Agenția Internațională pentru Energie: Emisiile de carbon au atins un nou record la nivel global în 2023!

Vineri, 01 Martie 2024, ora 14:07
1468 citiri
Agenția Internațională pentru Energie: Emisiile de carbon au atins un nou record la nivel global în 2023!

Avansul puternic al energiei curate la nivel global în 2023 a făcut ca volumul emisiilor de dioxid de carbon la nivel internațional să crească într-un ritm mai lent decât în 2022.

Cu toate acestea, anul trecut a adus un nou record în privința emisiilor globale de dioxid de carbon.

Seceta și economiile mai puțin dezvoltate, cum ar fi China și India, care se bazează pe un consum intensiv de energie fosilă, au făcut ca volumul gloal al emisiilor să crească, în ciuda folosirii pe scară tot mai largă a surselor curate de energie.

Creștere anuală de 1,1%

Emisiile de dioxid de carbon legate de energie au atins în 2023 un nivel record de 37,4 miliarde de tone, o creștere cu 410 milioane de tone față de anul precedent (1,1% în termeni procentuali), conform raportului anual al Agenției Internaționale pentru Energie – AIE.

Creșterea anuală este mai mică totuși decât cea de 490 de milioane de tone raportată în 2022, datorită creșterii puternice a surselor de energie curată, precizează sursa citată.

Emisiile de la cărbune, cel mai murdar combustibil fosil, au reprezentat 65% din creștere.

Secetele extreme din întreaga lume au avut o contribuție cheie la creșterea emisiilor anul trecut, deoarece au dus la un deficit de producție hidroenergetică și au determinat țări precum SUA și China să apeleze la combustibili fosili pentru a acoperi decalajul.

Raportul notează că, fără acest deficit, emisiile provenite de la producerea de energie electrică ar fi scăzut în 2023.

Avans puternic al energiei curate

Între 2019 și 2023, creșterea energiei curate a fost de două ori mai mare decât cea a combustibililor fosili, notează raportul AIE.

Fără această expansiune, creșterea globală a emisiilor de CO2 ar fi fost de trei ori mai mare, susține raportul.

Pe de altă parte, creșterea economică post-pandemie atât în ​​India, cât și în China a fost energetic intensivă, iar dependența crescută de combustibilii fosili în 2023 din cauza precipitațiilor slabe a condus la o creștere a emisiilor de CO2 cu 190 de milioane de tone, respectiv 565 de milioane de tone în cele două țări.

Emisiile de CO2 din economiile avansate au scăzut cu aproximativ 4,5% în 2023, aducând nivelul total al creșterii emisiilor sub nivelul avansului de acum cincizeci de ani.

Astfel, nivelul creșterii anuale a emisiilor globale din ultimul deceniu a fost de aproximativ 0,5%, cea mai lentă rată de creștere a producției de CO2 de la Marea Depresiune.

Spre deosebire de perioadele anterioare cu scăderi considerabile ale emisiilor ajutate de perioade de stagnare sau recesiune economică, scăderea din 2023 vine pe măsură ce PIB-ul economiilor avansate a crescut cu 1,7%, arată AIE.

Scăderea emisiilor economiilor avansate a fost determinată de trecerea de la cărbune la gaz, de îmbunătățiri ale eficienței energetice și de producția industrială în scădere, 2023 fiind primul în care cel puțin jumătate din generarea de electricitate în economiile avansate a provenit din surse cu emisii scăzute, inclusiv energia nucleară.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în luna martie inflaţia a fost de 6,6%, comparativ cu 7,2% în februarie, iar acest lucru demonstrează că prelungirea plafonării preţurilor la energie...
Economia europeană, departe de redresare: Cererea de credite a companiilor din zona euro a scăzut mult sub așteptări
Economia europeană, departe de redresare: Cererea de credite a companiilor din zona euro a scăzut mult sub așteptări
Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut substanțial în primul trimestru din 2024, contrar așteptărilor băncilor cu privire la o redresare. De cealaltă parte,...
#economie , #economie politica