Cand trimite Romania propunerea pentru cele 8 miliarde de euro de la UE pentru agricultura

Duminica, 09 Martie 2014, ora 14:56
1613 citiri
Cand trimite Romania propunerea pentru cele 8 miliarde de euro de la UE pentru agricultura

Romania va trimite Comisiei Europene o prima varianta a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in jurul datei de 15 martie, a declarat George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Dupa finalizarea consultarilor cu actorii implicati in mediul rural din Romania, pe diverse domenii de activitate, vom da forma finala a PNDR 2014-2020, iar la sfarsitul saptamanii viitoare, in 15 martie, o sa-l transmitem la Bruxelles sub forma de prim draft, ca sa putem incepe dezbaterile tehnice.

Chiar daca nu au aparut inca regulamentele europene si nu putem trimite oficial programul, vrem sa incepem consultarile tehnice. Semnalele sunt ca vor iesi regulamentele in aprilie si speram ca pana la finele lunii aprilie sa avem o forma pe care sa o putem trimite oficial la Bruxelles pentru a putea fi aprobat programul cat mai rapid", a spus George Turtoi.

Acesta a precizat ca in aceasta saptamana au avut loc dezbateri pe aproape fiecare masura de investitii din program, iar dupa completari au fost supuse votului.

"In dezbaterile publice cu toti actorii implicati s-a discutat punct cu punct fiecare fisa de masura. S-au cerut adaugiri si completari din partea opiniei publice tehnice, iar pe urma s-au supus votului.

Am avut saptamana aceasta dezbateri pe fiecare masura din program, in jur de 10 dezbateri, dar in care au fost cuprinse toate cele 14 masuri din noul PNDR. Mai asteptam saptamana viitoare partea scrisa de propuneri, o sa le analizam, si, daca sunt fezabile, vor fi corelate cu tot ceea ce cuprinde fisa.

Nu o sa acceptam lucruri de fond, care nu pot fi supuse la vot, pentru ca nu vreau sa fie acuzat sub nicio forma ministerul ca a prins in vreo fisa doar o propunere de la un singur partener si nu a fost dezbatuta cu ceilalti", a explicat oficialul MADR.

O varianta "mult mai light" a PNDR

In opinia acestuia, Ministerul Agriculturii a realizat o varianta simplificata a PNDR, "mult mai light", intrucat Comisia Europeana va mai adauga o serie de detalii si nu isi doreste o varianta incarcata, asa cum este cea a programului actual.

De asemenea, Romania este pregatita sa deschida o prima masura din noul program a doua zi dupa ce apar regulamentele europene si dupa trimiterea variantei oficiale a PNDR, considera George Turtoi, iar acest lucru ar putea avea loc in luna mai, daca regulamentele apar in aprilie asa cum a promis Comisia Europeana.

Pentru eliminarea oricarui risc in cazul deschiderii unor masuri, reprezentantii MADR au obtinut acordul CE de a se axa pe regulamentul de tranzitie, care prevede posibilitatea de a lansa sesiuni cu regulile si prevederile programului actual, dar cu finantare din programul viitor.

Cele 8,015 miliarde de euro disponibile pe PNDR 2014-2020 vor fi orientate catre 14 masuri principale structurate pe trei directii: partea de produse vegetale si achizitie de utilaje, pe zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproductie, si pe dezvoltarea fermelor de familie.

Potrivit datelor MADR, pe actualul PNDR 2007-2013 s-a ajuns la un grad de absorbtie de aproape 68%, respectiv 6,3 miliarde de euro atrase din fonduri publice, din care 5,5 miliarde de euro sunt exclusiv bani europeni.

De asemenea, contractarea a ajuns la 94%, numarul contractelor active fiind de 86.100, in conditiile in care au fost scazute cele 2.900 de contracte reziliate.

Pana in prezent au fost evaluate 146.000 de cereri de finantare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Romania program dezvoltare rurala, #Romania Uniunea Europeana PNDR, #bani UE agricultura , #agricultura