Ziare.com

AP: Balcanii, loviti de cea mai grava seceta din ultimele decenii

de Florin Necula
Vineri, 24 August 2012, ora 00:30

   

AP: Balcanii, loviti de cea mai grava seceta din ultimele decenii
Regiunea Balcanilor este afectata de cea mai grava seceta din ultimele decenii, pe masura ce incendiile de vegetatie distrug padurile, raurile seaca, iar culturile agricole se ofilesc pe terenurile arse. In plus, exista si probleme cu aprovizionarea cu energie electrica.

Dupa cea mai grea iarna din ultimele decenii, sud-estul Europei se confrunta cu cea mai calda vara si cu cea mai grava seceta din ultimii aproape 40 de ani, transmite agentia Associated Press.

Temperaturile medii aflate la niveluri record au devastat culturile, au afectat legumele, fructele si productia de energie electrica, intr-o regiune care este si-asa greu lovita de criza economica globala.

Anul acesta, fermierii din Blacani se uita spre cer pentru ajutor, mai scrie sursa citata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In Romania, exporturile de fructe de padure au fost lovite de seceta, iar micii fermierii nu au mai putut produce cantitatile de fructe de care aveau nevoie pentru a le exporta in Germania si in alte state Occidentale. Productia de fructe de padure a scazut dramatic, de la 100 de tone anual, la 10 tone.

Efectele secetei se vad si asupra raurilor mici si a lacurilor din zona, unde nivelul apei a scazut la numai cativa centimetri.

Lipsa de apa a afectat si productia centralelor hidroelectrice din Serbia, Bosnia si Macedonia, provocand un import al energiei electrice. In plus, autoritatile din Macedonia au avertizat ca si rezervele de apa potabila sunt in pericol.

Rauri din Bosnia si din Kosovo, precum si unele lacuri din Serbia au avut de suferit din cauza lipsei precipitatiilor, a secetei si a temperaturilor ridicate.

Sute de hectare de padure au fost distruse in Bosnia, Serbia, Croatia si Macedonia, iar unele incendii izbucnite la granita Serbiei cu Kosovo au scapat de sub control din cauza minelor terestre ramase acolo din timpul razboiului din 1999.

Totodata, culturile de cartofi si de porumb sunt printre cele mai afectate in tarile din fosta Iugoslavie, iar sistemele de irigatie, majoritatea lor construite in perioada comunista, nu mai pot face fata, lasand mare parte a terenurilor agricole la mila naturii.

Nu in ultimul rand, autoritatile din Bulgaria au interzis vaselor cu mare incarcatura sa navigheze pe mai multe sectoare ale Dunarii, iar recent un vas cu 100 de turisti la bord s-a impotmolit in apropierea orasului Svishtov, din cauza nivelului scazut al apelor Dunarii, ambarcatiunea fiind apoi remorcata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2019 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A venit vremea să ne luăm țara in bună grijă și administrare !!!!!!!

Soluții sunt atata timp cat este apă. Nu avem conducători potriviți.

Rezultatele din agricultura romanească, la fel ca cele din alte domenii, se datorează unor conduceri postdecembriste care se califică mai degrabă ca niște conduceri ale distrugerii și jafului național. Aceste fapte demonstrează că cei ce au condus, ori nu sunt cei potriviți pentru a conduce, ori sunt foarte "potriviți și pricepuți", in scopuri contrare intereselor cetățenilor romani și al țării noastre - Romania. Toate acestea au putut fi posibile pentru că poporul roman, in cea mai mare parte a lui, a avut incredere in clasa politică postdecembristă, care "a promis marea cu sarea", știind foarte bine că "paleativele" materiale, oferite unei mese critice de votanți, le va asigura incă un mandat la putere și electorii mai elevați pot fi aduși in situația să creadă că "la așa popor, așa conducători"și "uite așa, lucrurile pot merge și așa". Totuși, mai apare cate o "secetă" in toate,lucrurile ne-mai putand merge așa. Mulți dintre noi,am invățat exercițiul democratic, avem incredere in potențialul creativ de bunăstare al poporului roman și al Romaniei, ca stat demn și ca actor important al Uniunii Europene și al economiei globale.
Pentru ca aceste deziderate să se poată intampla, TREBUIE SĂ NE LUĂM ȚARA IN GRIJĂ ȘI BUNĂ ADMINISTRARE !!!
Adevărata schimbare, trebuie să se facă in primul rand cu acceptarea schimbării a fiecăruia dintre noi, fiecare avand determinarea necesară de a o face după 23 de ani de speranțe deșarte, promisiuni și uzurpare a drepturilor noastre legitime - acela de a trăi intr-un stat de drept,democratic ce garantează exercitarea neingrădită și in intregime a drepturilor și libertăților noastre,intr-o economie socială de piață, ce asigură un mediu economic sănătos, prietenos și stimulativ, unde resursele intreprinzătorilor mici și mijlocii nu sunt "subțiate", atat cat trebuie ca să nu se poată dezvolta. Trebuie creeată o economie pe modelul economiei sociale de piață in care fiecare cetățean să aibă șanse reale de manifestare economică și ca rezultatele muncii lor să asigure bunăstarea de orice fel a lor și familiilor lor. Acest fapt se poate face foarte bine, dacă sunt creeate instrumentele adecvate de funcționare ale unei economii competitive, ancorată in timp și oamenii sunt lăsați să muncească, pentru a face profit și a putea fi solidari cu semeni lor, fiind astfel buni contributori la nevoile generale și buni cetățeni activi.
Oameni noi și vechi in politică, dar capabili și eficienți, sun chemați azi, mai mult ca oricand să vină, avand "vehiculul" politic necesar, partidul, pentru a creea adevărata alternativă politică și in stare să ofere conducerea de care are nevoie țara noastră.
Uniunea Populară Social Creștină.
caleadreapta.iancu@gmail.com

Noi, cu noi !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor