Ziare.com

Amenda de 60 de euro pentru fiecare hectar de teren necultivat

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 20:39

   

Amenda de 60 de euro pentru fiecare hectar de teren necultivat
Proprietarii de terenuri nelucrate care nu ingrijesc si nu curata suprafetele detinute vor fi amendati cu 50-60 de euro pe hectar, anunta ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Nu este o problema simpla. Foarte multi au vorbit de impozitarea terenurilor. Nu! Impozitarea este legata in primul rand de cadastru. Pentru ca nu poti sa pui acelasi impozit pe un teren saratura, chiar daca este localizat langa Braila, si cernoziomul de la Fundulea", a afirmat ministrul, care considera ca o mare problema a agriculturii romanesti este reprezentata de cele trei milioane de hectare de teren necultivate.

In ceea ce priveste o taxa de penalitate pentru cei care nu ingrijesc aceste terenuri, o astfel de prevedere a fost stipulata deja printr-o ordonanta din anul 1995.

"Tot cadrul acesta am vrea sa-l revedem, am vrea sa revedem si procedurile din tarile europene si sigur, impreuna cu Ministerul Finantelor am vrea sa gasim solutia, si este clar ca se va ajunge la aceasta taxare, care se refera nu numai la terenurile din extravilan, ci inclusiv intravilan. Nu se refera doar la terenurile private, ci si la cele proprietate publica, pentru ca daca te duci pe rambleurile de cale ferata si pe terasamente si nu numai..." a mai spus el, intr-un interviu pentru MEdiafax.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Amenzile ar putea fi stabilite, potrivit ministrului, la un cuantum egal cu subventia pe care o primesc agricultorii pe suprafata de teren, respectiv 50-60 de euro pe hectar.

La capitolul productie de grau, Tabara sustine ca scriptic este in jur de 5,7 milioane de tone.

"Am primit datele privind calitatea panificabila a acestei productii, si anume circa 40% este grau de foarte buna calitate pentru panificatie, vreo 10-15% este grau bun si circa 10-15% este la nivel acceptabil. Asta inseamna peste 60% din productie", a adaugat Tabara.

Intrebat daca productia este suficient, ministrul Agirfculturii sustine ca este de ajuns atat din punct de vedere al cantitatii, cat si al calitatii.

"Dar asta nu insemna ca vom exporta grau pe de o parte si vom importa pe de alta. Eu sunt recunoscut prin faptul ca una dintre marile probleme pe care le-am controlat in perioada in care am fost ministru au fost importurile. Am fixat cote foarte mari la importurile unor produse pe care noi le puteam produce foarte usor", a adaugat Tabara.

Cu privire la o posibila majorare a pretului painii, Valeriu Tabara a refuzat sa faca o estimare.

"N-as putea sa va spun acum. Am avut o discutie cu Aurel Popescu, presedintele Rompan, am dat sa mi se faca o analiza si este cert ca exista o aplatizare a preturilor si la materia prima si pe masura ce se vor echilibra chestiunile de piata, pretul sa se aplatizeze la un anumit nivel. Nu cred insa ca pretul painii poate creste foarte mult, avand in vedere ca o crestere de pret poate insemna un consum redus", a declarat el.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2890 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si propun si eu

60 amenda/oficial pentru fiecare milion de lei din deficitul bugetar. Sa vad au fraierii?

 

amenzi

dupa ce l-au desfiintat pe taran acum ce mai vor. pai l-ar cultiva si l-as cultiva si eu da unde sa comercializezi frate ca oriunde mergi n-ai acces. ori esti constrins de tiganime ori de legi. vor sa scoata tara din criza cu amenzile de la tarani

 

Corect

Cine mi-a mai citit comentariile stie ca nu-i iubesc deloc pe portocalii. Insa, aceasta masura mi se pare binevenita. Dupa ce s-au luptat actualii proprietari de terenuri agricole sa desfiinteze fostele IAS si CAP, distrugand orice forma organizata de exploatare a pamantului. Sute de mii de hectare stau in paragina, dar taranu e proprietar. Cine nu e in stare sa lucreze pamantul sa-l predea la stat, daca nu, sa plateasca nu 60 de euro pe an, ci 1000 sau mai mult. Nu suntem in postura sa facem mofturi si figuri si sa injuram continuu pe cineva care nu ne da de pomana. Ati vrut pamant, vi s-a dat pamant. Acum lucrati-l, nu asteptati sa vina cineva sa va faca curatenie si sa vi-l faca profitabil.

 

Asta e o màsurà f bunà, insà ca sà fie eficientà tb dat un credit 0% pt cumpàrarea de utilaje agricole, ba chiar subventionatà activitatea mai mult ....

Nu e admisibil ca o tarà ca Romània care are numai teren fertil, nici un pic de deshert, sà importe 80% hranà .... insà dacà màsura asta nu e dublatà si de celelalte pe care le-am precizat , oamenii vor vinde ( pt cà nu pot lucra) si se vor aduna sute de ha in càteva màini, ori nu àsta e interesul ... veti avea multi iobagi muritori de foame si càtiva proprietari care o sà cultive CE VOR EI , chiar si rapità pt ulei de motor, si voi ce o sà màncati ???

 

Zero

Ce sa-i faci ...si taranul asta munceste un an si se alege cu nimic multumita speculantilor din piete si alte lanturi de magazine care ofera preturi de nimic! O lege asa ca macar 75% din produsle agricole sa fie Made in Romania nu s-ar putea, sau macar sa respectam legile in vigoare si marfa sa fie UE si cu calitate UE, daca tot avem preturi duble fata de Italia!!!

 

Cifrele pe care le spun eu sunt de verificat pt cà nu-mi amintesc exact, dar s-ar pàrea cà tàranii ro sunt subventionati in jur de 80€/ha , iar cei francezi de ex in jur de 350€/ha ca sà cultive

de asta tàranii nostri nu pot produce nimic .... ( !!!!)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor