economic este o mască care se întinde tot mai subțire asupra problemelor structurale profunde din economia rusă. Adnan Vatansever, expert la Institutul Rusiei din King's College din Londra, estimează că cheltuielile Rusiei pentru războiul din Ucraina s-ar putea apropia de zece la sută din PIB-ul țării, potrivit New Statesman.

Războiul este, de asemenea, motivul pentru care salariile sunt în creștere: două milioane de oameni au fost recrutați în sectorul militar-industrial, iar serviciile de informații britanice estimează că Rusia a suferit până acum 700.000 de victime în război.

Noul plan al lui Putin, denumit ”ceața războiului”: Decizie de viață și de moarte ce încurcă SUA și NATO

Pentru o economie care era deja afectată la ocuparea forței de muncă, acest lucru creează o piață a muncii foarte strânsă, împingând salariile în creștere în întreaga economie. Un rus expat din Londra a spus că s-a gândit să se mute acasă, atras de locurile de muncă oferite, de salariile mari și de îmbunătățirea nivelului de trai.

Cu toate acestea, Vatansever explică că creșterea salariilor umflă și cererea, creând o „spirală a prețurilor”. Rezultatul este că inflația în Rusia este acum la aproape zece la sută. Pe rețelele de socializare ruse au circulat clipuri cu hoți care fură pachete de unt, al cărui cost a crescut cu peste 25% în ultimul an.

Mai rău, Rusia nu pare să fie capabilă să controleze inflația. La 25 octombrie, banca centrală rusă și-a majorat rata cheie a dobânzii la 21%, cu mult peste nivelurile stabilite în economiile occidentale chiar și în timpul crizelor inflaționiste din anii 1970. În orice economie normală, este de așteptat ca ratele dobânzilor foarte mari să reducă brusc inflația și să consolideze moneda, dar în Rusia inflația a continuat să crească, iar rubla a scăzut la cel mai slab nivel de la invazia Ucrainei din martie 2022.

A venit de dincolo de lumea noastră: O forță colosală a lovit Pământul, cea mai mare din istorie VIDEO

Motivul pentru aceasta, explică Vatansever, este că „Rusia nu mai este o economie normală”. Putin subvenționează în mod agresiv stilul de viață al cetățenilor ruși cu cheltuieli publice foarte mari, dar pentru că țara este deconectată de fluxurile de capital – aproape că nu există investiții străine în Rusia și nici rușii nu investesc în străinătate – cererea de bunuri importate continuă să crească, rubla continuă să slăbească, iar acest lucru agravează efectul inflației.

De asemenea, Rusia și-a umflat artificial piața imobiliară prin subvenționarea creditelor ipotecare, creând o bulă imobiliară periculoasă. Prețurile proprietăților din orașele rusești s-au dublat, chiar mai mult, de la începutul războiului din Ucraina, dar când această subvenție a fost retrasă pentru majoritatea cumpărătorilor de case în iulie, cererea s-a înjumătățit, lăsând o bulă instabilă despre care Vatansever spune că „ar putea duce, la un moment dat, la o prăbușire financiară în Rusia, dacă bula aia izbucnește”.

Realegerea lui Donald Trump la Casa Albă este considerată în general pozitivă pentru Putin la nivel diplomatic. Pentru economia rusă, însă, Trump reprezintă un risc care se profilează, pentru că oricât de excepțional ar crede Putin că este țara sa, prosperitatea Rusiei depinde în cele din urmă de consumatorii occidentali.

Pentru crizele anterioare, Rusia a fost pregătită cu rezerve financiare mari, dar nu mai este cazul. O parte a politicii Rusiei de „dedolarizare” a implicat deținerea de aproximativ 207 miliarde USD din rezervele băncii centrale în active în euro, care au fost înghețate din 2022 și nu vor fi dezghețate prea curând.

Semnal de alarmă. Descoperire ce alertează oamenii: Obiceiul nocturn care duce la infarct și atac cerebral

Întreprinderile rusești, de asemenea, sunt pe deplin expuse riscurilor propriei economii, deoarece s-au împrumutat în țară, mai degrabă decât în străinătate. Este greu de imaginat cum orice afacere dintr-o țară cu o penurie severă de forță de muncă și o rată de referință de 21% ar putea justifica investiții, crearea de locuri de muncă și creștere economică.

Pe termen lung, ceea ce a fost mult timp evident este că președinția lui Putin a fost puțin diferită de epoca sovietică, prin faptul că a făcut din Rusia un gigant militar, dar un pitic economic.

Sub alt guvern, Rusia „ar fi putut apărea cu ușurință ca una dintre primele cinci sau șase economii din lume”. În schimb, cea mai mare țară din lume a coborât de pe lista celor mai mari zece economii ale sale. „Este probabil să asistăm la scăderea treptată a semnificației economice a Rusiei pe scena mondială”, a conchis el. Dacă economia Rusiei cade în continuare, ea se poate prăbuși.

Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Când ești un pensionar rus care trăiește cu un venit limitat, este destul de rău să încerci să te lupți cu prețurile vertiginoase ale produselor de bază precum ouăle, cartofii sau...
O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
Un amplu proiect de dezvoltare, finanţat cu fonduri europene, se va derula în staţiunea Borsec şi va viza mai multe zone importante din oraş. Potrivit unui comunicat transmis de Primăria...
#economie Rusia, #colaps rusia, #criza Rusia, #rubla prabusire, #economia Rusiei Putin, #recesiune Rusia , #criza economica mondiala
  1. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  2. Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
  3. România, ultima în UE la procentul din PIB alocat cercetării și în 2023
  4. S-a aflat cine a atacat luni sistemele critice ale Grupului Electrica. Anunțul făcut de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
  5. Prosumatorii nu mai sunt obligați să instaleze baterii de stocare la locul de consum şi de producere a energiei
  6. Angajații de la fabricile din Brașov scapă de restructurări. Concedierile colective plănuite de un gigant al industriei europene ocolesc România
  7. Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
  8. Atenție la SMS-urile pe care le primiți! Cum pot fi furate datele personale pornind de la un mesaj care oferă "job-uri online"
  9. Vine un nou rival pentru Dacia pe piața din România. Cum arată modelul electric care se va bate cu Spring
  10. Piața imobiliară, în ape tulburi. Numărul locuințelor date în folosință a picat pentru a treia oară la rând anul acesta