Ziare.com

Adrian Radulescu, despre seceta: E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa! - Interviu

Vineri, 24 August 2012, ora 07:08

   

Adrian Radulescu, despre seceta: E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa! - Interviu
Daca anul trecut agricultura salva economia, aducand o contributie de 12 miliarde de euro in produsul intern brut, seceta prelungita din acest an a uscat "motorul economiei", relevand importanta unor schimbari radicale in sistemul agricol.

Consecintele lipsei de precipitatii nu pot fi atenuate in prezent decat prin acordarea de sprijin financiar agricultorilor, insa numeroase masuri pot fi luate in continuare pentru prevenirea unor situatii similare, in special in contextul schimbarilor climatice radicale prefigurate, a afirmat Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totusi, deputatul este sceptic cu privire la implementarea propriu-zisa a masurilor. In fond, "daca la anul ploua, nu mai e de actualitate".

Ne confruntam cu una dintre cele mai severe secete din ultimii ani, cu consecinte dramatice pentru agricultori, dar si pentru consumatori, prin scumpirea alimentelor. Ce masuri pot fi luate in acest moment?

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Dupa ce ti-a ars casa ce masuri poti sa mai iei? Nu mai pot fi luate masuri. Singurul lucru care poate fi facut este acordarea unor ajutoare materiale, despagubiri pentru agricultori. E un lucru implinit, ce trebuia sa facem in ani de zile nu am facut, cand vine seceta nu poti sa faci nimic. E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa.

Cum ar fi putut fi prevenite sau atenuate efectele acestui fenomen? Care sunt principalele reforme care trebuie intreprinse in agricultura?

Sunt multe lucruri. Perdelele de protectie ar fi trebuit implementate in mai multe zone, sunt zone care ar fi trebuit impadurite, care nu se preteaza agricultura, trebuia realizat un nou sistem de irigatii, pentru ca cel care a fost facut inainte de 1989 este energofag si este proiectat sa functioneze cu apa de la vale la deal si trebuie reproiectat, sistemele sa mearga gravitational, de sus in jos.

De asemenea, trebuie facute reamenajari ale albiilor raurilor si, peste tot unde exista posibilitati, baraje si acumulari de ape pentru a fi acumulata apa in perioadele ploioase si a fi folosita in perioadele secetoase, puturi forate. Ele trebuie facute in continuare, meteorologii ne spun ca schimbarile climatice vor fi dramatice in urmatorii 50 de ani. Insa ele nu se pot face nici intr-o zi, nici intr-o luna, nici intr-un an, ci in 10, 20, 30 de ani.

Sunt discutate, analizate aceste masuri in cadrul institutiilor competente?

Nu mai cred in discutii, le discuta un guvern acum care peste sase luni sau un an nu mai este. Si poate la anul ploua si nu mai e de actualitate. Asa a fost intotdeauna.

Statul va acorda fermierilor afectati de seceta un sprijin de 100 lei pe hectar, pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, potrivit unui proiect de hotarare de guvern. Este acest ajutor suficient?

Nu. Este un ajutor facut cu caracter strict de vot. Vin alegerile si nu dam decat 100 lei pe hectar si numai pana la 10 hectare, pentru ca aici este mare masa a agricultorilor, adica 800.000 de agricultori. Nu are un scop economic. Si mai grav, se dau si agricultorilor care sunt sub un hectar. Nu exista nicaieri in lume un astfel de ajutor, sub un hectar se considera ca nu este o agricultura care este rentabila, viabila, la care toata lumea a renuntat.

Uniunea Europeana nici nu acorda finantare decat de la un hectar in sus si tot timpul atentioneaza sa crestem suprafata de la care se acorda sprijin pe hectar.

Pot fi ajutati agricultorii printr-un sistem mai eficient de asigurare?

Nu exista asigurari pentru seceta si inghet si ar trebui creat un fond de asigurari care sa fie facut si gestionat de catre agricultori, in care sa aiba contributie si statul si Uniunea Europeana. Din pacate, nu l-am facut si suportam consecintele. La un euro pus in fond, mai veneau inca 80 de centi de la Uniunea Europeana.

Agricultura a fost considerata motorul cresterii economice anul trecut. Care considerati ca va fi contributia acesteia in produsul intern brut in acest an?

Si Cenusareasa masurilor luate de orice guvern. Daca anul trecut agricultura a venit la PIB cu aproape 8% din PIB, cred ca anul acesta nu va veni cu mai mult de 5%.

****

Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren, aproximativ 40% din suprafata arabila, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna anului 2011, circa 30,5% a fost afectata de seceta. De asemenea, la culturile de primavara, au fost afectate de seceta peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta circa 32,5 % din suprafata totala cultivata la inceputul anului.

Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupa aproximativ zece milioane de hectare.

Lipsa apei a afectat, in special, exploatatiile de mici dimensiuni si de subzistenta, detinute de persoane fizice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

intervievatul merita intervievat

seceta e casi atunci cand ai nevoie de apa si nu ai apa.
doamne apara si pazeste!

 

@dinum Romania mereu surprinzatoare! Cum de puteti aprecia

interviul dat de un PDL-ist chiar dumneavoastra care pareati un adversar hotarat al acestor politicieni?

TATAE....du-te si fa rost de apa.

Peste 2-3 luni o sa fi si tu schimbat. Lasa pe unu mai tanar, tu deja arati obosit. Si nu mai da interviuri ca te dai de gol! Esti ministru pt ca trebuie scaunul ocupat.

Da-i Doamne romanului, mintea cea de pe urma:

Ceaushila le-a construit taranilor imense sisteme de irigatii iar acum au ajuns sa se roage la Dumnezeu pentru un strop de ploaie.

 

Soluții sunt atata timp cat este apă. Nu avem conducători potriviți.

Rezultatele din agricultura romanească, la fel ca cele din alte domenii, se datorează unor conduceri postdecembriste care se califică mai degrabă ca niște conduceri ale distrugerii și jafului național. Aceste fapte demonstrează că cei ce au condus, ori nu sunt cei potriviți pentru a conduce, ori sunt foarte "potriviți și pricepuți", in scopuri contrare intereselor cetățenilor romani și al țării noastre - Romania. Toate acestea au putut fi posibile pentru că poporul roman, in cea mai mare parte a lui, a avut incredere in clasa politică postdecembristă, care "a promis marea cu sarea", știind foarte bine că "paleativele" materiale, oferite unei mese critice de votanți, le va asigura incă un mandat la putere și electorii mai elevați pot fi aduși in situația să creadă că "la așa popor, așa conducători"și "uite așa, lucrurile pot merge și așa". Totuși, mai apare cate o "secetă" in toate,lucrurile ne-mai putand merge așa. Mulți dintre noi,am invățat exercițiul democratic, avem incredere in potențialul creativ de bunăstare al poporului roman și al Romaniei, ca stat demn și ca actor important al Uniunii Europene și al economiei globale.
Pentru ca aceste deziderate să se poată intampla, TREBUIE SĂ NE LUĂM ȚARA IN GRIJĂ ȘI BUNĂ ADMINISTRARE !!!
Adevărata schimbare, trebuie să se facă in primul rand cu acceptarea schimbării a fiecăruia dintre noi, fiecare avand determinarea necesară de a o face după 23 de ani de speranțe deșarte, promisiuni și uzurpare a drepturilor noastre legitime - acela de a trăi intr-un stat de drept,democratic ce garantează exercitarea neingrădită și in intregime a drepturilor și libertăților noastre,intr-o economie socială de piață, ce asigură un mediu economic sănătos, prietenos și stimulativ, unde resursele intreprinzătorilor mici și mijlocii nu sunt "subțiate", atat cat trebuie ca să nu se poată dezvolta. Trebuie creeată o economie pe modelul economiei sociale de piață in care fiecare cetățean să aibă șanse reale de manifestare economică și ca rezultatele muncii lor să asigure bunăstarea de orice fel a lor și familiilor lor. Acest fapt se poate face foarte bine, dacă sunt creeate instrumentele adecvate de funcționare ale unei economii competitive, ancorată in timp și oamenii sunt lăsați să muncească, pentru a face profit și a putea fi solidari cu semeni lor, fiind astfel buni contributori la nevoile generale și buni cetățeni activi.
Oameni noi și vechi in politică, dar capabili și eficienți, sun chemați azi, mai mult ca oricand să vină, avand "vehiculul" politic necesar, partidul, pentru a creea adevărata alternativă politică și in stare să ofere conducerea de care are nevoie țara noastră.
Uniunea Populară Social Creștină.
caleadreapta.iancu@gmail.com

Noi, cu noi !!!

 

partidul te vrea tuns roacare

Vorbe si iar vorbe, toti stiu ce trebuie facut dar nimeni nu face (ma refer la oamenii ce se perinda la putere). Sunt investitii foarte mari cele enumerate de acest domn Adrian Radulescu, investitii de miliarde de euro, iar guvernele nu au ca prioritate investitiile in agricultura, prefera sa le dea ceva agricultorilor in perioada de seceta si in felul asta mai cstiga si un vot si nici nu fac mari investitii.
Un alt adevar este ca si romanul este inconstient, cum te apuci tu sa cultivi sute de hectar fara sa ai un sistem de irigatii, trebuie sa fii dusmanul propriilor bani, este ca si cum i-ai juca la ruleta.

 

DOMNUL, cand s-a apucat să construiască, cat este el de mare,

.....la inceput a fost Cuvantul.
"Tot Domnul ne-a creeat pe noi romanii, ca neam intre neamuri. Pentru a putea să ne recunoaștem intre noi, a construi, creea, muncii și a ne inmulți, ne-a dat cuvantul - limba romană și acest pămant numit azi Romania. Toate acestea la un loc sunt Darul Lui - Dumnezeu către noi - poporul roman, toți cetățenii lui. Tot ce facem noi pentru măreția neamului romanesc, a Romaniei, este darul nostru către Bunul Dumnezeu".

Noi, cu noi !!!



Platforma pentru solutionarea online a litigiilor