Ziare.com

2009, cel mai slab an pentru agricultura din ultimii 100 de ani

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 07:42

   

2009, cel mai slab an pentru agricultura din ultimii 100 de ani
Anul 2009 este unul dintre cei mai slabi din punct de vedere al agriculturii, in ultimii 100 de ani, din cauza secetei si al pretului mic la cereale.

Seceta, care a diminuat productia agricola, dar si preturile scazute, au redus afacerile agricultorilor cu 40-50 la suta, sustine Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli. Potrivit Business Standard, fermierii sunt reticenti in avansarea de prognoze pentru 2010, in ciuda conditiilor meteo favorabile din aceasta toamna.

"Anul 2009 este unul din cei mai prosti din ultima suta de ani, vorbind la general. Eu am tras cu dintii sa pastrez afacerile la acelasi nivel ca in 2008, am muncit mai mult cu 60% fata de anul trecut. Si asta in conditiile in care costurile de productie, pe timp de criza, sunt mai mari cu circa 50% fata de 2008, iar preturile la cereale sunt foarte mici", a declarat pentru Business Standard Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din Romania.

La randul lui, Stefan Poienaru, patronul Agrofam Fetesti, holding care administreaza aproximativ 17.000 hectare de culturi agricole, din care cea mai mare parte - 12.000 ha -, in Balta Ialomitei, insula aflata intre judetele Ialomita si Calarasi, vorbeste despre o reducere dramatica a productiei agricole in acest an in zonele cele mai afectate de seceta, respectiv Calarasi, Ialomita sau Vaslui, unde s-a recoltat, in unele cazuri, doar la 35% din productiile obtinute in mod obisnuit.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cei mai mari agricultori din Romania sunt Culita Tarata, cu peste 60.000 hectare de teren arabil, Ioan Niculae, patronul InterAgro, cu aproximativ 50.000 de hectare, Adrian Porumboiu (Racova Com Agro Pan), cu aproximativ 40.000 hectare de teren agricol, Jihad El-Khali (Agro Chirnogi, din judetul Calarasi), care lucreaza 30.000 de hectare, si Mihai Anghel (Cerealcom Dolj), cu 25.000 hectare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1605 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sper ca nu sunteti orbiti cu totii de cheliosul Basescu...

Cine detine puterea absoluta? Basescuuuu....
Basescu trebuie sa plece si atunci se vor da in vileag toate hotiile si misculatiile care sau facut cu miliardele FMI ului si al CE (nerambursabile-deci la oala cu parale, frati PD-Listi!)se vor da pe fata sa stie si poporu numele marilor delapidatori portocalii ca sa stie si poporul de ce o duce mai prost ca inainte de 89 cu un marinar dezbinator la putere ca a promis mai bine acum 5 ani cind nu era criza, iar acum promite binele peste 15-20 de ani! Ce, sunteti dusi cu totii de nu vedeti adevarul crunt? Ce tot cautati hotul in ograda altora? Fiecare are parte de vina fata de popor dar vina capitala este a celui care pune ambitia si dezbinarea in fata binelui poporului acesta chinuit de 20 de ani de aceeiasi comunisti-securisti pusi pe capatuiala, hotie si imbogatire cu metode de intimidare, minciuna, dezinformare, manipulare si ura viscerala. Iata adevaratul vostru Basescu Traian, salvatorul securistilor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor