Agricultorilor le e aproape imposibil sa faca afaceri in Romania - Care sunt piedicile Interviu

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:03
4118 citiri
Agricultorilor le e aproape imposibil sa faca afaceri in Romania - Care sunt piedicile Interviu

Consilierul prezidential pe probleme de agricultura, democrat-liberalul Adrian Radulescu, a vorbit despre problemele pe care le intampina fermierii romani in obtinerea unor finantari pentru proiectele lor.

In plus, el a precizat, in interviul acordat Ziare.com, ca nu sunt probleme la culturi, astfel ca nu preconizeaza scumpiri majore la alimente.

Radulescu ne-a mai vorbit si despre cauzele crizelor alimentare din ultima perioada, apreciind ca declaratiile neclare ale oficialilor de la ANSVSA si Ministerul Agriculturii au dus la "explozia" mediatica.

Care este situatia fondurilor europene la agricultura?

Problema fondurilor europene la agricultura este finantarea. Din pacate, bancile nu vor sa finanteze start-up-uri, chiar daca au garantii de 80% de la Fondul de Garantare, chiar daca primesc 50-60% sume nerambursabile, bancile sunt foarte reticente chiar si in acest cazuri.

Si atunci, care ar fi problema? De ce nu vor? De unde vine aceasta reticenta?

Reticenta vine de la faptul ca e mult mai usor sa creditezi statul fara niciun risc, cu dobanzi bune, decat sa dai bani in agricultura, pe termen lung, mai ales ca acesti bani se intorc greu si le creeaza un mare disconfort bancilor.

Agricultura va reusi sa traga in sus economia asa cum a facut in 2011?

Agricultorii au o vorba: cat timp e pe camp, e iarba, cat e in hambar, e productie. Momentan, vorbim de iarba, mai trebuie sa treaca prin multe etape ca sa ajunga la productie: faza de burduf, fructificare, coacere, depozitare. Asa cum arata in prezent, e bine, dar ar fi prematur sa facem o prognoza, pentru ca e prea devreme.

Care sunt cele mai mari probleme ale agriculturii in acest moment?

Problema cea mai mare este organizarea slaba a agricultorilor din punct de vedere economic, pentru ca ei nu desfac si nu comercializeaza productia impreuna, ei se aprovizioneaza individual si asta inseamna costuri majore.

A doua problema este piata, care este greu stapanita de mari increderi si care ei fac pretul, lipsa depozitelor, pentru tot felul de materie bruta, silozuri pentru legume si fructe etc.

In plus, ne mai afecteaza si lipsa creditului ieftin, ca sa spun asa, nu e vorba de cel subventionat. Creditul in Romania nu este ieftin si agricultorii de la noi concureaza pe piata cu cei din alte tari, care iau bani cu dobanzi de 3-4%, spre deosebire de ai nostri, care iau cu 12-14%.

Care este situatia actuala a culturilor?

Culturile sunt cum ar trebui sa fie in aceasta perioada, sunt normale, nu avem probleme, ele nu au avut de suferit din cauza schimbarilor climatice. Speram intr-o incalzire usoara a vremii, iar ele se vor dezvolta normal. Ramane de vazut ce se va intampla, insa momentan sunt conditii prielnice pentru devoltarea culturilor de vara.

Deci nu vom avea scumpiri majore in perioada urmatoare?

Nu, se va intampla acest lucru doar daca sunt afectate de ce se intampla pe plan international, adica daca in alte parti va fi lipsa de cereale, iar piata va creste, atunci se va resimti si la noi. Altceva nu.

Cum s-au gestionat de catre autoritati crizele alimentare?

Am demonstrat ca nu stim sa stapanim situatiile de criza, din pacate reactiile noastre au fost fie cu balbaieli, fie nu au fost clare, interventii care au facut mai mult rau decat bine. Din pacate, nu am stiut sa gestionam asta.

De unde a pornit "bomba" laptelui contaminat cu aflatoxina (Opinii)

Sa se teama romanii de o noua criza, in apropierea Pastelui?

E greu de prognozat, eu cred ca nu, pentru ca am invatat din greseli. De fapt, lipsa de experienta a celor de la ANSVSA si a Ministerului Agriculturii au determinat acest lucru.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...