Agentia Domeniilor Statului vrea sa cumpere terenuri agricole pentru a le concesiona

Luni, 27 Iunie 2011, ora 08:20
2479 citiri
Agentia Domeniilor Statului vrea sa cumpere terenuri agricole pentru a le concesiona
Foto: bloombiz.ro

Agentia Domeniilor Statului (ADS) a propus Ministerului Agriculturii un proiect himera, asa cum il descriu sindicalistii.

ADS intentioneaza sa cumpere terenuri agricole de mici dimensiuni de la tarani, pe care apoi sa le comaseze in suprafete mari si foarte mari. Aceasta din urma vor fi oferite spre concesiune investitorilor straini, scrie Financiarul.

Presedintelui ADS, Radu Cristescu, sustine ca suprafata care ar putea fi achizionata atfel ar insuma 700.000 de hectare de teren arabil.

Sindicalistii spun insa ca proiectul nu este unul fezabil si il catalogheaza ca fiind o himera.

"Comasarea terenurilor mici este o himera. Ceea ce face conducerea ADS nu este decat un joc de imagine si o cale de a cheltui, aiurea, bani de la bugetul statului. Practic, in acest moment este imposibil sa achizitionezi parcele mici invecinate pentru a le comasa. Dintre micii proprietari multi nu doresc sa vanda terenul agricol. Este, deci, o operatiune care ar dura foarte mult timp, pentru ca trebuie sa-i lamuresti pe proprietari. Apoi, de unde bani pentru asa ceva? In prezent, statul nu are bani pentru a returna TVA din agricultura.

Ma refer aici la cei corecti, care asteapta luni bune pentru a intra in posesia banilor. Si, atunci, de unde fonduri pentru a achizitiona 700.000 de hectare? Vreau sa va mai precizez un lucru: in acest moment sunt multe persoane fizice care doresc sa cumpere de la micii proprietari parcele pentru a le comasa si a ajunge la o suprafata unitara de, sa spunem, 50 de hectare. Cum poate crede ADS ca va realiza asa ceva avand o asemenea concurenta? Este cert ca astfel de afirmatii nu pot veni decat de la cineva care nu cunoaste realitatile din tara", a declarat Tudor Dorobantu, vicepresedintele Agrostar.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#proiect ads teren agricol comasat, #sindicalisti proiect himera ads , #agricultura