Basescu vrea pact pe agricultura cu toate partidele - Care e cea mai mare problema a Romaniei

Luni, 01 Iulie 2013, ora 17:23
2716 citiri
Basescu vrea pact pe agricultura cu toate partidele - Care e cea mai mare problema a Romaniei

Presedintele Traian Basescu a facut un apel, luni, la toate partidele pentru dialog si consens politic in legatura cu semnarea unui pact pentru agricultura, insistand asupra faptului ca acest sector are un potential urias pentru populatia Romaniei.

"In sfarsit s-a terminat o munca ce tine de trei ani. Va marturisesc ca, de o saptamana de cand am primit raportul, l-am citit si impresioneaza prin acuratetea cifrelor utilizate, in diagnosticul pus agriculturii si industriei alimentare, dar si prin solutiile pe care le da.

Este un document care, dupa parerea mea, dincolo de a fi un excelent documentar si o radiografie excelenta a agriculturii romanesti, ne da si o perspectiva. (...) In opinia mea, este cel mai bun document strategic pentru agricultura si industrie alimentara si spatiul rural care a fost produs dupa Revolutie", a spus seful statului, la prezentarea Raportului Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii.

Traian Basescu a insistat asupra faptului ca raportul nu trebuie sa zaca in biblioteca, ci sa fie pus in aplicare.

"Invit toate partidele ca, dupa ce se finalizeaza procesul de adoptare a acestui raport, sa semnam cu totii, partide si institutii, producatori si beneficiari, sa semnam Pactul pentru agricultura. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru ca toata munca Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune pana in 2030, avand ca fundament exercitiul bugetar 2014-2020 al UE", a punctat seful statului.

De asemenea, el s-a declarat surprins de resursele cuprinse in document, care provin atat din subventiile de la Guvern, care ar trebui marite in urmatorii ani, cat si din Politica Agricola Comuna (PAC), adoptata recent de Uniunea Europeana, despre care comisarul Dacian Ciolos a precizat ca va aduce mai multi bani fermierilor romani.

Victorie pentru Romania - Ciolos obtine mai multi bani pentru agricultori

In plus, seful statului a calificat drept "impresionanta" zona de dezvoltare rurala si de analiza a resurselor umane, care cuprinde solutii pentru a crea competente in scolile cu profil agricol.

"Este o problema pe care o stim cu totii: faramitarea extrem de ridicata si polarizarea agriculturii - 0,3% din ferme acopera 49% din suprafata agricola. Mai e si problema legata de lipsa de incredere a asocierilor micilor fermieri si documentul arata solutiile pe care putem sa le adoptam si sa stimulam micii fermieri sa se asocieze pentru a beneficia de resursele financiare de la UE si buget", a adaugat Basescu.

Spre final, el a mentionat ca raportul este si un semnal de alarma, in conditiile in care agricultura romaneasca poate hrani populatia, insa acest lucru nu se intampla.

Raportul Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii va fi pus in dezbatere publica timp de 30 de zile, iar apoi va fi adoptat in forma finala.

"Prin atingerea obiectivelor, Romania ar putea sa exporte produse alimentare in valoare de la 40-50 miliarde de euro", a spus seful statului, adaugand ca in 2012 toate exporturile Romaniei au fost de 53 de miliarde de euro.

Ce prevede documentul

Documentul publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale reprezinta elaborarea unei viziuni si a unor obiective strategice pentru perioada 2014 - 2020 referitoare la optiunile politicilor publice nationale si prevede urmatoarele:

- garantarea securitatii si sigurantei alimentare, prin asigurarea integrala a necesarului intern de produse alimentare de calitate imbunatatita si a unui excedent, fata de consumul alimentar intern, disponibil pentru export;

- asigurarea echilibrului ecologic durabil pe termen lung al spatiului rural, prin investitii publice, public-private sau private in lucrari de infrastructura de protectie si echipare a teritoriului;

- conservarea si protejarea resurselor naturale regenerabile (solul, apa, aerul, biodiversitatea) si utilizarea durabila a resurselor naturale agricole, in primul rand a solului, conservarea biodiversitatii, aplicarea politicilor de atenuare a efectelor schimbarilor climatice;

- consolidarea exploatatiilor agricole, modernizarea tehnologiilor si ameliorarea generala a activitatilor agricultorilor;

- stimularea formarii exploatatiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrangerea treptata a exploatatiilor agricole de subzistenta;

- dezvoltarea teritoriala echilibrata a economiei rurale agricole, extinderea IMM-urilor rurale agroalimentare si nonagricole si cresterea gradului de ocupare a populatiei rurale, prin angajarea si stabilizarea in rural, cu preponderenta a populatiei rurale active tinere;

- echilibrarea balantei alimentare (si de plati) romanesti si cresterea exporturilor agroalimentare romanesti;

- restrangerea zonelor rurale defavorizate si a saraciei rurale severe;

- compatibilizarea sistemului national de invatamant si cercetare stiintifica cu cel european, asigurarea unui parteneriat durabil al acestuia cu sistemul agroalimentar romanesc.

Pentru asigurarea securitatii alimentare nationale care garanteaza siguranta alimentara a populatiei, agricultura Romaniei trebuie sa se inscrie in urmatorii parametri de performanta:

- dublarea randamentelor agricole in urmatorii zece ani, comparativ cu deceniul 2000-2010;

- dublarea valorii productiei vegetale si animale in urmatorul deceniu, fata de cea din 2010;

- dublarea valorii productiei agroalimentare procesate fata de anul 2010;

- cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...