Afaceri inedite in agricultura Cultura de goji in Romania - sfaturi de la producator

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 07:10
166640 citiri
Afaceri inedite in agricultura Cultura de goji in Romania - sfaturi de la producator
Foto: cristianpopapopa.blogspot.com

Desi fermierul roman este cel mai adesea proiectat de minti urbane in mijlocul intinderilor de zeci de hectare de grane, pe campurile tarii pot fi intalnite si altfel de imagini.

Printre culturile "clasice" de grau, porumb, floarea soarelui sau rapita isi fac loc in sistemul agricol autohton plantatiile de nisa.

Descris in termeni superlativi pentru proprietatile sale nutritive, goji este un produs de lux pe rafturile magazinelor. Putini stiu ca fructele de goji, planta originara din pamant tibetan, cresc si in tara noastra.

Cristian Popa cultiva goji intr-o comuna din apropierea localitatii Dragasani, judetul Valcea.

"Am inceput sa cultiv goji acum trei ani. Initial, am infiintat plantatia pe o suprafata de 600 de metri patrati si sunt in curs de extindere", a afirmat Cristian Popa pentru Ziare.com.

Care sunt cheltuielile

Investitia initiala a fost relativ mica pentru cei 600 de metri patrati, sustine fermierul, absolvent de studii superioare in domeniul geografiei.

Costurile initiale vizeaza:

- infiintarea plantatiei (material saditor + lucrari aferente solului pentru plantare);

- sistemul de irigare necesar in perioada de seceta;

- imprejmuirea cu gard necesara in anumite zone (pentru a feri plantatia de anumiti daunatori, cum ar fi iepurii);

In total, aproximativ 1.000 de euro fara material saditor, produs personal pentru cei 600 metri patrati.

De asemenea, exista costuri aferente productiei:

-intretinerea terenului;

-stropitul contra daunatorilor (cum ar fi omizile);

-cheltuielile cu irigarea;

-recoltatul manual.

Tot la lucrari de intretinere poate intra si taiatul de primavara si eventual vara, pentru rarirea coroanei si asigurarea aspectului si greutatii dezvoltarii necesare arbustului.

Materialul saditor poate consta fie in seminte, iar fructele sunt obtinute in 2-3 ani, fie in butasi, fructificarea fiind posibila in acest caz inca din primul an.

Cristian Popa a produs initial plante din seminte. "Ulterior am inceput sa le produc din butasi, acesta fiind un procedeu de inmultire net superior, cu rata de fructificare de 100% din primul an. In plus, se pastreaza trasaturile plantei - mama", explica fermierul, care comercializeaza, totodata, plante goji din productie proprie, conform informatiilor de pe http://cristianpopapopa.blogspot.ro/.

Prin urmare, nu putem vorbi inca de cantitatea de fructe obtinuta decat de anul acesta sau anul viitor, cand spera sa obtina minimum 50-100 kg fructe proaspete la cei 100 de arbusti.

Primele comenzi si profitul estimat din vanzarea fructelor

"Castigul estimat este in primul rand sanatatea, iar, daca ne referim la bani, am fost sunat de la un laborator farmaceutic care dorea sa achizitioneze fructe proaspete produse in Romania", a precizat Cristian Popa.

Avand in vedere faptul ca pretul minim al unui kilogram de fructe goji este 60 de lei, iar in viitorii doi ani este asteptata o productie de minimum 50 -100 kilograme, costurile initiale infiintarii plantatiei vor fi acoperite, iar in anii trei si patru se poate vorbi si de profit pentru vanzarea de fructe goji, preconizeaza fermierul.

Regulile de baza in aceasta activitate sunt, in opinia lui Cristian Popa, placerea de a cultiva plante, rabdare suficienta si munca, dar si apa pentru o productie de fructe buna.

Despre cultura de goji

Goji este un arbust peren rezistent si nepretentios, care prefera zonele cu grad total de expunere solara si un grad moderat de umiditate a solului, rezistand si la seceta excesiva si soluri nisipoase. Productivitatea plantei este maxima in solurile bine drenate, dar cu umiditatea necesara.

Cresterea de goji nu este dificila, aceasta rezistand cu succes la temperaturi scazute de -23 grade Celsius (in primii doi ani) si pana la -30 dupa aceea. Temperaturile maxime suportate sunt de pana la +38, +40 grade Celsius.

Goji incepe sa infloreasca cel mai devreme in mai si sa rodeasca din iunie pana in noiembrie, in functie de soi, avand in acelasi timp boboci, flori, fructe verzi si fructe coapte.

Pentru plantele cu o vechime mai mare de cinci ani, rodul ajunge la 2 kilograme fruct proaspat/planta.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Comentarii
Poza popa cristian
popa cristian
rank 1
http://cristianpopapopa.blogspot.ro