Vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin: Rusia se află pe marginea prăpastiei

Marti, 05 Noiembrie 2024, ora 05:04
8754 citiri
Vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin: Rusia se află pe marginea prăpastiei
Rusia se află pe marginea prăpastiei, fiind lovită de criza economică FOTO: X@IconicSettings

Cheltuielile Rusiei pentru apărarea națională au crescut vertiginos de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022. Acestea s-au mărit mai mult decât dublu în 2024, iar experții prognozează că vin vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin. Rusia se află pe marginea prăpastiei, pe măsură ce „criza economică gravă” și „criza masivă a creditelor” se intensifică.

Un alt semn al unei crize de încredere din Rusia în rândul investitorilor, obligațiunile aparținând firmelor de construcții au suferit pierderi substanțiale în ultimele zile, potrivit Express.

Săptămâna trecută, Kremlinul a fost nevoit să anuleze o licitație de obligațiuni guvernamentale în valoare de aproximativ 5 miliarde de lire sterline din cauza lipsei de cumpărători.

Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare

Atât băncile, cât și investitorii privați par reticenți în a cumpăra mai multe datorii fără randamente mai mari, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la creșterea costurilor viitoare ale împrumuturilor pentru guvern.

Indicele obligațiunilor de stat (RGBI) al Rusiei a scăzut ulterior la cele mai scăzute niveluri de la introducerea sancțiunilor occidentale după invazia Ucrainei în 2022. Un alt semn al unei crize de încredere în rândul investitorilor, obligațiunile aparținând firmelor de construcții au suferit pierderi substanțiale în ultimele zile.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în obligațiunile aparținând firmelor Samolet, Brusnika și Strana Development. Obligațiunile companiilor au pierdut între 4% și 5% din valoarea lor nominală, în timp ce randamentele au urcat între 34% și 37%.

Noul avantaj al Ucrainei, care îl pune în dificultate pe Putin. Nu l-a avut niciodată contra Rusiei

Prăbușirea pieței obligațiunilor i-a determinat pe unii analiști ruși să prezică vremuri tulburi pentru Kremlin. Jay, un blogger obișnuit pro-ucrainean care trăiește la Kiev, a menționat într-o postare pe contul său de socializare X: „Foarte probabil că săptămâna viitoare va avea loc o prăbușire masivă a creditelor pe piețele ruse”.

Cheltuielile Rusiei pentru apărarea națională au crescut vertiginos de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022.

Ele s-au mărit mai mult decât dublu în doar trei ani - crescând de la 39 de miliarde de lire sterline în 2021 la 93 de miliarde de lire sterline în 2024. Datorită creșterii cheltuielilor cu armata, Rusia are probleme în a-și echilibra bugetul.

Înainte de invazie, în 2021, bugetul federal al Rusiei avea un excedent echivalent cu 0,4% din PIB. Cu toate acestea, pentru 2024, se preconizează că va avea un deficit de 1,1% din PIB.

Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare

Alexander Mertens, profesor de finanțe și economie la Institutul Internațional de Afaceri din Kiev, a avertizat că Putin se confruntă cu o dilemă serioasă cu privire la economie. Într-un articol pentru Consiliul Atlantic, el a scris: „În prezent pare intenționat să continue războiul la infinit, sperând să reziste Occidentului și să epuizeze Ucraina”.

„În mod alternativ, el ar putea încerca să se îndrepte către un fel de reglementare. Cu toate acestea, există un pericol foarte real ca oricare dintre opțiuni să ajungă să arunce Rusia într-o criză economică gravă”.

Volatilitatea de pe piețele financiare ruse vine în timp ce Kremlinul se luptă pentru a-și asigura noi provizii de unt pentru a preveni penuria de alimente de bază. Lipsa untului a înregistrat o creștere a prețurilor cu peste 23% de la începutul anului 2024.

Un Kremlin din ce în ce mai disperat a început să importe unt din Turcia și Emiratele Arabe Unite la sfârșitul lunii octombrie. Acum a cerut Comisiei Economice Eurasiatice să acorde Rusiei o licență pentru a importa 30.000 de tone de unt fără taxe vamale pentru o perioadă de șase luni. În plus, Rusia a semnat recent un acord pentru a vinde năut Pakistanului în schimbul mandarinelor.

Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Când ești un pensionar rus care trăiește cu un venit limitat, este destul de rău să încerci să te lupți cu prețurile vertiginoase ale produselor de bază precum ouăle, cartofii sau...
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 33 de luni, Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, dar unele state nu s-au aliniat în totalitate la acestea. Acum, Statele Unite...
#economie Rusia, #criza economica rusia, #Rusia criza economica, #Putin razboi, #razboi Ucraina, #obligatiuni , #criza financiara
  1. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
  2. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți
  3. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  4. Motivele invocate de cei 800.000 de români care nu folosesc internetul. Unii se tem că le-ar putea fi afectată sănătatea
  5. Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025
  6. Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani
  7. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  8. Un producător auto chinez urmează să depășească Ford și Honda în vânzările globale. Aproape 4 milioane de vehicule livrate în 2024
  9. Private equity in focus – TradeVille
  10. Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”