Ministrul de Externe Teodor Bancoschi atrage atentia asupra faptului ca exista un interes al strainilor pentru terenurile romanesti, inca ieftine, motiv pentru care ar trebui sa fim atenti si sa facem mai mult concesiuni decat vanzari.
"Am discutat cu multi omologi despre faptul ca exista o sete de pamant fertil, exista multe tari bogate care au o problema imensa de apa si alimente si care sa orienteaza spre noi piete pentru a investi. Interesul fata de terenul ecologic din Romania este foarte mare, ma deranjeaza putin acest apetit pentru terenurilor romanesti. Pamantul de la noi este inca ieftin si exista riscul de a ne trezi cu cat mai multi proprietari straini. Trebuie sa fim foarte atenti ce le cerem celor interesati sa cumpere teren, ar trebui sa se faca mai mult concesiuni decat vanzari. Am semnalat acest risc pentru ca il vad, a aparut deja si trebuie sa ii punem o frana", a explicat ministrul de Externe, citat de Romania Libera.
Ministrul a subliniat faptul ca agricultura si energia sunt in centrul oricarei politici vizionare care pot conduce o tara spre o dezvoltare viabila.
"Cunoastem problemele structurale din Romania: subfinantare, fragmentarea propietatilor funciare, dar si absenta unei clase de fermieri. De aceea, un obiectiv politic pentru guvern este sa intareasca dezvoltarea rurala cum ar fi stimulare revenirii unor specialisti in sectorul rural. Sa consolidam agricultura si sa crestem productivitatea", a mai declarat ministrul de Externe.
La randul sau, Valeriu Steriu, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Agricultura, spune ca statul roman va cere Comisiei Europene extinderea cu inca trei ani a termenului dupa care strainii pot cumpara direct teren agricol in Romania.
Exista tari precum Ungaria sau Lituania care au cerut prelungirea acestei interdictii si au obtinut un rezultat favorabil. Si noi vrem sa marim interdictia cu trei ani pentru ca abia din 2017 strainii sa poata cumpara teren in Romania", a declarat Steriu.
"Uniunea Europeana a Regiunilor, planul Noii Ordini Mondiale "
Ocupati cu... Vezi tot