Cine este de vina pentru nefinalizarea canalului Siret Baragan? - Interviu Video Ziare.com

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 16 Mai 2011, ora 07:26
4134 citiri
Cine este de vina pentru nefinalizarea canalului Siret Baragan? - Interviu Video Ziare.com
Foto: mondonews.ro

Statul roman va trebui sa dea cele 3,6 miliarde de euro pentru terminarea canalului de irigatii Siret - Baragan, daca nu va gasi investitori dispusi sa faca acest lucru. Ministerul Agriculturii isi face "mea culpa" pentru faptul ca in 25 de ani nu s-a reusit finalizarea acestuia.

Intr-o discutie cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, acesta a declarat ca spera ca investitorii care vor finaliza canalul sa fie chinezi. Acesta spune ca proiectul inceput pe vremea lui Ceausescu nu s-a finalizat din simplul motiv pentru ca nu i s-a acordat atentie.

Intre timp ce ne chinuim cu saparea unui canal care ar putea iriga intreg Baraganul, iar ministrul spune ca sistemul de imbunatatiri financiare face orice numai imbunatatiri funciare nu. Acesta are pierderi de pana la 60 de miliade de euro (50% din PIB-ul Romaniei)

Cine este vinovat pentru intarzierea cu 25 de ani a constructiei acestui canal?

Noi, ce de la Ministerul Agriculturii suntem vinovati. In prima saptamana cand am venit aici am cerut documentatia pentru acest canal (n.r. - Siret - Baragan). Daca discutam serios despre obiective mari, in Romania, cum sunt irigatiile si apa si ceea ce inseamna stabilitate si folosirea acestui potential natural atunci de asta ar trebui sa ne ocupam.

Cat de important este acest proiect pentru Romania?

Dupa parea mea nici hidrocentralele nu sunt la fel de importante precum acest obiectiv. Pentru ca asta ma va ajuta sa dau stabilitate productiei si sa ieftinesc serviciul de irigatii si apa pentru 700.000 de hectare, practic cate am la aceasta data in functiune.

Daca vreau sa reinnoiesc pe langa cele 80.000 de hectare amenajate, atunci pana la 700.000 ha, imi este deschisa calea unei actiuni exceptionale pe langa ceea ce inseamna utilizarea secundara a facilitatilor pe care le creeaza acest canal Siret-Baragan.

Ce alta folosinta ar mai putea avea respectivul proiect, in afara de irigare?

Lucrarile la canal, partea te proiectare inca mai poate fi regandita avand in vedere ca are potentia de a-si mari capacitatea de preluare a apei din Siret si te-ai putea duce cu el pana la Prut. Asa ai rezolva nu ai mai avea probleme de inundatii pe zona Galati, Braila, pentru ca acesta ar putea prelua o parte din apa.

Ce se va intampla daca nu veti gasi investitorii de care este nevoie pentru terminarea canalului?

Mai mult cred ca statul roman ar trebui sa continue cele 5 etape (n.r. - de construire a celor 190 de km de canal) in care sa le finanteze. Sa nu uitam ca pe primii 50 de km sunt deja facute extrem de multe dintre structurile canalului. Deci avem deja o zona pe care ar trebui sa continue modernizarea si in acelasi timp sa o pui in functiune pe bucati.

Problema canalului depinde foarte mult de curajul de a aborda partenerii. Cred ca am colabora foarte bine cu investitorii chinezi. De ce sa ma feresc de ei? S-ar putea intra foarte bine intr-un sistem de relationare cu ei, mai ales ca au si sursele de finantare si au fost si oferte.

Daca ar veni chinezii sa ne construiasca acest canal in cat timp credeti ca l-ar termina?

Din cate stiu eu, lor nu le ia foarte mult sa termine o lucrare. Si asta s-a vazut in proiectele lor care sunt mult mai mari si mai complexe decat ce avem noi, spre exemplu, tunelul peste Yangtze. Daca prelungim foarte mult lucrari nu iesim decat in pierdere.

Nu sunt cam putini kilometri functionali (n.r. - 5,7 km) din cei 190 km?

Ba da pentru ca nu li s-a mai acordat atentie. Sa nu uitam ca mai avem un alt mare proiect, cu o complexitate poate ceva mai mare decat a acestuia, canalul Dunare - Bucuresti. Asta din cauza unor specialisti care s-au blocat, specialisti pe care nu vreau sa-i numesc.

Cu sistemul de imbunatatiri funciare cum stam?

Pierderile care s-au inregistrat in sistemul de imbunatatiri funciare, si acolo avem cea mai mare obtuzitate, se duc undeva intre 18 si 60 de miliarde de euro. Asta este marea pierdere a Romaniei dupa 1990. Este o chestiune care este evidentiata si in raportul comisiei parlamentare la capitolul irigatii.

Pana la aceasta ora pe mine ANIF nu m-a convins ca doreste cu adevarat o viziune asupra sistemului de imbunatatiri funciare din Romania. Spre exemplu, gestionam de cativa ani buni peste 1,5 milioane de hectare care nu au acoperire (n.r. - sisteme de irigatii), deci acestea au fost scoase din utilizare. Ca e bine, ca e rau, sa judece altii. Eu le-am gasit aici si nu inteleg de ce trebuie sa am costurile aferente acestora. Sunt proceduri care trebuie urmate, acestea (n.r. - sistemele de irigatii) ar putea fi duse la casare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#canalul Siret Baragan, #Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara , #agricultura