Ziare.com

Ciolos: Romania trebuie sa isi valorifice potentialul agricol

Vineri, 04 Martie 2011, ora 17:32

   

Ciolos: Romania trebuie sa isi valorifice potentialul agricol
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat, vineri, la Bucuresti, ca nu e suficient ca Romania sa aiba potentialul de a hrani zeci de milioane de persoane, trebuie sa ajunga sa o si faca.

"Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru agricultura.

Eu raspund, din perspectiva mea, prin propunerile pe care le fac prin PAC, propuneri de care poate sa beneficieze si Romania. Si poate sa beneficieze foarte bine Romania, dar modul in care beneficiaza depinde de autoritatile ei. Si nu numai de ministru, sa stiti. Depinde si de modul in care se organizeaza agricultorii", a declarat Dacian Ciolos, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste cresterea pretului produselor agroalimentare, comisarul european a spus ca este vorba despre un fenomen care se manifesta global si care are doua aspecte: unul structural, legat de raportul dintre cerere si oferta, iar celalalt tine de volatilitate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Nu e numai in Romania, nu e numai in Europa, e o crestere globala a preturilor si devine o crestere structurala a preturilor. (...) E o problema care va trebui rezolvata prin cresterea productiei agricole la nivel global. Sunt si probleme care tin de informatia de pe piata privind cantitatile de produse alimentare existente, privind stocurile, privind modul in care stocurile sunt repartizate in lume. Sunt si anumite decizii luate de tari mari producatoare, cum a fost cazul Rusiei, Ucrainei - care stopeaza de la o saptamana la alta exporturile de cereale fiind cunoscute ca tari exportatoare de cereale importante.

Astfel de fenomene, in context global de cerere mai mare decat oferta, au impact global si asupra preturilor pentru ca stimuleaza tranzactiile, speculatiile cu produse alimentare. Mai sunt si motive care tin de transparentizarea si organizarea lantului alimentar. Preturile in Romania pot sa fie influentate si de situatia de pe piata mondiala, pot sa fie influentate si de modul in care piata, filierele sunt organizate intr-un stat membru sau altul", a spus el.

Ciolos a mai afirmat ca UE nu risca sa se confrunte cu o criza alimentara. "La nivel european, nu stam atat de prost cu stocurile si nu se pune problema unei crize alimentare in UE datorita lipsei aprovizionarii pietelor. Sigur ca stocurile acestea se vand, se reconstituie prin cumparare, dar UE are totusi un potential de productie real care este totusi realizabil, deci lucrurile nu stau foarte prost sau nu avem motive de ingrijorare legat de productia la care ne asteptam", a spus el.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 973 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In mare parte are dreptate!

Sunt foarte multe de spus. 1. Cresterea preturilor din ultimul timp(zahar, ulei s.a) se datoreaza problemelor de la vama. Intrau TIR-uri cu sutele din Ukraina, via Moldova, in UE, fara vamuire.2. Taranul(in mare parte la varsta a treia) care are pamant,sub 5 ha,(40% din terenul agricol) cu ce sa-l lucreze? Il arendeaza la pret de nimic, un caz eu, si la pret... deloc! in cazul parintilor sotiei(desi platesc impozitul!). 3...4...5...

 

Care potential agricol?

Cel care este dat pe PRO TV(o fi si asta un mogul?) cu situatia din Harghita, Covasna? Ne dispar padurile, ati fost pe acolo? Asa este pamantul nu pleaca din tara dar pleaca produsele...si vin inapoi la pret de te sperii.

 

Ce remarca interesanta !!!

Cind s-a inceput distrugerea planificata a Romaniei in 1990 , nu s-a gindit nimeni la chestia asta ??? Nu s-a gindit nimeni la ce o sa se intimple in viitor ??? Nici iliescu, nici roman, nici constantinescu, nici basescu , nici isarescu, nici stolojan, nici severin, nici toti ceilalt ??? Sau totul a fost planificat ???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor