Agricultura, in pragul falimentului din cauza secetei

Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:09

   

Agricultura, in pragul falimentului din cauza secetei
Din cauza secetei din ultima perioada, agricultura este in pericol, iar daca nu ploua in urmatoarele zile 90% dintre culturile de primavara vor fi distruse complet, spune Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR.

"Daca ploua in urmatoarele zile, mai salvam ceva, daca nu, 90% din culturile de primavara, si aici ma refer in special la floarea-soarelui si porumb, vor fi distruse complet. Deja 50% din culturi sunt compromise definitiv. In aceste conditii, agricultura noastra o sa intre in faliment", a declarat Baciu pentru Bursa.

El a precizat ca productia de rapita si grau este mai mica cu 50% si ca suntem aproape de situatia din 1950, ceea ce este tragic pentru agricultura.

"Aceasta este realitatea si noi am facut apel catre autoritati. Acum lucram la o scrisoare pe care o vom trimite domnului Ponta. (...) Este dezastru, ne apropiem de situatia care era in 1950. Vrem sa se instituie starea de urgenta", a adaugat acesta.

Baciu a adaugat ca situatia din Galati, Vaslui, Tulcea si Iasi este "catastrofala".

Miercuri, inainte de a pleca la Bruxelles, premierul Victor Ponta a solicitat ministrilor Agriculturii, Finantelor si Economiei sa ii prezinte solutii de sprijinire a agricultorilor in perioada de seceta.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2062 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ironIQ
rank 4
Nu a venit nimeni de la oras
sa fure dalele de pe canalele sistemului Covurlui in 1990.
Investitia era peste 80% gata dar faramitarea propietatii a facut complet inviabila irigarea acestora.
Acum tot taranul are un petec de Sahara.
RN
rank 5
Și țevile sistemelor mobile de irigație...
Le mai țineți minte? Kilometri de țeavă de aluminiu cu aspersoare răspindite peste tot. Au dispărut de ziceai că se evaporă metalul. Tot așa a dispărut orice era bază materială in fostele CAP-uri. In loc să le folosească, le-au vindut pe doi lei. Acum se pling că n-au apă, n-au adăposturi pentru animale și n-au silozuri și vor să vină statul să "le dea".
MARI
rank 5
Si ce treaba are guvernul?
Anul trecut, Porumboiu, se lauda ca a avut un profit de 30 milioane euro si acum se vaita.Anul trecut a impartit profitul cu guvernul?Culturile agricole se asigura impotriva calamitatilor, sa intelegem ca nu au avut asigurare?Ne plangem ca nu avem bani de pensii si salarii si il despagubim pe Porumboiu, pe Niculae, Culita Tarita si alti miliardari?
fisherking
rank 5
Agricultura se duce pe copca din urmatoarele motive:
1. Distrugerea sistemului de irigatii construit in perioada "comunista"
2. Adoptarea hibrizilor produsi de diverse corporatii, in detrimentul semintelor locale, care asigurau perenitatea in conditiile unor investitii reduse.
3. Incurajarea mono-culturilor pe suprafete mari, ceea ce a dus la sacrificarea biodiversitatii care ar fi asigurat durabilitate agrochimica
4. Explozia folosirii pesticidelor, adica introducerea de petrol rafinat sub diverse forme in pamant
5. Lucrari agricole lipsite de sens, dar executate cu obstinatie. Aratul, de exemplu, contribuie decisiv la pierderea de catre sol a structurii necesare cresterii vegetale.
6. Acordarea de permisiuni si subventii catre o multime de habarnisti, transformati peste noapte in fermieri. Nu au notiuni elementare de agricultura, dar spera sa dea tun dupa tun. Nu ar fi trebuit sa se permita oricui practicarea agriculturii, fara macar un test prealabil.
7. Sistemul de tepe pastorit de guvernele Romaniei din ultimii 22 de ani. "Arderea" TVA la cereale si tepuirea sistematizata a furnizorilor locali de input-uri a stavilit orice intentie de a investi in mod real in acest sector.
8. Incurajarea prin subventii si prime de import sau export a unei adevarate armate de intermediari, care acum dicteaza preturile si conditiile de livrare ale produselor agricole, limitand posibilitatile fermierilor adevarati de a-si exercita ocupatia in conditii rezonabile.
9. Facilitarea accesului la mecanizare si chimizare excesiva pentru "dementii" descrisi mai sus.
10. Devalizarea si distrugerea tuturor facilitatilor de cercetare din Romania, fapt care ne pune in situatia de a folosi in permanenta solutii occidentale, scumpe si lipsite de eficienta (vezi hibrizii rezistenti la gliphosat-ul din RoundUp).
11. Cedarea pe sume ridicole a bazelor de receptie catre corporatii gen Cargill, Ameropa, etc.
Toate acestea se refera exclusiv la agricultura cerealiera. Jaful din legumicultura, pomicultura, viticultura, zootehnie, piscicultura, e mult mai infiorator si riste sa transforme una dintre cele mai inzestrate tari din Europa intr-o paria infometata a continentului. Iar romanii se duc la vot ragaind a parizer unguresc si coca cola. Long live mcdonald's!
BOGGY STYLE
rank 1
FII Coerent !!!
Punctul 4 si punctul 11 intra in contradictie...profanii s-ar putea sa nu si dea seama ... stii diferenta intre folosirea glifosatului si a unei tehnologii impuse de multinationalele din crop-protection !?! o seara placuta !!!:)
fisherking
rank 5
As spune ca sunt complementare...
... nu ca intra in contradictie. Cat despre intrebarea dvs, nu-i vad obiectul, round-up e vandut de Monsanto, care din ce stiu chiar a initiat clubul pe care l-ati mentionat. Iar round-up e doar o denumire comerciala pentru gliphosat. De altfel, gliphosat-ul, un erbicid pelicular total, se vinde in lume sub o multitudine de denumiri comerciale, dar toate au aceeasi cantitate de substanta activa si acelasi excipient, nu difera practic cu nimic. Daca gresesc, va rog sa ma corectati. O seara frumoasa!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor