Acciza la motorina pentru fermieri - Ce subventii va acorda statul

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 18:01
3575 citiri
Acciza la motorina pentru fermieri - Ce subventii va acorda statul

Fermierii vor plati o acciza de 21 de euro/tona de motorina utilizata in agricultura, iar diferenta dintre acest cuantum si nivelul real al accizei va fi subventionata de stat, in baza unei hotarari aprobate, luni, de Guvern, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Astazi, am aprobat un proiect de hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura. Practic, este hotararea de guvern prin care cream cadrul legal pentru perioada 2015-2020, de a acorda subventia pe care o asteapta fermierii an de an pentru motorina pe care o utilizeaza in agricultura, astfel incat sa contribuim la reducerea costului de productie.

In fiecare an, conform regulamentelor europene si legislatiei nationale, Guvernul trebuie sa emita, dupa aceasta hotarare de guvern, o alta hotarare de guvern prin care stabilim sumele pe care le avem la dispozitie pentru anul urmator", a spus ministrul.

El a aratat ca, pentru anul viitor, suma estimata pentru acoperirea subventiei este de 700 de milioane de lei.

"In proiectul de buget pe anul 2015, aceste sume sunt prevazute, chiar o suma mai mare, care sa acopere integral eventualele solicitari. Ca in fiecare an, daca solicitarile vor fi mai mari, prin rectificare bugetara vom completa sumele necesare, astfel incat toti fermierii care folosesc motorina in agricultura sa primeasca aceste subventii", a explicat ministrul Agriculturii.

El a sustinut ca majorarea accizei la carburanti efectuata de Guvern in acest an nu afecteaza fermierii.

"Legislatia pe care o avem in vigoare, chiar daca este o hotarare de guvern, prevede foarte clar ca, indiferent cat este acciza de mare, fermierii nu trebuie sa plateasca decat 21 de euro pe tona, urmand ca diferenta sa fie acordata prin subventie de la bugetul de stat", a spus Constantin.

Potrivit acestuia, pe primul trimestru al anului in curs a fost acordata o subventie de aproximativ 1,4 lei pe litru de motorina consumat in agricultura, iar dupa majorarea accizei, subventia a crescut la 1,79 lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fermieri acciza motorina, #fermieri plata acciza , #agricultura